Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Витамин В12 - тема 9

  • 25 098
  • 633
ТЕМА 1
ТЕМА 2
ТЕМА 3
ТЕМА 4
ТЕМА 5
ТЕМА 6
ТЕМА 7
ТЕМА 8

Какво е Витамин В 12 и защо е толкова важен?
Човешкият организъм се нуждае от тринадесет различни витамина, за да живее и да бъде здрав.
Организмът не може сам да произвежда витамини и разчита да ги получава от съответните храни. Някои от тях (мастноразтворимите витамини) могат да се съхраняват; други, сред които и витамините от група В, са водноразтворими и запасите от тях трябва да се обновяват всеки ден. Ако не приемате достатъчно от даден витамин, запасите ви ще намалеят.
Един от тези тринадесет витамина, от които се нуждае организмът, е В12. Той в много отношения се държи като останалите дванадесет. В някои важни отношения обаче е по-странен, а част от отличителните му черти го правят и по-труден за усвояване в достатъчна степен от милиони хора.

В12 е единственият витамин, съдържащ следови елемент – кобалт, от който идва и научното му название: кобаламин. Тъй като В12 се произвежда в храносмилателната система на животните, той е единственият витамин, който не можете да си доставите от растенията и слънцето. Растенията нямат нужда от В12, затова нито го произвеждат, нито го съхраняват*. *(* Както ще видите по-късно, някои растения, за които се твърди, че са богати на В12, като например спирулината и темпеха, в действителност съдържат псевдо-В12, който блокира приема на истинския витамин и го деактивира.)

За да си набавите В12 от храната, трябва да консумирате месо, птиче месо, риба, яйца, млечни продукти или храни, обогатени с В12, а ако ли не, да взимате добавки. Но за много хора дори богатата на В12 храна, подсилена с добавки, се оказва недостатъчна.

Въпреки че според Института по медицина човек се нуждае от много малко количество В12 всеки ден (2-4 микрограма), е изключително лесно да получите дефицит от този нутриент. Макар недостигът често да се наблюдава при вегани и вегетарианци, които не приемат подходящи добавки, болшинството хора с дефицит на В12 консумират големи количества от витамина: просто организмът им не го абсорбира или използва.

Защо? Защото за да стигне от устата до кръвта ви, В12 изминава сложен път и всяко препятствие по пътя му може да снижи значително нивата му. Ето едно силно опростено описание на пътя му:
1. В храната В12 е свързан с животинските протеини и първо трябва да се освободи от тях. За да раздели В12 от протеините, организмът използва ензима пепсин, който може да се произвежда в необходимите количества само в присъствието на достатъчно солна киселина в стомаха.
2. Стомахът произвежда и т. нар. вътрешен фактор (интринзик фактор, IF) – протеин, който достига до червата, за да участва по-нататък в пътя на В12.
3. След това други протеини, наречени кобалофилини, пренасят В12 към тънкото черво.
4. В червото вътрешният фактор се захваща за В12 (с помощта на ензими, наречени панкреасни протеази) и го пренася към последната част от тънкото черво – илеума. Клетките по стените на илеума съдържат рецептори, които захващат комплексите В12-IF и ги изтеглят в кръвта.
5. Друг протеин в кръвта, наречен транскобаламин II, пренася В12 до различните клетки на организма, а излишъка – в черния дроб за съхранение.

Мнозинството хора с дефицит на В12, консумират големи количества от витамина: просто организмът им не го абсорбира или използва.
Този сложен метаболизъм на В12 – много по-сложен, отколкото при който и да било друг витамин – може да се прекъсне във всеки един момент
Дори когато В12 се разгражда правилно, усвояването може да бъде нарушено.

Хората, които не могат да усвояват В12 от храната, често не го усвояват и от таблетните форми, така че много от добавките на пазара не гарантират безопасност. Националният институт по здравеопазване признава, че от перорална добавка 500 mcg здравите хора усвояват едва около 10 mcg (8,333 % от препоръчителния дневен прием) (9). А ако вече страдате от недостиг на В12, няколкото микрограма, които ще получите от стандартните добавки (6 mcg) ще ви свършат толкова работа, колкото ако се опитвате да напълните празен плувен басейн с по една чаена лъжичка вода на ден. Индивид с дефицит на В12 се нуждае не от десетки или стотици, а от хиляди микрограма В12 всеки ден, а в някои случаи дори приемът на такива големи дози през устата не е толкова ефективен, колкото инжекциите.

Някои таблетки за смучене с високо съдържание (над 1000 mcg В12) могат да бъдат ефективни с течение на времето, но хората с тежък дефицит или неврологични симптоми се нуждаят от първоначална агресивна терапия с инжекции с В12. Тъй като симптомите постепенно стават необратими, важно е проблемът да се реши бързо и агресивно. След това пациентите могат да преминат към таблетки за смучене с високи дози витамин В12, но под лекарско наблюдение, за да е сигурно, че методът работи.

Източникhttps://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cCUzQSUyRiUyRnZpdGFtaW5iLTE … tc2czNzY3OTY4MA==
ДЕФИЦИТ: За дефицит се приемат стойности на витамина в кръвта в следните граници:                          
B12  100 – 200 pg/ml – тежък дефицит                  
B12  200 – 350 pg/ml – умерен дефицит    
B12  350 – 450 pg/ml – начален дефицит  
Обърне внимание и на мерните единици!

Калкулатор на мерни единици:https://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cCUzQSUyRiUyRnVuaXRzbGFiLmN … zbXNnMzc2Nzk2ODA=
и
https://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cCUzQSUyRiUyRnd3dy5lbmRtZW1 … tc2czNzY3OTY4MA==
Ето и още интересни линкове от предишната тема
ХИПЕРХОМОЦИСТЕИНЕМИЯТА КАТО РИСКОВ ФАКТОР ЗА СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ, НЕ … ЧНА ПРОФИЛАКТИКА?

Момичета, моля ви, научете си урока. Изследвайте групата В12 + фолиева киселина ( В9) + хомоцистеин и ако имате възможност и В6, защото са във взаимна връзка! Ако приемате само В12, може да маскирате дефицит на фолиевата и обратно!  Свързани са с метаболизма на метионин-хомоцистеин.

В някои случаи има значение и вит. В2 като кофактор.
Тези витамини имат нужда един от друг, за да работи метаболизмът както трябва. Нуждаят се и от някои микроелементи.

Метаболизмът е много сложен биохимичен процес, включващ множество трансформации, в които участват различни неща - ензими, витамини, минерали и др. И доставянето в организма само на едно ( примерно В12 като метилкобаламин), не е достатъчно.
Не случайно написах, че мисля, че приемането само на метилкобаламин за В12, е недостатъчно.
Цитат
В тялото хидроксокобаламинът се преобразува в двете биоактивни коензимни форми метилкобаламин и аденозилкобаламин. Метилкобаламинът действа в клетъчната плазма, а в митохондриите (”енергийните централи”на клетките) действа аденозилкобаламинът (дезоксиаденозилкобаламин).
В човешката кръв има приблизително равни части хидроксокобаламин и метилкобаламин, в резервоарите на тялото за витамин В12 в черния дроб обаче се съхранява формата аденозилкобаламин.
https://vitaminb-12.com/b12-forms.html

Някои лекарства, водещи до дефицити :

Множество лекарства пречат на метаболизма на метионин-хомоцистеин. Няколко действат като антагонисти на метаболизма на фолиева киселина, витамин В6 и В12
фолиева киселина: метотрексат, триметоприм, антиепилептици;
витамин В6: теофилин ( разширява бронхите);
В12: инхибиране или нарушаване на абсорбцията от метформин ( за диабет) и инхибитори на протонната помпа (за стомах).
 N-ацетилцистеинът пречи на SH групата трансфер. Механизмът за лекарства с понижаващ липид тип фибрат е неясен и се подозира нарушение на бъбречното елиминиране.

Реметилирането хомоцистеин-метионин е по 2 пътя - в черния дроб и бъбреците.

Ето една статия, в която много добре са обяснени тези метаболитни процеси, независимо, че се отнася до мутацията MTHFR, която е една от причините. https://www.aerzteblatt.de/archiv/44243/MTHFR-Polymorphismus-C67 … nn-der-Diagnostik
При тази мутация е задължително да се приемат метилирани форми на витамините, защото другите не се усвояват.


Фолат е активната форма на фолиевата киселина.
Фолата се усвоява директно от тънките черва. За разлика от него усвояването на фолиевата киселина (синтетична) изисква първоначална редуктаза и метилиране от черния дроб, за да достигне биологично усвоима от организма форма.
Има фолат на много фирми - Солгар, Д-р Бест, Нау фуудс...

А в каква посока се влияе хомоцистеин от фолиева киселина?

За намаляване на хомоцистеина, една от терапиите е фолат ( фолиева киселина , вит. В9) + вит. В12 + вит. В6.
Хци се покачва, когато има дефицит на витамините. Това е една от причините.
Според лабораториите у нас, се изследва минимум 15 дни след спиране на витамините и вечерта да не се консумира богата на протеини храна, да не се яде мин. 12 часа.

Цитат
https://www.credoweb.bg/publication/91329/hiperhomotsisteinemiya … chna-profilaktika
Биосинтез и метаболизъм на хомоцистеина. Метионинът, който постъпва с  храната първоначално се деметилира до хомоцистеин,  който от своя страна  се метаболизира по два пътя:  чрез реметилиране до метионин  и транссулфуриране до цистеин (фиг.1).  Една от причините за хиперхомоцистеинемия е вроденият дефицит на  ключовите метаболитни ензими

Вторият кардинален фактор за  повишение на Хци е  нутриционният  дефицит на есенциални кофактори или субстрати, най-вече на витамините  B6,  B12 и фолатите, с което се затруднява метаболизма на хомоцистеина.  

Дисбалансът в метаболизма на хомоцистеина  и конкретно хиперхомоцистеинемията  е  характерна черта на   множество патологични процеси. Все още не е отговорено на въпроса дали повишеният Хци участва  директно - като увреждаща молекула,  в патогенезата на  заболяването или представлява биомаркер на метаболитните отклонения,  като тези в метаболизма на метиловата група.

Независимо от липсата на консенсус, счита се че лечението с витамини е показано ако плазменият Хци е  >15 μmol/L.  Препоръчва се дневен  прием на фолиева киселина:  400-800 μg,  витамин  B12: 500 μg  и витамин  B6: 25-100 mg. Този подход понижава  Хци с 30% от изходното ниво.
Цитат
https://www.aerzteblatt.de/archiv/44243/MTHFR-Polymorphismus-C67 … nn-der-Diagnostik
Ежедневно контролирана добавка на фолиева киселина, витамини В6 и В12 в повечето случаи е достатъчна за нормализиране на нивото на хомоцистеина.

Индивидуалното ниво на хомоцистеин е стабилно в тесен диапазон, така че двукратното определяне на интервали от един до два месеца от кръв на гладно е достатъчно, за да се изключи или диагностицира хиперхомоцистеинемия ( 32). За да се избегнат фалшиви високи резултати обаче, трябва да се спазват някои подготвителни правила преди изследването. Пациентът не трябва да яде богата на метионин диета два до три дни преди да вземе кръв. Прекомерната консумация на кафе също има неблагоприятен ефект. След сутрешното гладуване с кръв от EDTA клетките трябва да бъдат отделени възможно най-бързо чрез центрофугиране, за да се избегне освобождаването на хомоцистеин от еритроцитите в преданалитичната фаза. Чрез незабавно охлаждане на пробата до +4 ° C и хладилен транспорт до лабораторията, този прозорец се разширява до един до два часа.
Виж целия пост
# 1
Благодаря за новата тема! Simple Smile

Предстои ми второ (контролно) изследване на B12, а и на доста други неща. Да видим дали съм наваксала, при това стабилно суплементиране.
Виж целия пост
# 2
Благодаря за новата тема и аз скоро трябва да изследвам . Гледам да го съчетая и с други неща , че много мразя да ми взимат кръв .
Виж целия пост
# 3
Днес отидох до лабораторията за тези изследвания: трансферин, ЖСК, мед, цинк, церулоплазмин, фолиева киселина. За някои от тях ще са нужни 10 работни дни за резултати. Мога ли вече да започна да пия б12 с фолиева к-на, сорбофер и феротон?
Виж целия пост
# 4
Принципно можеш, щом вече си дала кръв. Иначе дали са ти нужни всичките, нямам спомен.
В12 и желязото възможно най-отдалечени като прием, че си влияят
Виж целия пост
# 5
Момичета, възможно ли е при прием на магнезий с вит. В6,  след направени изследвания вит В6. да е много повишен. Не съм спирала приема по време на изсл.
Виж целия пост
# 6
Разбира се, че е възможно. Витамини се изследват след спиране на прием и почивка, иначе се отразява в резултата външния прием и резултата е нереален.
Виж целия пост
# 7
mibobo, благодаря за новата тема 😘
Аз смятам живот и здраве към средата на м.септември да изследвам пак В12, че като ми взимат кръв, почти винаги ми прилошава и затова вече гледам да ходя по рядко. Последно бях преди 3 месеца, когато ми се беше вдигнал на 1000, направих почивка от 1 месец, сега пия на Солгар 2 пъти в седмицата уж за поддържане на стойностите, пък като отида на изследване ще видим какво ще е положението 🙂
Виж целия пост
# 8
И на мен ми предстои изследване на б12 след детокс и намалена драстично храна.
Виж целия пост
# 9
Здравейте. Искам да ви попитам. Възможно ли е да има само дефицит на фолиева киселина, а не на Б12 и това да е някаква анемия? Аз напоследък се усещам една такава изтощена, страшна умора ме мори, непрекъснато ме боли глава. И преди време една докторка по повод на главоболието ме прати да изследвам фолиевата и б12. Фолиевата е много ниска, а б12 е общо взето в нормата. После пак ги повтарях и пак бяха така. И все да почна нещо да пия, но остава на заден план. Иначе ям месо, ям и зеленчуци, не съм на някакви диети и подобни. Но какво ли не мо боли. Гръб, глава, крака...Хайде това с гърба си има други причини, но общо взето на парцал се нося на горе на долу. Чудя се какво да правя. Четох, че фолиевата киселина изкуствената, която продават не е особено полезна. Но определено ще купя някаква. Просто се чудя защо все само фолиевата киселина е ниска. С лекар не съм се консултирала след онази, която назначи въпросните изследвания първия път. Но при нея не се върнах по други причини.

П.П Всъщност, сега чета а първия пост какви мерни единици са дадени. Моят б12 последно е бил 311 pmol/L. Което аз мислех, че е в норма, защото е в референтни граници на лабораторията. Но май съм се объркала. А Фолиевата ми киселина е под референтните граници на лабораторията и е посочена стрелка надолу.
Виж целия пост
# 10
Вземете си метилирана фолиева киселина, например Неофолик Мета е такава.
С това ниво на б12 може и него да попиете месец-два, и да направите нова контрола.
Витамин Д как ви е?
Виж целия пост
# 11
Вземете си метилирана фолиева киселина, например Неофолик Мета е такава.
С това ниво на б12 може и него да попиете месец-два, и да направите нова контрола.
Витамин Д как ви е?
Витамин Д ми беше ужасно ниско, пак под всякакви референтни. Пия вигантол 30 капки и успях да го вдигна до 35.
Да, ще потърся този Неофолик. А в аптеките има едно, което се казва Фолат. То не е ли подходящо? Нещо четох, че било като естествен заместител.

Значи е възможно и фолиевата да е ниска, а б12 да е общо взето нормално? Чудя се на какво ли се дължи.
Виж целия пост
# 12
Може в диетата ви да няма достатъчно продукти, която я съдържат. Може да имате проблем с червата и абсорбацията ѝ. Може да имате и фактор на тромбофията, който не позволява усвояването на обикновените форми. Причини много.
Д още ви е нисък, ако пиете 30 капки на седмица явно не е достатъчно. Ако са 30 на ден, по-добре сменете препарата, с друг, който ще усвоявате по-добре.
Виж целия пост
# 13
vaychka, благодаря много за съветите. Опитвам се да се ориентирам. Засега не съм изследвала нищо друго. Виждам назад коментирате фактори някакви, че се изследват. Аз в действителност винаги съм имала леко трудно съсирване на кръвта, защото виждам че споменавате тромбофилия. Но не знам да имам проблеми с тромбоцитите. Като цяло кръвната ми картина е нормална, но последно имах малко ниско еритроцити. Ще видя какво мога да направя, защото едвам кретам с тази умора и предполагам, че има връзка.
Витамин Д ми е 30 капки седмично.
Виж целия пост
# 14
Няма защо.
Ако сте любопитна може да пуснете, примерно, пакета тромбофилии в Кандиларов, там влизат и тези за витамините, и цената за няколко фактора е приемлива. Най-добре в Геника, но там да се подбере какво да се пусне е трудно, имат всички възможни като избор.
Може да проверите и желязо, феритин, и хемоглобин как са ви. Въпреки, че дори само от витамините може да има такава умора, каквато описвате.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия