(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 54)

  • 38 274
  • 742
# 720
Днес направихме домати в шишета./17 бр./ . Нали не си мислите, че всичката водка сме я изпили ние? Доматите през машинката за месо . Люспи, семки, ...всичко вътре. Безотпадна технология. Розово сърце - от слънчогледовите цветове. Финал 1, които все повече ми харесват - плътни, не груба кожица, сладки. А растенията са толкова гъсти откъм листа и плодове, че в сянката им не винаги успявах да видя кой домат е достатъчно узрял  и кой може да почака още. Но пък узрелите се късат много лесно, разбрах почти навреме.
Виж целия пост
# 721
Вчера най-накрая се престраших да обера половината босилекови храстчета, имам си 4мини бурканчета песто🤣🤣🤣 едно подпукахме, чудя се другите има ли смисъл да стерилизирам, четох че се кипват за 3-4мин и това е...вие така ли го правите?
 
Скрит текст:
Виж целия пост
# 722
Моето песто м.г беше 5-6 малки бурканчета и ги сложих във фризера. Абсолютно натурален вкус имаше после.

Тази година от направеният разсад офлювите го изядоха, после се забавих...сега ми е към 10-12 см растението, дано има време да се развие.
Виж целия пост
# 723
Аз правих разсад, не ми се почучи, накрая просто сложих семки в земята и си порасна идеално, не знам дали е късно да пробваш и така.

Бурканчетата не се ли пръсват във фризера? Аз всъщност нямам фризер само камера... 🙄
Ако реша да правя още една порция с орехи(тази е с бадеми), трябва ли и тях на им беля шлюпките, че ми се вижда клонящо към невъзможното 😂
Виж целия пост
# 724
Angel_Dust, да, аз директно в земята ги сложих втория път и въпреки че бяха на капковото, бавно поникнаха. За тях казвам, че сега са малки растения по десетина см.  А разсада ми напролет беше супер, насадих между доматите, заедно с тях, по 2-3 корена на минимум десет места и като отидох на следващата седмица, нямаше нищо!!!
Във фризера в бурканите, само захлупени с винтова капачка, а като замръзнат, завивам. Не пълня догоре, защото съдържанието се разширява при замръзване.
Виж целия пост
# 725
Аз имам 30 бурканчета във фризаре песто, трябва уикенда пак да бера.
Не ги пълня догоре, завинтвам, нищо им няма.
Орехите ги смилам с пасатора накрая заедно с пестото, нищо не беля.
Виж целия пост
# 726
Тази вечер поливка и бране на оскъдна реколта.
Домати - малка кофичка Ръгби. Биволско сърце - по домат на корен, няма да събирам семена. Идеал - първите са от слънчогледовите цветове. Сан Марцано и Чушка-домат - с върхово гниене въпреки трикратно пръскане с Ка-Бор.
Скрит текст:







Краставиците - слаба работа, имат и въшки. Ще ги напръскам с Ним азал, каквото-такова.
Скрит текст:

Продължавам да чакам тиквички и пак са донякъде и съхнат. М.г от два корена имах добив към 20 кг, тази - от пазара. Чакам втората реколта.
Скрит текст:


И босилекът, два сорта.
Скрит текст:

Разочароваща ми е земеделската година.
Виж целия пост
# 727
София, моите тиквички са същите. Имам три корена и бера по 1-2 от корен периодично. Не сме останали без, редуват се, но всеки път късам от различен корен. Доволна съм от доматите и не само. Като се сетя колко дъжд се изля, колко пъти падаха колове и притки, можеше да е доста по-зле. Единственото от което нямам никакъв добив до сега е фасула. Все се каня да не сея фасул и все  слагам, но това ще ми е последно. Няма нито една чушка. Бях се приготвила да сложа и втора реколта пък не го направих. Няма смисъл. В нашата градина фасул не става. Само първата имах капитано и това беше. Обаче има бурен, в изобилие, побеждаваме всяка година. Борбата с него е много неравна, въпреки ентусиазма пролет и мулча. Накрая остава само мулча и губи битката....
Някой да има зимен чесън в повече? Трябват ми няколко главички за семе.
пп Видях прекрасен Финал.  Той е устойчив, за него зла година няма.
Виж целия пост
# 728
briz, аз нямам Финал, за догодина съм го "заплюла". Това е Идеал уж от гарантирано семе, ще го запазя.
При теб в южното село ли не става фасул? При нас комшиите много берат, аз - за гарнитура 😀
Имам и втора реколта, цъфти усилено в момента, ще видим.

~Биб~, много цветно при теб!
Виж целия пост
# 729
Да се отчета и аз. Доматите са пълна трагедия, въпреки пръскането. С изкореняването успях да спра жилковата некроза, но някаква мана май го завладя и всичко изсъхна за 2-3 седмици. Днес гледах да пообера почти всичко и да направим сгъстен доматен сок.
Скрит текст:



Пиперът е добре, малко дребен, но е Ок.
Скрит текст:

Тиквичките доскоро бяха добре, но от една седмица насам има някакъв проблем. Някой ако може да познае какво е? Започнаха да растат мнооого бавно, за около седмица, и започнаха плодовете да стават на дупки, а при единия корен пожълтяват в края и изгниват преди да пораснат.
Скрит текст:

Патладжанът също расте много бавно и стои блед на цвят не знам от какво. Няма много листна маса, нападнаха го буболечките, събирахме ги няколко дни и сега уж няма.
Скрит текст:

Прибрахме лука и боба. Лукът въпреки че се беше маносал, много хубав и голям излезе, но бобът тази година не е хубав. Едва 2-3 кг и то голяма част от зърната са почернели. Абе не ми хареса тази година. Ние сме в Североизточна България и имам чувството, че валеше все не когато трябва.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 730
Тази година доматите са една десета на предните години. Ще има за няколко буркана само домати смлени най-много. Добре, че имам сос за спагети от миналата година. Най-много още веднъж по толко да набера.
Тиквички и Краставици има излишък.
В голямуят шарен кош под царевицата има тиквички, а после отгоре набрах 20тина краставички. Зеленият боб с малко домати и Краставици го дадох на съседка. Замразих достатъчно, омръзна ми да го чистя Simple Smile





Киваното расте Simple Smile Беряло се като стане Оранжево и можело с месеци да се съхранява. Това точно, ще го оставя за семе. Останалите са доста по-малки.



И малко Бамя. И тя както и зеленият боб е трябвало преди няколко дни да се обере. Уикенда трябва да обера босилека.
Виж целия пост
# 731
Айла, сега прочетох, що е то кивано.Grinning
Не съм виждала досега и се зачетох.. как го садиш, от разсад или от семена?
Виж целия пост
# 732
sofyia, да не би водата на тиквичките да е малко? Навън е много топло и сухо.
Виж целия пост
# 733
Айла, сега прочетох, що е то кивано.Grinning
Не съм виждала досега и се зачетох.. как го садиш, от разсад или от семена?
То е като краставица. Преди 3 години бях поръчвала много различни семена от "Хоби семена", включително кивано, но чак тази година ги засях. Поникнаха 2 или 3 растения. Гледам ги като и до краставиците. Разсада рано го направих, но макар да бера много отдавна и много краставици киваното едва сега връзва. Иначе има много листна маса и завзе голяма площ.
Бях пускала наскоро снимки на растението, може да се върнеш да погледнеш.
П. П И физалиса е огромен, като скоро очаквам и там да има първи узрели плодчета. Има вече изсъхнали шушулки надявам се скоро и да се разпукат някои.
Виж целия пост
# 734
Да, София, в южното село не става фасул. Дори възрастните съседи се оплакват, че последните години нищо не берат. Радваха се на капитаното ми от сърце първата година, но беше само тогава.. На другото става фасул, но там е чуждо. Ходя на гости в годината 2-3 пъти.
Финала, знам че не е твой, а на armeria, просто късно видях поста и се дописах, малко ни в клин ни в ръкав. Много съм уморена на последък и взе да ми личи. От 2м работя с ден почивка само.
пп И темата е на финал, никой нищо не ми прати и аз нямам време за дълбоко ровене. Дано до събота успея да намеря време.
Ако има желаещи да я правят, моля да заповядат.
Прекрасен ден любителки градинарки! Мъжете изчезнаха...

пп От ходене за по 2-3 ч запуснах градината съвсем.
Скрит текст:

Това са дините, пъпешите и доматите, които не успях да вдигна и оправя след поредния вятър. Доволна съм от това което намирам в бурена, дори много. Доматите бера за четвърти път, дините за трети, а пъпеша за втори.


И катунските ми пилета.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия