237 топли есенни багри в НЕМСКАТА тема

  • 20 837
  • 722
# 60
Благодаря за съвета да приемам гкюкозамин.
Моите големите започнаха да пият кафе чак след 17 г. От време на време, но гледам напоследък големият си прави сутрин кафе (вече на 19), че става много рано като е на стаж.
Малкият още не е проявил желание и интерес, а ще навърши след 10 дена 14.
Виж целия пост
# 61
Обичам кафе и предвид множеството здравословни ползи, не виждам защо да се отказвам от него. Чай пия ако съм с настинка. Това с кроса ще го правя в някой друг живот.
Виж целия пост
# 62
Аз пия кафе от може би 4- 5 клас. Странно, толкова години са минали, а още помня чашките за кафе, в които майка ми го сервираше. Дъщеря ми пие кафе и тя от тази възраст някъде. Ние сме любители на кафето. Чай не пием.
Виж целия пост
# 63
Криси, може ли на Уше рецептата? Изглежда много примамливо!


Веч, разбира се, не е нещо особено, на око я правих.

Скрит текст:

Торта с фъстъчено масло и рикота

Време: < 1час
Без печене

За основата:

- 200г бисквити (ползвах Butterkekse)
- 2 с.л. с връх какао (исках да е тъмна, може и без него)
- около 90г краве масло
- 2-3 с.л. коантро (или нещо друго за аромат, но не е задължително)

За крема с фъстъчено масло и рикота:

- 400г рикота
- 300г фъстъчено масло (аз харесвам crunchy, т.е. с ядчици)
- 200мл течна сметана (Schlagsahne)
- 3-4 с.л. с връхче пудра захар (не измерих грамаж...), може и повече - на вкус

За глазурата:
- 100г млечен шоколад
- 50г черен шоколад
- около 70-90мл течна сметана, не измерих точно
Може и само с черен шоколад, но в случая сложих малко захар, в основата има какао без захар, фъстъченото масло е солено и предпочетох да има и от по-сладкия млечен шоколад.

За основата се разтопява маслото, смесва се с какаото и натрошените бисквити, добавя се алкохолът за аромат,  може и натрошени ядки.
Слага се един тортен ринг на поднос и се притиска слоят (аз правих всичко с лъжица). Пъхва се в хладилник да си стяга.

За крема слагам фъстъченото масло малко да се втечни (ползвам размразяване на микровълновата, но и на котлона ще стане), в това време разбивам Schlagsahne-то (в чиста, в никакъв случай не мокра купа и чисти, сухи бъркалки - иначе ще се пресече), докато се оформят фигури с бъркалката - не повече, че лесно се пресича.

В друга купа слагам рикотата, добавям пудрата захар, разтопеното фъстъчено масло и поразбърквам леко с миксера. Накрая добавям избитата сметана на 3 пъти, но задължително с лъжица на ръка, иначе се пресича.
Така готовия крем се слага върху основата, в ринга, той си е доста твърд и отново в хладилника.

За глазурата в една касеролка кипвам сметаната (като почнат балончетата се сваля от котлона), отмествам от котлона, добавям шоколада на парченца и с бъркалка разбърквам до пълното му разтапяне.
Вадя тортата от ринга и заливам.

Аз изчаках 30-тина минутки да постои в хладилника преди да залея, може и повече да се чака, може и след 10-тина да се извади. Накрая пак в хладилника, вече залята с шоколада. Моята се вижда, че не е съвсем стегнала и при рязането се накланя отпред парчето, нямаше кой да я чака. 😃

Всичко стана за под час с разчистването.

Виж целия пост
# 64
Кафе пия задължително сутрин, след обяд - безкофеиново, и аз като Мьос, не понасям големи количества кафе. На младини пиех по десетина на ден. За сметка на това, разполагам с всякакви чайове, предимно билкови, редовно си правя разни смеси и пия с кеф.
Да тичам по 5 километра??? Абсурд!  Колело бих карала, но тичане - тц.
Криси, копнах рецептата и ще се възползвам от нея. Мерси!
@ Папурче, какъв глюкозамин пиеш?
Виж целия пост
# 65
Обожавам кафе и не мога без него. Пия по 2-3 кафета дневно, но не ми пречат на съня. Мъжът ми и голямата също пият с удоволствие кафе. Синът от скоро си прави и той понякога, на 14 години е. Не виждам нищо лошо.

И аз стадах доста време от шип на петата, но стелки, упражнения вкъщи и глобули му помогнаха. Сега мога пак да ходя боса, нещо, което обожавам и много ми липсваше.
Виж целия пост
# 66
Момичета, относно артрозата. Когато е в активна фаза с възпаление и болка, непременно трябва да спрете възпалението, и то бързо. С всяко възпаление тъканите се увреждат все повече.
Стандартно предписват ибупрофен, аз не можах да го понеса и личната ми предложи някакво друго със същото действие. Пия го само докато затихнат симптомите, не продължително.
Бях при добър ревматолог. Каза ми, че реално няма лечение, само се опитвам да забавя развитието с подходящи упражнения и промяна на храненето. Важно е правилно да се диагностицира дали е артроза или ревматизъм, второто е още по-ужасно. Ако не сте убедени в диагнозата, потърсете второ мнение.
Ако много зазлее положението, следващата стъпка са инжекзции с кортизон, ще гледам да ги избегна докато мога. Един колега им артроза на коленете и му слагат инжекции, не знам дали кортизон или нещо друго. Каза, че много помагат, но си плаща около 800 евро на курс, касата не ги поема Confused
Виж целия пост
# 67
Имам артроза на дясната китка и на дясното коляно. Лекарят, който ме оперира сега, ми предложи хиалуронова инжекция в коляното 6 седмици след операцията. Касата не я поема, цената е към 60 евро.
За ръката - слагали са ми кортизонова инжекция, за която не платих нищо. Отървах се от болки за повече от година време, но после пак се появиха, за жалост.
Виж целия пост
# 68
Криси както винаги ме впечатлва и мен с творения, но най-вече не мога да и забравя линцерплетцхените. Това просто ми е в акъла Simple Smile
Виж целия пост
# 69
Моят уикенд започна, прибрах се и изключих всички платформи. Ама пак какъв дъжд ме валя Grinning
Много кофти това с артрозата, майка е с ревматоиден артрит, доколкото знам е автоимунно. Пие какво ли не, тя и заради дископатията, включително куркума, изчистена от пиперин с протеолични ензими, намаляват възпалението, тя смята, че помага.
Виж целия пост
# 70
Артрит май беше също нещо ужасно, както и псориазиса, който също се образувал на стави и тъкани и не само на кожата ... изобщо не си е работа да се разболява човек.
Синьо  днес в Eigenheim списанието четох статия за съхраняване на есенните плодове и за крушите снимах ти това
сега се сетих, че свекър ми като правеше и затваряше нещо от круши слагаше вътре малко орехи и индрише.
Виж целия пост
# 71
На крушите и карамфил им отива. Моята свекърва, лека и пръст, правеше страхотно сладко от круши. Изчистени от семенника, пълнени с орехи. Ама си мислех, че ще живее вечно, та не я питах за рецептата. Беше ужасно вкусно!
Виж целия пост
# 72
И ние така си мислихме с майка, че баба ще живее вечно и рецепта за колачета и катми не се взе и записа. А сега дори и майка я няма 🥲
Тя беше овладяла напълно артрозни изменения с изключване на млечни и месо, никаква болка. Тъп ден днес.
Виж целия пост
# 73
PeaPink, може да не са били къси кафетата, а от тези, по-слабите. И с мляко вътре.

А, сетих се друго. Като бяхме малки и искахме да пием кафета, като големите, ни правеха какао и казваха, че това е кафе.

Та, не се знае какво точно са пили тези деца.

Дами, 5км тичане нищо не са. Grinning
Виж целия пост
# 74
Аз помня едно кафе Инка. Не беше точно кафе, а нещо друго, но ни залъгваха, че пием кафе.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия