Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Децата, кризата и финансите

  • 11 926
  • 204
# 15
По принцип гледаме да не изпълняваме всяка прищявка и да му обясним кое си струва парите и кое не. На 4 е, долу горе схваща.
Рядко иска точно определена играчка, обикновено е тип играчка, като избираме по-евтин вариант. Избягваме най-евтините, защото се чупят по-бързо, както и най-скъпите, при които се плаща много, защото са франчайз продукт. Като къщичката на Пепа Пиг. Опитваме се да му обясним защо тези варианти не са добри.
От скоро започна много да се заиграва с Лего и там за сега не ограничаваме, понеже и двамата с ММ смятаме, че е по-добър вариант от поредните колички и всякакви глупости. Малко прекаляваме като цяло с угаждането за играчки, но се опитваме да да променим това.
Това, за което много го ограничаваме са разни бонбони, дъвки и всякакви цветни боклучета по касите в магазина. Нямам скрупули да го изкарам ревящ от магазина, ако се е заинатил, че иска нещо такова. Яде шоколад рядко, сладолед доста, не е като да не позволяваме никакви лакомства, но не и тези най-боклучавите. Смятаме за голямо постижение, че когато поиска нещо сладко, приема плод. Винаги има купа, пълна с плодове на масата и често си взима. Освен това никога не му отказваме ако посегне към някакъв плод в магазина, колкото и да е странен. След като има желание, опитва.
В парка обича да скача на надуваем замък и често, когато поиска нещо безмислено, му обясняваме, че за тези пари може да скача 1 час на замъка. Все по-често се съгласява.
Глезим го, но се опитваме да го научим на стойността на нещата. Както и сам да си подбира вещите. Дрехи купуваме задължително с него и той си избира.
Избягвам да му казвам, че нямаме пари, защото аз го чувах постоянно в детството си и си имам комплекси от това. От ученичка работя като луда, за да мога да си позволя сама да си купувам каквото поискам, без да ми обяснява някой как за моите маловажни желания пари няма. Освен това изпитвам неистов ужас да не остана без доходи, до степен да си съсипвам здравето на гадна работа с години. Едва на 30 донякъде ги преодолях тези неща, най-вече с помощта на ММ.
Виж целия пост
# 16
Не лишавам. Ако не е някоя глупост и мога да си го позволя, купувам. Ако не мога, чака.
Виж целия пост
# 17
Моето дете има по-голям самоконтрол от мен и не ми се налага да ограничавам нищо. На 11 е, от малка е такава. Не се е тръшкала никога. Купила съм ѝ нов телефон за Коледа, като изненада (надявам се да го хареса). Има нужда да го смени, но смята, че сегашния може да изкара още време и за подарък си беше поръчала само 2 книги.
Когато поиска нещо, за което се е повлияла от други деца, изчакваме 2-3 дни да обмисли добре дали наистина ѝ трябва, понякога си отпуска още 2-3 дни сама и ако още го иска купуваме.
Виж целия пост
# 18
За съжаление трудно отказвам . Добре , че взимам що годе добра заплата . Често има излишни покупки .
Виж целия пост
# 19
Скъпият телефон и скъпият компютър свършиха идеална работа по време на ДО, а и сега, защото има много работа на компютър, свързана с училище. И затова ги има, а не защото ги имат или нямат другите, не съм сигурна, че знае какво точно имат другите, не е коментирал. Бих казала, че на него му трябва много повече добър телефон и добър компютър, отколкото на мен и то за сериозни неща. Но вещите ни  не се заменят бързо, използват се докато са годни за употреба.
Особени прищявки няма, освен за една мания- тонколонки и слушалки. Там има много и различни, но някои сам си купува от спестени пари.
В общи линии, като на всяко дете му се искат много неща, но никога, вкл и в най-ранна възраст не е имало тръшкане и настояване. В семейството сме имали много по-тежки финансови моменти от сегашните.
Не зная колко е за хвалба(защото не би трябвало да е, а е нещо в реда на нещата), но синът ми не пие, не пуши, дори газирано не употребява(за разлика от мен, дето и водата ми е газирана), не ходи по дискотеки. Все разходи, които огромен процент от връстниците му - на 17 г. имат. Така че, някоя и друга глезотия мога да му осигуря
Едно добро качество има - не се сравнява с другите, нещо, което на мен ми е струвало усилие да постигна на неговите години.
Виж целия пост
# 20
Може ли някой да ми обясни защо дете има нужда от “скъп”, а не “basic” компютър и особено телефон, понеже последните няколко поста споменаха такива. Моята дъщеря след два месеца ще става на 10, телефон няма, а компютърът и е от най- простите - има Микрософт Офис и това е, следователно не е скъп.

Дете разбирам до 18г. За университета помогнах на сина си в покупката на добър компютър, въпреки че той работеше дори в училище. Оттам насетне той се издържа докато учи. И аз и той бяхме изумени преди години като видяхме дете в парка, в провинцията, дете на около 11г с най новия модел ай фон.
Виж целия пост
# 21
Зависи от възрастта на детето, какво учи, какво разбираш под скъп компютър и прочие. Моите и двамата учат Медии  най-общо казано, различни специалности в университет и колеж. Ползват различни програми, за които се изисква читав лаптоп/настолен компютър. Не ги ползват да си ровят социалните медии само, макар и това да е част от обучението им.
Виж целия пост
# 22
Моето дете от малко е научено, че не може да се купува всичко. Не е лишавано, но и никога не се е тръшкало за нещо. Даже като беше в гимназията ми беше съвестно, че искаше съвсем малко джобни и си добавяше нейната стипендия. Сега работи и учи, съвсем сама се издържа в София, дори си има доста спестени пари. Обзаведе си пак сама апартамента в Пловдив. Доволна съм и се радвам, че наследи моето уважение към парите, което пък ми е предадено от моите родители. Кризи винаги е имало и ще има, но когато човек не живее ден за ден и не харчи до дупка, много по-лесно се посрещат трудностите.
Виж целия пост
# 23
Никога не се е налагало да обяснявам и не помня някоя от щерките да се е тръшкала, дори като малки. Особено настоящата тийнейджърка - тя е поела голяма част от домакинските покупки, така че е доста наясно с цените, а приходите ни и прогнозните разходи винаги сме коментирали пред нея.
Виж целия пост
# 24
Дъщеря ми е на 14г.
Знае много добре какво е финансовото ни положение.Нищо не крием от нея.Знае,че парите не падат от небето,а се вадят с труд.
Знае всичко за семейния бюджет..
Научена е да цени парите,да се простира според чергата,да си прави сметката,даже си спестява.
Има си нейна карта.
Не сме я лишавали от нищо,но и не прекаляваме и излишни неща не купуваме.

Това без значение дали има криза или не.
Виж целия пост
# 25
Може ли някой да ми обясни защо дете има нужда от “скъп”, а не “basic” компютър и особено телефон, понеже последните няколко поста споменаха такива. Моята дъщеря след два месеца ще става на 10, телефон няма, а компютърът и е от най- простите - има Микрософт Офис и това е, следователно не е скъп.

Дете разбирам до 18г. За университета помогнах на сина си в покупката на добър компютър, въпреки че той работеше дори в училище. Оттам насетне той се издържа докато учи. И аз и той бяхме изумени преди години като видяхме дете в парка, в провинцията, дете на около 11г с най новия модел ай фон.
Защото той поиска и двамата родители преценихме да се съгласим.
Виж целия пост
# 26
Освен за екранно пристрастяване, което евентуално да се изрази в ИТ професия и алтернативно откъсване от реалния свят чрез описаното по горе, има ли друго преимущество скъпият компютър за подрастващите? А последният модел телефон освен за пред връстниците, друга функция има ли?

Дискусията за вафлата добре че бе изтрита, въпреки че едно мненията за виното беше колкото забавно, толкова и грозно.
Виж целия пост
# 27
Освен за екранно пристрастяване, което евентуално да се изрази в ИТ професия и алтернативно откъсване от реалния свят чрез описаното по горе, има ли друго преимущество скъпият компютър за подрастващите?
Скрит текст:
А последният модел телефон освен за пред връстниците, друга функция има ли?

Дискусията за вафлата добре че бе изтрита, въпреки че едно мненията за виното беше колкото забавно, толкова и грозно.
По-добрите техн. показатели и оттам повече възможности на компютъра по отношение на неща, които детето ни иска да може да прави на него. Сегашният компютър направо забива при тях и трябва да се рестартира. Не става въпрос за нищо важно, а за игри, програмите, които му трябват за училище вървят и на този, макар и тромаво, но с мъжа ми преценихме да се съгласим.
Виж целия пост
# 28
Синът ми учи в IT гимназия, участва в някакви състезания, правеше за една конференция вкл с участие на учители дигитална географска карта, голямо размотаване беше. Работи с различни програми, прави някакви чертежи, сайтове, програмира и ред неща които не разбирам. Аз от тези науки нищо, ама нищо не разбирам, мъжът ми гледа параметри и др качества., затова компютърът е скъп, както и телефонът. За телефона зная само, че правеше много точни снимки на домашните, като бяха на ДО, но това е най-малкото, което прави с него.
Не зная защо влизам в обяснителни режим, но е наивно да се мисли, че скъпият(много относително понятие!) телефон и компютър са за "фукане". Фризьорката ми има много по мощен сешоар от моя, както и безброй ножици, едва ли са и за "фукня". В готварския форум, в който има фантастични торти и сладки, се коментират пособия, каквито и не съм чувала.
Така че, ако някой има нещо, което в очите на някого е скъпо, то сигурно има и някакъв друг смисъл в това.

Каква е дискусията за вафлата, от тази тема ли е.
Виж целия пост
# 29
Светкавица, няма защо да се обясняваш.
За мене има разлика между скъп лаптоп или телефон за гимназист, който работи с тях или същото скъпо за 11 годишно хлапе. При второто е само глезотия, да се покаже пред себеподобните.
Дъщеря ми беше първото дете в у-ще с телефон, в ерата на мобифоните-тухли. Дори и директорката нямаше тогава. Но двете бяхме сами с дементни баба и дядо. Трябваше да работя, а тя да се справя през това време. Старците са звънели докато е в час, че баба паднала и не може да стане.
След като починаха пак имаше телефон, но среден клас за времето си.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия