Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 2

  • 24 795
  • 411
# 360
на 8ми април


Може и детегледачка, но има ограничения с какво образование може да бъде, трябва да си погледнете.
Парите от януари са 510лв на месец.
Виж целия пост
# 361
Малката е набор 2023, знам, че нямаме почти никакви шансове за младост, София, но все пак да попитам:
Кога системата се отваря за подреждане на желанията?
Ако не я одобрят, тази помощ от триста и няколко лева се дава само, ако е записана в частна градина или и в случаите, в които я отглежда детегледачка?
Компенсация може да получавате и в случай че детето се отглежда от детегледачка, но има изискване детегледачката, с която сключвате договор за гледането на детето, да има определено образование - диплома за придобита професионална квалификация „медицинска сестра“, „акушерка“, „лекарски асистент“ или „фелдшер“, съответно диплома за висше образование по специалност „Предучилищна педагогика“, както и трябва да отговаряте на всички останали изисквания за получаване на компенсация - тук може да видите систематизирани изискванията за компенсации, процедура, срокове за кандидатстване: https://valcheva-law.com/blog/2023/03/23/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b … 0%b5%d1%86%d0%b0/
Виж целия пост
# 362
Здравейте.
Да попитам следното.
Компенсация за детските градини как се изплаща.
Всеки месец като не е прието детето ли се изплаща или само веднъж посаваш молба
И еднократно се изплаща.
Виж целия пост
# 363
Здравейте.
Да попитам следното.
Компенсация за детските градини как се изплаща.
Всеки месец като не е прието детето ли се изплаща или само веднъж посаваш молба
И еднократно се изплаща.
На всеки два месеца се подават документи (има определен период за подаване), в случай че отговаряте на условията за компенсация (детето трябва не само да не е прието, има още доста условия, на които трябва да отговаряте) - не е еднократно подаването на документи и не е еднократна помощта. Сумата от 510 лв. е компенсацията за месец, имайте предвид, че доста се бавят плащанията.
Виж целия пост
# 364
Във връзка с горния пост, вчера получих мейл, че искането ни за плащане е одобрено. Кога да очакваме превод или не се знае?
Виж целия пост
# 365
Здравейте.
Някой знае ли нещо за ДГ Коледарче намираща се във Красна Поляна.
Виж целия пост
# 366
здравейте, да попитам, ако не кандидатствам през м април за ясла, мога ли да кандидатствам по-късно през годината? примерно през м. декември 2024 или януари 2025?
Виж целия пост
# 367
Основното класиране е май месец за тръгване от септември.
Масово тогава се заемат местата за яслите.
После можете да кандидатствате на текущите класирания от края на август до края на февруари ориентировъчно. Но дали ще Ви класират е друг въпрос. Шанс за прием почти няма, защото местата вече са заети още от основните класирания през май. Евентуално ако някое детенце се отпише, се освобождава място за текущите класирания през годината.
Виж целия пост
# 368
През август месец се пускат и незаетите места за ХЗ, но те са малко и все пак дават някаква възможност. Моето детенце именно на августкото класиране имаше късмет. След това за ясла е почти невъзможно, защото няма места. Реално ако ви приемат май, тръгвате през септември като можете да отложите 60 дни, т.е. ноември.
Виж целия пост
# 369
Само трябва да се има предвид, че не се пускат всички места по ХЗ, а е по преценка на всеки директор дали ще пусне въобще. Та може и 0 места да се пуснат от тези.
Май месец класирането има най-голям шанс за ясла. Нищо не ви пречи да си кандидатствате и на междинни, но може да е безсмислено (освен за взимане на компенсации де).
Виж целия пост
# 370
Мога да дам пример с моето дете 2021 година.
Кандидастваме от януари 2023 до днес на всяко класиране, над 20 са. Само на три класирания изобщо имаше места - майското, август и септември. На майското беше с 20% шанс, на другите с под 6%. Това за 1ва и 2ра яслена, за градините в общия случай има повече места.
Виж целия пост
# 371
Здравейте, детето ми ще навърши 1г в началото на май месец, като цяло мисля да остана 2 години майчинство за да го гледам, но взех да проучвам как се кандидатства.
Направих регистрация в столична община и събираме 12 точки, доколкото разбирам останалите 3 точки са ако го приемат в първото желано заведение, т.е общо стават 15, но нещо не ми е ясно ако това не се случи, примерно във второто желание като точките са 2 реално там кандидатстваме с 14 точки ли?
Другата ми чуденка е за критерий 2, когато детскота заведение е в района в който живеем, ако посоча някое детско заведение извън този район в желатията, реално за него не получаваме тези точки и кандидатстваме с по-малко?
Доста ми е объркано всичко и се опитвам да си изясня положението.
Също ме интересува ако да кажем кандидатстваме догодина и хипотетично бъде приет в СДЯ септември, когато ще е на 2 г и половина, като навърши 3 г освобождават ли го веднага от яслата или може да ходи до септември докато тръгне на градина.
Живеем в район Красна поляна, въобще нямам идея как е с местата, но принципно по-малък ли е шанса да бъде приет в ясла на 2.5г отколкото 1.5г?
Виж целия пост
# 372
Да, за първо желание кандидатствате с 15т, за ясла по второ желание - с 14т. Тоест реално имате шанс да бъдете приети само по първо желание. Да бъдете класирани с 14т е голяма рядкост - само в някои нежелани градини без голям наплив.

Критерий 2 дава точки само за ДЗ в административния район, в който живеете. За ДЗ извън района, в който живеете, не ви се начисляват точки.

Детето навършва 3г и си продължава в яслата до 15 септември, когато вече тръгва в първа градинска група в ДГ.

Приемът е най-труден за първа ясла (1,5г), защото за тази възраст местата са най-малко. Но зависи и от яслата. Някои ясли приемат само от първа ясла, тогава децата си продължават автоматично във втора ясла и изобщо няма прием за втора ясла.
Виж целия пост
# 373
Ако кандидатствате по първо желание в друг район ще сте с 12 т., ако е от 4то желание надолу - 9 т. Няма много смисъл, но пък след майското класиране миналата година се оказа, че в някои райони има приети деца с 6,3 и дори 0 точки.
Виж целия пост
# 374
... но пък след майското класиране миналата година се оказа, че в някои райони има приети деца с 6,3 и дори 0 точки.
Е, да, ако някой го устройва да си води детето на ясла в Кремиковци например, или ако наистина е притиснат до стената и няма друг избор, винаги ще има къде да си запише детето.
Но специално за първа яслена група, мисля, че няма такъв случай. Там местата са кът.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия