Нашите кухни - тема 94

  • 43 185
  • 747
# 660
Мен ме спира това че и него трябва да чистя, иначе ще се вмирише на мазньоч и то. И к де да го с хранявам това чудо.
И се отказах.
Чистя си гърба и около котлона и така.
Виж целия пост
# 661
Ако тигана не е прекалено голям, за да не се отваря това твърде много настрани, обира почти всички пръски. Нарочно снимах с пръските:-)

Сгъва се на три и става около 1см в дебелина.
Прибирам в някоя тава в чекмеджето под фурната.
Недостатък бих открила в това че е можело да е малко по-високо
Виж целия пост
# 662
Има и по-високи. 👍Е, остават пруските по стъклокерамиката около самия котлон, но пак е по-малко от без, предполагам. Честно, по-лесно ми беше да си чистя стандартните ел. Котлони🤦‍♀️
Виж целия пост
# 663
Само който не е пържил (каквото и да е) не знае, че това (стъкло или каквото и да е гръбче с размер 60см) е само с декоративен ефект.
П.П. Някой да е виждал пръски от мазнина по тавана?
Не съм виждала. Може би и ти си виждал конденз, а не пръски мазнина. Ако наистина готвиш така че да пръска до тавана нещо не е наред с рецептите дето ползваш. Защо да е декоративно стъклото, то е нещо което се чисти лесно за разлика от латекса под него и това му е работата.
Виж целия пост
# 664
Някои масла, като ги разтопиш, почват да пръскат на повече от метър височина. Печка 85 см. висока, пръсна ми почти в очите - а аз съм над среден за жена ръст.
Доматен сос също може да пръска много нависоко, на котлон, който не може да се регулира бързо.
Пиша от опит със свободностояща печка в ниша.
Виж целия пост
# 665
Пак. Въпросът беше за котлон с газ (огън). Тия снимки с индукции нямат много смисъл.
Да, инокса се чисти най-лесно и се дере точно никак - обезмаслител+шпатула и пада всичко лесно.
Имам и гъбче, имам и плочки иноксчето най ме радва. Точно зад газта, няма грешка.
Пръска да, чак аспираторът отгоре е понякога намазан и чистя и него...
Виж целия пост
# 666
Ами гответе с капак като пръска, лесно и евтино се решава въпроса с цялата кухня.
Виж целия пост
# 667
Рибата ("водни" видове много) също пръскат страшно много. Едни мекци с пълнеж (меко сирене и яйца) също са от рисковите, заради "водния" пълнеж ако се отвори.

И да, ако НЕ пържиш разбира се няма да пръска. Ако се ограничиш само до такива рецепти. За това и аз лично не пържа нищо, освен примерно ориз - той не пръска и е достатъчен един абсорбатор - второ се прави директно в дълбок съд - пак за да се намали риска, вместо да е в тиган. Обаче и един ориз да запържиш трябва да го бъркаш и няма как да е затворен съда непрекъснато.

Обаче съм много по-склонен да НЕ пържа и да нямам такива пръскащи рецепти отколкото да се чудя как да пазя всичко наоколо. ОБАЧЕ не бих отишъл и в другата скрайност - в името на дизайна да направя неизползваема за целите си кухня, където да ме е страх да готвя. Примерно - една грешка да допуснеш с миксера или пасатора и половината ти кухня (и пак таван) ти в пръски Grinning
Виж целия пост
# 668
С капак се получава конденз по капака и яденето се задушава по-скоро. За риба, колкото и селско да изглежда, ползвам хартия (обикновено рекламни брошури), попиват пръскащата мазнина и не задушават. И ми е много по-лесно да изхвърля тази хартия, отколкото да мия омазан с пържено олио от риба капак. Добре, че пържа риба само за Никулден. Laughing
Виж целия пост
# 669
Ами явно за някои решението е инокс на тавана, стените, пода, като мацат чак така.
Виж целия пост
# 670
С капак се получава конденз по капака и яденето се задушава по-скоро. За риба, колкото и селско да изглежда, ползвам хартия (обикновено рекламни брошури), попиват пръскащата мазнина и не задушават. И ми е много по-лесно да изхвърля тази хартия, отколкото да мия омазан с пържено олио от риба капак. Добре, че пържа риба само за Никулден. Laughing

Хартията се използва като капак ли?
Виж целия пост
# 671
Аз имах в предишната кухня 90см иноксов гръб, който беше като продължение на 90 см иноксов открит аспиратор и отдолу фурната беше инокс. Не съм ползвала газ,  просто ми хареса в каталога за кухни. Изглеждаше яко, но толкова ми беше писнало да лъскам всичкия тоя метал(+ двоен хладилник и вгр микровълнова🤨), че в сегашната кухня нямам грам инокс, освен съвсем малко на черния смесител, което леко ме дразни😆
То няма как да засъхне мазнина, защото всяка капка, пръска и точка веднага се вижда и крещи: "избърши ме, лъсни ме и никогаШ поИчи не прави тая грешка"😂
Виж целия пост
# 672

Хартията се използва като капак ли?

Да, една брошура някаква, каквато имам. Стича се отстрани малко на котлона, като се маха, за да се обърне пърженото, но не хвърчи навсякъде нагоре и настрани. Цялата брошура се напоява с мазнина, но не задушава пърженото.
Ако сложа метален/стъклен капак, по вътрешната му страна се образува конденз от изпаренията плюс мазнината. Като го вдигна, този конденз се излива в тигана и пращи и хвърчи още повече. И тази мазна миризлива брошура просто отива в боклука в момента, в който приключа с пърженето.

Инокс/неръждаема стомана като гръб зад котлоните може да се впише стилово, но в определени стилове, които не са особено популярни у нас. Трудно осъществимо е в условията в България.
Виж целия пост
# 673
Кое му е трудното за вписване на гръб от инокс зад котлоните? Достатъчно е мивката и хладилникът да са същите и тамАн се е вписал, а и повечето готварски плотове имат иноксов кант.При мен имаше още много иноксови неща и беше ОК, нищо трудно не виждам, освен поддръжката. В класическа или ретро кухня, няма да пасне, но почти във всяка модерна би се вписал. То, ако не се съчетаят материали, повърхности и цветове, всеки гръб може да изглежда не на място.
Виж целия пост
# 674
Стъклото се чисти по-лесно от стоманата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия