Клуб на храбрата шивачка - 24 тема

  • 22 556
  • 489
# 465
АнаЛена, ползвам пвц тръбички с диаметър 12 мм., отвор 6 мм. и  дължина към 12 см. Тъй като са тънки, влизат в патронника на стационарна настолна бормашина. Поставям бобината на пода, правя няколко навивки от конеца на тръбичката, пускам на максимални обороти и започвам да навивам конеца местейки ръката си по дължината на тръбичката. В крайна сметка навитият конец трябва да стане като вретено, защото не можеш да навиваш като машините и има опасност конецът да се свлече. Едва ли ще намериш толкова тънки тръбички, но продават за парно 16 мм. В нея се вкарва шпилка 6 мм. по-дълга от тръбичката с 4 - 5 см. Вкарва се шпилката в тръбичката, две шайби в двата края и се стягат с две гайки така, че тръбичката да се стегне. Шпилката се поставя в бормашина и на бързи обороти се навива. Затова казах, че е по-добре някоя близка мужчина да го прави. Всеки ден да си навиваш по 2 макари, пак е добре, защото е малко досадно занятие.

Копирам и пращам на мъжа ми Simple Smile Благодаря!
Виж целия пост
# 466
Леле електричар загуби ме. Имам едни конуси, пълни. Но пласмасата на конусите се чупи. Cold Sweat и скоро тотално ще се разпадне. Толкова конец отива в боклука
Виж целия пост
# 467
Напротив мадам. Конусите са направени от тънък и трошлив полистирол. Някои от моите конуси също се разпадат. PVC (поливинилхлорид) тръбичките са дебелостенни и ще издържат столетия. Веднъж се наложи да навивам на тръбички, само защото конусът се счупи в долната страна, не стои прав, а се изкривява. Конецът не се развива равномерно и ако се ползва за оверлог, шева варира. Ту е хлабав, ту е стегнат. И двете давайте бойните задачи на мужчините си да почват немедленно да навиват! А тръби за парното с диаметър 16 мм. има полипропиленови и полиетиленови с алуминиева лента в средата. И двата вида издържат на гореща вода. Тези с алуминиевата лента са гъвкави. И двата вида са много дълготрайни, но тези с алуминиевата лента са по-скъпи. Ако половинките се откажат да навиват, лишавате ги от това което най-обичат и те немедленно започват. Във Френско няма начин да не се предлагат тръби с диаметър 14 мм. Престъпление спрямо човечеството е да зянносаш толкова конец, заради счупен конус.
Виж целия пост
# 468
В Бриколаж има едни алуминиеви тръбички. Сигурно могат да се ползват за навиване на конци, ама трябва да се нарежат. Ето тези: https://mr-bricolage.bg/trba-m-h-aluminiev-naturaal/p/648747.  А може и просто да се вземат някакви ефтини химикалки с кръгло сечение и да се отрежат на тръбички, които стават за бормашина без да са необходими втулки.
Виж целия пост
# 469
Стержените на които се поставят макарите и бобините на машините, в основата си са 7,5 мм., а нагоре стават по-тънки. Тази тръбичка е с вътрешен диаметър 6 мм. Ако се среже с дължина 12 см., тя ще влиза не до основата на поставката, а ще стърчи влизайки в стержена няколко сантиметра. Горният край ще е много близо до ухото за развиване на конеца. Има тръби за парно 16 мм. с алуминиево фолио, на цена 95 стотинки на метър. Шпилка 6 мм. се продава във всеки магазин за крепежни елементи по един метър. Срязва се към 16 - 17 см. шпилка и с шайби и гайки 10 мм., се стяга тръбичката за навиване. Тази шпилка влиза във всеки патронник на всякаква бормашина. Така ще е сравнително евтино, защото трябват доста тръбички за различни цветове. Освен това се режат и много лесно.
Виж целия пост
# 470
Привет, храбри шивачи. Не намерих отделна тема за шевни машини, а линкът от началната страница не работи. Моля за отзиви за домашна електрическа шевна машина, тъй като ще купувам за подарък, а нищо не разбирам. Майка ми е на 80 години, имаше някаква стара машина, която се е развалила. Искам да й купя нова. Похвалете вашите. Бюджет до 500 лева.
Виж целия пост
# 471
https://www.bg-mamma.com/?topic=861085.45 - моята шевна машина е Лидалска Pfaff имитация на Сингер и не е много скъпа от одавна съм я взимала Simple Smile Не е лошо да се знае на каква шевна машина е свикнала майка ви за да и вземете подобна защото на 80 едва ли ще иска тепърва да се учи макар да имаше моята подробно упътване Simple Smile ето някои предложения от технополис- https://www.technopolis.bg/bg/Malki-elektrouredi/Shevni-mashini/ … AYBCAAEgIVMfD_BwE
Виж целия пост
# 472
Prokibar, има такъв форум: https://www.bg-mamma.com/?topic=268305.4035
Както и да е. Сравнително здрава и мощна машина е тази:  https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&produc … earch=bernette+05
Тази машина също е добра:
https://www.emag.bg/shevna-mashina-husqvarna-bjala-e20/pd/D395YJ … &utm_content=link
Добре е да купиш машината Bernette 05 CRAFTER  от магазин Ивна, защото е с 5 години гаранция. Освен това, ако стане някакъв проблем с нея, лесно ще я оправят. Ако имаш уточняващи въпроси питай тук, или там.
Виж целия пост
# 473
Благодаря ви!
Ами понеже съм начинаещи и по-лесно шия когато е "гладък" платът. 🫣 Не смея да го пера. Казва ли са ми и само до го накисна също.
Кисненето върши работа, но да е поне няколко часа. Непоискан съвет  от пишман шивач - на спално бельо хич не се притеснявай за тегели и кройка. Като стане с 4-5 см по-тясно - голяма работа.
Виж целия пост
# 474
Благодаря ви!
Ами понеже съм начинаещи и по-лесно шия когато е "гладък" платът. 🫣 Не смея да го пера. Казва ли са ми и само до го накисна също.
Кисненето върши работа, но да е поне няколко часа. Непоискан съвет  от пишман шивач - на спално бельо хич не се притеснявай за тегели и кройка. Като стане с 4-5 см по-тясно - голяма работа.

... ама за калъфките на възглвниците? Не е баш тъй.
Пера аз. После шия.

Да преправим поговорката: един път пери, три пъти мери, един път режи Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Виж целия пост
# 475

Да преправим поговорката: един път пери, три пъти мери, един път режи Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Да добавя и аз към поговорката (от личен вчерашен опит, макар и не свързано с чаршафи и калъфки): ... и три пъти провери от коя страна е лепилото на подлепващото, преди да го изгладиш.
Виж целия пост
# 476
И не е ли по-лесно да изпереш (за мен това означава да метна в пералнята, а понякога, в зависимост от материята, да изсуша в сушилня), отколкото да киснеш, накисваш и т.п?  Лично аз пера всеки нов плат, независимо дали ще го ползвам веднага или някой неизвестен ден. Виж, за лепилото на подлепващото все още нямам рефлекс Simple Smile
Виж целия пост
# 477
Мятам в пералнята и после сушилня. При условията в които после ще пера тази дреха. Ако ще му става нещо, да е преди шиенето.
Пяна за бръснене добре почиства ютия
Виж целия пост
# 478
Да задам един тъп въпрос - у вас индустриални перални ли имате? Как вкарвате в тях и най-вече как пералните се справят с 15 метрови парчета плат с ширина 2.40? Ако не ви интересува количеството отпадъци, тогава е друг въпрос Simple Smile  Виж, да пуснеш парче с определени размери и да видиш какво ще се получи, става. Правил съм го няколко пъти. Трябва само да бележиш дължината и ширината на плата.
Виж целия пост
# 479
Ee, 15м не съм слагала в пералнята. Вярно че тръгнахме от чаршафите.  Бих накиснала  за една нощ и после почва голямото съхнене.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия