Дари, ето как стана при мен - теста, а после ще ти кажа и за диетата.
Тестът - т.н. "едночасов" - в 27-28ма седмица при мен беше; бяха ми дали едно шишенце с нещо като сок от портокал (фанта), в което имаше глюкоза - 50 грама, в къщи, да си го изпия преди да отида в офиса им . Изпих го рано сутринта (на гладно) и точно след един час ми взеха кръв вече в лекарския офис. Резултатът беше бая височък и те решиха, че имам диабет, обаче аз не можех да повярвам и се запънах и поисках 3 часовия, макар че те доста неохотно ми го позволиха:) След седмица бях на тричасовия - протича по следния начин - отиваш да речем в 8 и ти вземат кръв на гладно (предните два дена обаче трябва да се храниш с високовъглехидратни неща, но да не ядеш вечерта преди теста между 10-12 часа - т.е. спираш да ядеш към 8-10 предната вечер примерно), после след като ти вземат кръвта на гладно в 8, ти дават да изпиеш този път 100грама глюкозен разтвор, като в те викат пак в 9, после в 10 и в 11 часа и вземат кръв на всеки един час. Ако два от 4 показателя на кръвната захар са завишени, се приема, че имаш гестационен диабет.
Диетата - тук при нас, ходих на специален курс (3 часов) - обучение с диетоложка (тя работи с лекарите - т.е. когато ти открият диабета, лекарят те праща при нея), която ни разясни доста полезни неща за диабета изобщо, за гестационния диабет и за диетата. Това не е в никакъв случай гладна диета, напротив - трябва да ядеш много повече от обикновено (по 6 пъти на ден - три основни яденета и 3 леки закуски), но в по-малки количества и строго преброени въглехидрати. Ако надвишиш въглехидратите - кръвта скача, ако ги намалиш драстично - също скача, затова трябва да се балансират добре въглехидратите, като заедно с това се приемат и много протеини - меса, сирена, яйца и т.н. Аз лично не можех да поема толкова много храна - 6 пъти - и буквално се тъпчех насила, но от страх да не навредя на бебето, изпълнявах стриктно диетата и не стигнах до инсулин, слава Богу. Спират се единствено белия хляб и бялата захар, но има един милион заместители и веднъж научиш ли се, не ти липсват особено, макар че по закона на Мърфи след като ми ги забраниха, все ми се привиждаха разни сметанови тортички и мекици и питки и т.н. . Внимава се с количеството на картофите, боба и ориза, като при различните хора те оказат различно влияние - в смисъл - на мен може да ми вдигат захарта много, но на теб не толкова, примерно; после - има значение и начина на приготвяне - пържени картофи например вдигат захарта много повече от варени или печени; панираното също и други такива трикове - то си е цяла наука, която усвоих от страх да не навредя на бебето, за нула време Тук на храните има етикети, на които пише точно колко въглехидрати имат в една порция и е много лесно да си сметнеш от кое по колко да ядеш; от друга страна ни дадоха разни таблици и примерни менюта, които също ми помогнаха да мога да се науча да преценявам по колко да ям. Имам си апаратче, с което си меря кръвната захар един час след всяко ядене и така зная къде се намирам и в какво състояние ми е диабета.
Това е в общи линии, ако имаш въпроси - питай:)