За един козунак с дължина 32 см. са нужни:
440 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
7 гр. суха мая 1 пак.
90 гр. захар
1 яйце
50 гр. масло
1 ч.л. ванилия
Настърганата кора на ½ лимон с нетретирана кора (био)
130 гр. сушени плодове (60 гр. кайсии и 70 гр. цитрусов микс)
2 с.л. тъмен ром (ако не разполагате, може да го пропуснете)
Филирани бадеми
1 жълтък от малко яйце и 1 ч.л. прясно мляко за намазване
Захар за поръсване
Млякото загрях до степен да се затопли, а не да е горещо и сложих маята, 1 ч.л. от предвидената захар и 1 ч.л. от предвиденото брашно. Разбърках и оставих на топло за около 10-15 минути или докато се разтвори и шупна. Маслото разтопих в метално канче и оставих леко да се охлади. Брашното пресях. В купа сложих яйцето, захарта, ванилията и лимоновата кора и ги разбърках с кухненска бъркалка за не повече от минута. Добавих добре шупналата мая и топлото масло. Разбърках и постепенно добавих около 400 гр. от предвиденото брашно, като замесих меко тесто в самата купа. Прехвърлих го върху плота и доомесих за 3-4 минути, като добавих още малко брашно, за да не лепне. Тук е особено важният момент да не се изкушите да добавяте повече от описаното количество брашно. Тестото трябва да бъде много меко! Купата намазах леко с масло и сложих тестото, като го обърнах веднъж, за да се намазни и от другата страна. Покрих я с фолио за свежо съхранение и с кърпа и оставих тестото да втаса и утрои обема си, което отне 1 час и 10 мин. Тъй като готвех обяд, сложих купата близо до печката, което ускори процеса.
Междувременно нарязах кайсиите на средно големи парченца и заедно с цитрусовия микс ги сложих в купичка и полях с рома. Разбърках и оставих настрана.
Форма с размер 30х11х7 см. покрих с изрязани парчета хартия за печене, които леко намазах с течно масло. Тестото леко премесих и разрязах на три равни парчета с тегло около 293 г. Всяко от тях разточих на елипса с дължина около 30 см. и разпределих 1/3-та от сушените плодове. Завих на руло, което запечатах с пръсти и с длани разточих и резтеглих на плота, леко усуквайки го. По този начин приготвих и другите два фитила. След това ги преплетох и поставих във формата. Покрих с фолиото за свежо съхранение, което ползвах за тестото и оставих за 15-ина минути на топло, за да втаса още веднъж. След това намазах козунака с жълтъка, смесен с прясното мляко. На няколко места сложих сушени плодове, които запазих от напоените с рома, допълних с филирани бадеми и поръсих със захар. Обичам да ръся повече захар, но вие преценете по вашия вкус. Сложих козунака да се пече в загрята на 170 гр. фурна за около 45-50 минути, като на 15-тата минута покрих с алуминиево фолио, тъй като вече беше добил златист загар. За готовността съдя, като дървено шишче прободено в най-високата част излиза сухо и при почукване, печивото „бие на кухо“. Изпечения козунак прехвърлих върху метална решетка, за да изстине напълно.
Да ви е сладко!😋