Маринати

  • 31 389
  • 23
Знаете ли на кое месо каква марината подхожда най-много и има ли значение какъв алкохол се използва?Т.е. дали ще мариновам с вино,бира или пък водка,джин или бренди да речем?
А след като сте сложили месото да престои в някаква марината и подправки,после изхвърляте ли маринатата?Дали ще се получи ако направо го пъхна във фурната заедно с нея?
Виж целия пост
# 1
Цитат на: Иви
Знаете ли на кое месо каква марината подхожда най-много и има ли значение какъв алкохол се използва?Т.е. дали ще мариновам с вино,бира или пък водка,джин или бренди да речем?
А след като сте сложили месото да престои в някаква марината и подправки,после изхвърляте ли маринатата?Дали ще се получи ако направо го пъхна във фурната заедно с нея?


Ползвам маринатата разбира се! Телешко- червено вино, пиле- бяло вино или бира, заешко- оцет (хвърлям оцеда), дробчета- червено вино.
С джин какво се маринова?
Виж целия пост
# 2
Лимонов сок за пилешките филенца.
Виж целия пост
# 3
свинско месо - червено вино и вътре нарязан лук
Виж целия пост
# 4
Желателно е да се изхвърли маринатата-била оцет,вино,соев сос или мляко.Маринова се месото за да стане вкусно и крехко,но във всяка една марината попада и кръв и неприятната /понякога тежката/миризма на месото. Ако искаш да прибавиш към ястието вино или др. не пречи,само трябва да не е използвано преди това за марината.
Виж целия пост
# 5
a kolko wreme stoi mesoto w marinatite?
Виж целия пост
# 6
Ако искаш да стане крехко и сочно,нека постои в лимоновия сок,соевия сос или др.вид подправки за около 2-3 часа.Но ако си решила да се оттървеш от неприятната миризма -поне 5-6 часа,а може и цяла вечер.
Виж целия пост
# 7
Ако месото е по-тлъстичко преди всичко останало трябва да се намаже с горчица и да постои 1-2 часа.Дори и да не го и избършеш от нея  не остава никакъв вкус или аромат на горчица затова за мен е идеална за постигане на крехко месце
Виж целия пост
# 8
Това с горчицата ми се струва ,че ще се поучи добре ,но месото какво може да е?Тлъсто на мен ми изглежда само свинското.За телешко може ли да се ползва,че ми е голям проблем това телешко.
Виж целия пост
# 9
Ето и моята марината за свинско: вино, олио, чубрица, кромид лук, чесън, сол, дафинов лист.Начуканите пържолки, шишчета или ребърца е добре да прстоят поне 4-5 часа в маринатата и стават много вкусни както и да се приготвят после.
За овнешко ако готвите за да се избегне тежката миризма е добре да се направи марината от ръкия /по възможност домашна/ и различни ароматни подправки.
Виж целия пост
# 10
Питах ви защото у нас има остатъци от алкохол,напр.джин,водка,които си стоят в барчето повече от година.Та като взема да готвя нещо да ги употребя вместо да ги хвърлям.Но преди време слушах че определен алкохол прави месото крехко,а с друг се постига точно обратното-става жилаво защото стяга месото.Но не помня точно за кой алкохол се отнасяше.
А това че месото си пуска кръв и аз си го помислих,но все пак реших да попитам.
Виж целия пост
# 11
В марина, твърд алкохол се слага, като : ракия, водка....... но за джин незнам.
Виж целия пост
# 12
Кажете моля ви с какво мариновате телешото. Аз каквото и да го правя - все е като подметка после. А какви крехки телешки месца съм яла .............. аме те май с някакви химикали се обработват за целта.
Виж целия пост
# 13
А какво мислите за киселото и прясното мляко? Аз понякога ги използвам за марината и месото става много крехко.
Виж целия пост
# 14
Цитат на: zaek
А какво мислите за киселото и прясното мляко? Аз понякога ги използвам за марината и месото става много крехко.
Не само за марина. В темата за пил.филенца писах, че свинските пържоли се пекът с пр.мляко и малко вода и стават много крехки. Може би става и за телешко Валери, що не пробваш?
Виж целия пост
# 15
Цитат на: Valery
Кажете моля ви с какво мариновате телешото. Аз каквото и да го правя - все е като подметка после. А какви крехки телешки месца съм яла .............. аме те май с някакви химикали се обработват за целта.


Веднага ти казвам аз как го мариновам: чаша червено вино, соев сос, 1 изтискан лимон, черен пипер, малко нарязан лук, смачкан чесън, зехтин, пикантина. През час обръщам месото.

Много често преди да го сложа в маринатата го шпиковам с чесън, моркови, зърна черен пипер и дафинов лист.
Телешко + Дафинов лист = Вълшебна вкусотия!  Grinning
Виж целия пост
# 16
За 2кг. месо пилешко:100гр олио
100гр вино
200гр сметана
50гр вода
майонеза, горчица, сол, чубрика, черен пипер
2 глави лук

За сухо месо /филе/ - 5кг.
1л прясно мляко
1/2л олио
100гр алкохол
2с.л. оцет
3-4 глави лук
1гл чесън
бахар, даф.лист
Виж целия пост
# 17
Аз така пека пилешки пържолки като ги намазвам преди това с горчица и подправки (много хубави стават с тази дижонската мисля че беше, на зрънца която е). Слагам и съвсем малко вода и мятам във фурната. Стават много крехки и сочни.  Laughing
Виж целия пост
# 18
Цитат на: Milenika
За 2кг. месо пилешко:100гр олио
100гр вино
200гр сметана
50гр вода
майонеза, горчица, сол, чубрика, черен пипер
2 глави лук

За сухо месо /филе/ - 5кг.
1л прясно мляко
1/2л олио
100гр алкохол
2с.л. оцет
3-4 глави лук
1гл чесън
бахар, даф.лист


Бързах когато писах тези марини.
Месото се държи 24ч в марината.
Аз съм опитвала пилешкото - страхотно е.
Виж целия пост
# 19
Бързах когато писах тези марини.
Месото се държи 24ч в марината.
Аз съм опитвала пилешкото - страхотно е.
Миленика, а тези маринати хвърлят ли се? Според теб стават ли за домашно бяло пилешко месо (каквото ми предстои да готвя днес)? И какъв да е този алкохол от втората рецепта?
Виж целия пост
# 20
Бързах когато писах тези марини.
Месото се държи 24ч в марината.
Аз съм опитвала пилешкото - страхотно е.
Миленика, а тези маринати хвърлят ли се? Според теб стават ли за домашно бяло пилешко месо (каквото ми предстои да готвя днес)? И какъв да е този алкохол от втората рецепта?


Тези две марини ми ги каза един мой познат, голям кулинар.
Пилешкото което опитах, беше страхотно и се топеше в устата.
Лично пробвах марината за пилешко домашно, но ефекта не беше същия. Марината се хвърля.

Алкохола е водка или ракия.

Съжалявам, че днес ти отговарям.
Виж целия пост
# 21
Пробвайте да мариновате пилешко месо в сока на киселите краставички, сол и черен пипер. Това специално за бяло месо, става старашно крехко и сочно , и не седи на конци.
А може към оцета да добавите малко соев сос, горчица и зехтин.
Виж целия пост
# 22
Тези две марини ми ги каза един мой познат, голям кулинар.
Пилешкото което опитах, беше страхотно и се топеше в устата.
Лично пробвах марината за пилешко домашно, но ефекта не беше същия. Марината се хвърля.

Алкохола е водка или ракия.

Съжалявам, че днес ти отговарям.
Аха, жалко наистина. Тъй като не бях сигурна дали да сложа концентрат, нищо не сложих. Не стана толкова крехко, колкото трябваше Sad Хвърлих марината.
Виж целия пост
# 23
Аха, жалко наистина. Тъй като не бях сигурна дали да сложа концентрат, нищо не сложих. Не стана толкова крехко, колкото трябваше Sad Хвърлих марината.

В къщи се готвят само домашни кокошки.
Е вари го - печи го, не става така крехко месото. Sad, защото са "старички" .
Крехко и вкусно е месото на домашните бройлери, на 20-30 дена най-много.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия