На Великден е най-вкусно с Président!

  • 18 671
  • 631
# 120
Участвам с удоволствие с най-лесния козунак с 3-4 минути месене, 1 яйце и разбира се, масло Президент. Heart Eyes



За един козунак с дължина 32 см. са нужни:
440 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
7 гр. суха мая 1 пак.
90 гр. захар
1 яйце
50 гр. масло
1 ч.л. ванилия
Настърганата кора на ½ лимон с нетретирана кора (био)
130 гр. сушени плодове (60 гр. кайсии и 70 гр. цитрусов микс)
2 с.л. тъмен ром (ако не разполагате, може да го пропуснете)
Филирани бадеми
1 жълтък от малко яйце и 1 ч.л. прясно мляко за намазване
Захар за поръсване
Млякото загрях до степен да се затопли, а не да е горещо и сложих маята, 1 ч.л. от предвидената захар и 1 ч.л. от предвиденото брашно. Разбърках и оставих на топло за около 10-15 минути или докато се разтвори и шупна. Маслото разтопих в метално канче и оставих леко да се охлади. Брашното пресях. В купа сложих яйцето, захарта, ванилията и лимоновата кора и ги разбърках с кухненска бъркалка за не повече от минута. Добавих добре шупналата мая и топлото масло. Разбърках и постепенно добавих около 400 гр. от предвиденото брашно, като замесих меко тесто в самата купа. Прехвърлих го върху плота и доомесих за 3-4 минути, като добавих още малко брашно, за да не лепне. Тук е особено важният момент да не се изкушите да добавяте повече от описаното количество брашно. Тестото трябва да бъде много меко! Купата намазах леко с масло и сложих тестото, като го обърнах веднъж, за да се намазни и от другата страна. Покрих я с фолио за свежо съхранение и с кърпа и оставих тестото да втаса и утрои обема си, което отне 1 час и 10 мин. Тъй като готвех обяд, сложих купата близо до печката, което ускори процеса.
Междувременно нарязах кайсиите на средно големи парченца и заедно с цитрусовия микс ги сложих в купичка и полях с рома. Разбърках и оставих настрана.
Форма с размер 30х11х7 см. покрих с изрязани парчета хартия за печене, които леко намазах с течно масло. Тестото леко премесих и разрязах на три равни парчета с тегло около 293 г. Всяко от тях разточих на елипса с дължина около 30 см. и разпределих 1/3-та от сушените плодове. Завих на руло, което запечатах с пръсти и с длани разточих и резтеглих на плота, леко усуквайки го. По този начин приготвих и другите два фитила. След това ги преплетох и поставих във формата. Покрих с фолиото за свежо съхранение, което ползвах за тестото и оставих за 15-ина минути на топло, за да втаса още веднъж. След това намазах козунака с жълтъка, смесен с прясното мляко. На няколко места сложих сушени плодове, които запазих от напоените с рома, допълних с филирани бадеми и поръсих със захар. Обичам да ръся повече захар, но вие преценете по вашия вкус. Сложих козунака да се пече в загрята на 170 гр. фурна за около 45-50 минути, като на 15-тата минута покрих с алуминиево фолио, тъй като вече беше добил златист загар. За готовността съдя, като дървено шишче прободено в най-високата част излиза сухо и при почукване, печивото „бие на кухо“. Изпечения козунак прехвърлих върху метална решетка, за да изстине напълно.
Да ви е сладко!😋
Виж целия пост
# 121
Пухкава питка със сирене и масло
Продукти :
вода - 200 мл. топла, прясно мляко - 200 мл. топло, брашно - 1 кг, прясна мая - 1 кубче, олио - 5 с.л., захар - 2 с.л., сол - 1 с.л., яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване), сирене Président- 280 г, масло Président - по възможност
Приготвяне :
Всички продукти трябва да са на стайна температура!
Затопляме си водата и млякото, в купата или в съда, в който ще месим, си натрошаваме маята, добавяме захарта, добавяме цялото количество затоплено мляко и вода и разбъркваме леко, слагаме към сместа и 1 чаена чаша брашно, разбъркваме и оставяме за около 20 минути да втаса. След като шупне, слагаме яйцата, като единия жълтък го оставяме за намазване на питката (към жълтъка добавяме малко олио). Добавяме и олиото и с дървена шпатула почваме да разбъркваме, добавяме постепенно брашно, докато не се получи тесто. Слагаме тестото на плота или масата и започваме с ръце да месим, добавяме си по малко брашно, до получаването на средно по твърдост тесто. Познаваме, че тестото е готово, когато по него започнат да се появяват мехурчета. Оставяме тестото да втаса за около 1 час. Премесваме леко тестото, оформяме си по избор. Втасва питката, мажем с жълтък и малко олио (по желание може да поръсим със сусам). Пека на 180 градуса на горен и долен реотан, когато се запече отгоре слагам фолио и когато вече питката е готова, вадя и мажа с домашно масло! Пухкавата питка със сирене и масло е чудна!
Виж целия пост
# 122
Хляб с пълнозърнесто брашно

• 200 г брашно
• 100 г пълнозърнесто брашно
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• 1/2 ч.л. бакпулвер
• 1/2 ч.л. сол
• 200 мл  прясно мляко

Предварително загрейте фурната до 200С. Сипете двата вида брашно, содата бикарбонат, бакпулвера и солта в голяма купа. Направете кладенче в средата и налейте мляко, за да се получи меко, но стегнато тесто. Поръсете кухненския плот с брашно и леко размесете тестото за 2-3 минути. Оформете го на кръгъл хляб. Прехвърлете го в тава, намазана с масло. Печете 15 минути, после намалете фурната до 180С и печете още 15 минути. Извадете хляба и го увийте в кърпа, докато стане време да го сервирате.
Виж целия пост
# 123
Козунак с шоколад и орехи


необходими продукти 
брашно - 500 г
прясно мляко - 130 мл
мая - 20 г
захар - 1 ч.ч.
сол - 1 щипка
оцет - 1 ч.л.
масло -Президент 60 г разтопено
яйца - 2 бр.
лимони - 1 бр.
ванилия - 1 бр.
шоколад - 100 гл
за намазване
белтъци
за поръсване
захар и орехи

Приготвяне
Разбийте яйцата със захарта и ванилията.
Брашното пресейте и направете кладенче, в което сложете сол, оцет и лимонова кора.
Маята разтворете в топло мляко с лъжица захар и оставете да шупне.
Замесете тесто, като към брашното добавите яйцата и сипвате по малко от маята.
Месете до гладко тесто, след това започнете да добавяте от разтопеното масло до пълното му поемане от тестото.
Покрийте и оставете на топло да втаса.
Като удвои обема си, го разделете на три част, всяка разтеглете леко и сложете по няколко парченца шоколад. Завийте на фитил и ги сплетете.
Сложете във форма за кекс или дълбока тавичка и оставете да втаса отново.
Намажете с белтък и поръсете със захар и орехи.
Сложете козунака да се пече на 160 градуса за 40 мин.
Виж целия пост
# 124
Питка с масло Président

2 яйца
250 мл прясно мляко, топло
1/2 пакет суха мая (ако е количество за килограм брашно)
1 с.л. захар
1 с.л. сол
500 гр. брашно
70 гр. масло Président
сусам за поръсване

Брашното се омесва с маята, прави се кладенче и се добавят останалите съставки (единият жълтък се запазва), без маслото. Омесва се меко тесто, като при необходимост се добавя още брашно. Оставя се да почине за кратко. Разделя се на 4 топки, които се разточват с диаметъра на тавичката за печене (Ф26 при мен), нареждат се една върху друга, като между тях се маже разтопеното масло. Накрая се маже с остатъка от маслото. Реже се на 4 (или Sunglasses части, като не се разрязва в центъра, усукват се 2 пъти. Оставя се да втаса, намазва се с жълтък и се поръсва със сусам или друго по избор. Пече се на 180° в загрята фурна.

Виж целия пост
# 125
Бърза баница

Продукти
-яйца - 4 бр.
-брашно - 2 ч.ч.
-кисело мляко - 1 ч.ч. + 1 ч.л. сода бикарбонат
-олио - 1/2 ч.ч.
-сирене - 300 г

Разбиваме яйцата, добавяме кис.мляко, което предварително сме смесили със содата.
Прибавяме също олиото и сиренето и най-накрая брашното. Всичко се разбърква добре и изсипва в намазнена тава.
Печем в загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Виж целия пост
# 126
Споделям рецепта, с която винаги ми се получават страхотно погачите със сирене за Великден:

Съставки:
500 грама брашно
1 чаена чаша прясно мляко
1 яйце
50 грама меко масло
1 пакетче суха мая
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
200 грама сирене
1 яйце за намазване

Подготвям си всички необходими съставки и започвам да замесвам тестото. В голяма купа смесвам брашното, сухата мая, захарта и солта. Добавям  масло и разбивам яйцето. Заливам с млякото и замесвам меко и еластично тесто.
След като съм замесила тестото, оставям го да почива на топло място за около 30 минути.
Загрявам фурната на 180 градуса.
Разбивам едно яйце и нарязвам сиренето на малки кубчета.
Разделям тестото на две части. На работната повърхност разточвам първата част на дебелина от около 1 см. Разпределям кубчетата сирене по цялата повърхност на тестото.
Покривам с втората част от тестото и с пръсти затварям ръбовете.
Прехвърлям погачата на намазнена тава и намазвам с разбитото яйце. Пека за около 30 минути или до златисто кафяв цвят.

Изваждам от фурната и оставям да се охлади преди сервиране
Виж целия пост
# 127
Много  лесен яйчен крем с масло:

500 мл прясно мляко  -
2 яйца
3-4 супени лъжици брашно
3-4 супени лъжици захар
2 пакетчета ванилия
масло Президент

400 мл прясно мляко и захарта се изсипват в тенджерка на котлона и изчакайте да се разтопи, без да завира.
След това леко се охлажда.
В купа се слагат останалата част от млякото - 100 мл, яйцата и брашното. Бърка се с тел до смес без бучки.
На тънка струйка се добавя топлото мляко при непрекъснато бъркане.
Добавя се  ванилията и се връща на котлона.
Вари се до желаната гъстотата. След това се маха от котлона и се добавя бучка масло.
Разбъвква се и се разпределя  в  подходящи купички, които се охлаждат за няколко часа в хладилника, преди да се сервира яйченият крем в масло.
Виж целия пост
# 128
Питка с кашкавал
Необходими продукти:
3 ч. чаши брашно (вместимост 200 мл.)
1 ч. л суха мая
200 г кашкавал
2 яйца
125 мл прясно мляко
4 с.л краве масло
1 с.л захар
1 ч.л сол
пресен копър
скилидка чесън
1 с.л олио

Начин на приготвяне:
1.Брашното се пресява. Добавят се сухите съставки: мая, захар, сол. Разбъркват се. Добавят се: едно разбито яйце и затопленото прясно мляко. Замесва се тесто. Накрая се добавят 2 с.л краве масло и се доомесва меко тесто. Оставя се на топло за 30 минути.

2. Приготвя се плънката: в подходящ съд се смесват ситно накълцания копър, олио, 2 с.л краве масло (на стайна температура), пресован чесън и сол.

3. Вече втасалото тесто се постила с ръце върху подходяща тава, покрита с пергаментова хартия. Правят се ромбовидни разрези с нож.

4. Разбива се второто яйце с щипка сол. Намазва се върху тестото. Отгоре се намазва със сместа от копър (от т. 2). Оставя се за няколко минути да поеме от сместа. Кашкавалът се нарязва на ленти, които се поставят в разрезите.

5. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, до златиста коричка.
Виж целия пост
# 129
Сиренки

250 мл прясно мляко
80 г масло
1 ч.л. сол
160 г брашно
4 яйца
100 г сирене
за поръсване – сусам, маково семе или натрошен розмарин

В тенджера загрейте млякото до завиране, прибавете маслото и солта.
Добавете брашното и бъркайте, докато се получи меко тесто с равномерна консистенция.
Отстранете съда от котлона и оставете леко да се охлади. Прибавете едно по едно 3 от яйцата като след всяко бъркайте до усвояване в тестото. Добавете натрошеното сирене, оформете сместа на топки, които наредете в тава върху хартия за печене. Намажете с разбито яйце и поръсете със семена.
Печете в предварително загрята на 180◦C фурна.
Виж целия пост
# 130
Мързеливи сиренки :

1 кофичка кисело мляко
2 яйца
1 ч.ч. брашно
350 гр. Сирене
1 ч.л. сода за хляб
100 гр. Масло Президент
2 щипки сол
1 щипка чубрица

Разбиваме яйцата с млякото и содата. Добавяме брашното към сместа. Разтапяме маслото и го прибавяме , заедно с чубрицата и солта. Натрошаваме сиренето и сместа е готова. Загряваме тиган на средна степен. За да оформим сиренките си намазваме ръцете с олио. Всяка сиренка изпичаме от двете страни до златисто.
Да ви е вкусно!
Виж целия пост
# 131
Картофени питки

500 г картофи
 250 г брашно
 1 ч.л. бакпулвер
 40 г масло
100 мл прясно мляко
сол
250 г от картофите се слагат в студена вода и се сваряват. Останалите картофи се обелват и настъргват. Смесват се пасираните сварени картофи, настърганите картофи, разтопеното масло и млякото. Всичко се разбърква добре. Омесва се с брашното, разбъркано със солта и бакпулвера. Разточват се питки с дебелина 1 см и диаметър 15-20 см. Пекат се на тефлонов тиган, от двете страни до златисто, на среден огън.
Виж целия пост
# 132
Солени мъфини със сирене
2 яйца
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода
50 грама масло Президент
2ч.ч. брашно
100гр. натрошено сирене Президент
Угасете  содата в киселото мляко. Яйцата се разбиват хубаво и към тях се добавя киселото мляко и разтопеното масло. Разбърква се и се добавя пресятото брашно. Накрая се добавя натрошеното сирене и се разбърква добре. Разпределя се сместа във формата за мъфини и се пече на 180° за 20-25 минути.
Виж целия пост
# 133
Мързелив тутманик

Необходими продукти:
5 яйца
6 с.л. брашно
70 г масло
200 г сирене
½ ч.л. захар
½ ч.л. сол

Приготвяне:
Замесваме тесто с яйцата, брашното, захарта, солта и малко хладка вода. Разделяме го на две части. В тавичка разтапяме масло и оваляме едната част от тестото в него. Оставяме тази част настрани. Разтегляме другата част от тестото и покриваме дъното на тавичката с нея. Отгоре поръсваме натрошено сирене. Върху сиренето разтегляме и разстиляме другата част от тестото. Печем тутманика на умерена темперетура, докато стане златист.
Виж целия пост
# 134
Най-лесните, най-бързо приготвящи се, но и най-вкусни питки, наречени "добруджанки".

Необходими продукти:
200 гр сирене Президент
200 гр кисело мляко или 1 ч.ч.
250 гр  брашно или 2 ч. ч
1 ч.л. сода за хляб
30 г масло Президент

Замесва се рядко тесто и се
оформят топчета, които се подреждат в тава върху хартия за печене. В средата на всяко топче се прави дупчица, в която се слага парченце масло.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор до златисто, около 20-ина минути. Ако сте оформили по-големи топчета, времето за печене ще е 25-30 минути.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия