Бърз кредит за почивка.

  • 7 423
  • 218
# 195
Кредитните карти с дълги гратисни периоди би трябвало да струват доста повече от 50 лв на година. Единствено корпоративните ми кредитни карти са имали дълги гратисни периоди от 6 седмици нагоре, но са с такси, които ако не плащаше фирмата, аз не бих си ги позволила.

Аз като частно лице имам “нормални кредитни карти”, при които т.нар. гратисен период е изключително кратък, а лихвата ако помня добре от договора беше около 18%. Не че в изключено в България да им по-добри условия, но ми е трудно да си представя като знам колко по-скъпи са банковите услуги там.
Виж целия пост
# 196
Моята е с гратисен период 40 дни. Лихвата е 16%. Не съм проучвала други опции, но сигурно има и по-добри. Снощи ми дръпнаха годишната такса и преди малко си я възстанових, затова ми е прясна информацията. Реално беше около 30+ лв., когато направих картата, но те си променят постоянно условията и видях, че са дръпнали около 50 (не съм задълбавала колко точно).
Виж целия пост
# 197
Е, да де, ама това все пак е въпрос на здрав разум. Защо фирма ще ви позволява да изплащате без никакво оскъпяване, тоест без никакъв вид печалба за тях си? От какво ще плащат заплати и разходи по бизнеса?

Възможно е да имат някакъв друг бизнес модел знам ли, но човек трябва да си чете договорите, да ги разбира, и да разбере бизнес модела също.

Нали знаете, безплатен обяд няма. И аз лично винаги бих била скептична ако не мога да си отговоря на такива базови въпроси.

Напълно те подкрепям за последното изречение. Винаги трябва да се търси уловката и да не се мисли с лека ръка, ето - подарък. Винаги има уловка. Не само за кредитите.  При тези уловката е в безплатната таргет реклама. Едно е някой видял по ТВ, пък той изобщо и не помисля за кредити, друго е точния човек получил "безплатен" кредит, Докоснал се до благинката, следващия път ще е платен и така.
Виж целия пост
# 198
В рекламата се казва, че няма лихва, но нищо не се споменава за разните такси и др. Wink
Виж целия пост
# 199
Дори кк, от които не теглиш или само си "въртиш парите през тях" (т.е. ползваш, плащайки само такси за теглене или превод и връщаш с 0% лихва през гратисния период), имат около 50 лв. годишна поддръжка + застраховка от около 2-3 лв./месечно.

Да, ама с КК има бонуси - 0,5 - 1 процент от всяка покупка ти се връщат. Ако плащаш 30 000 лева годишно, това прави бонус от 150 - 300 лева, което избива таксата и застраховките.
Виж целия пост
# 200
ЧС, така е, но това рядко се получава с кк на физически лица. Корпоративните са ясни, но аз говоря за "обикновена" карта. Аз я ползвам да си гарантирам резервации, да си направя разни онлайн плащания, където не се приема дебитна и подобни. Дори не си представям как мога да извъртя през нея 30 000. Simple Smile
Виж целия пост
# 201
Съвсем спокойно ги извъртаме - над 90% от месечните ни харчове са през картата (една карта ползваме двама - единият самата пластика, другият през телефона). По 2500 лева да на месец да са за всякакви разходи, пак прави 30 000 годишно. Да не говорим за морето, ските и по-големи покупки пак през карта. Всъщност дебитните ни са "на трупчета" и ги ползваме само за резерва. Тоест стоят си за резерва, а не се ползват.
Виж целия пост
# 202
Едва ли авторката ако е свикнала с такъв начин на живот, ще седне да пресмята колко точно ще се прецака с бързите кредити.
Виж целия пост
# 203
ЧС, ние това го правим с корпоративната. Аз си ползвам дебитната основно, защото тя ми е дигитализирана само. Трябва да променя малко навиците.
Виж целия пост
# 204
В рекламата се казва, че няма лихва, но нищо не се споменава за разните такси и др. Wink

Дори и изобщо да няма такси, наистина да е напълно безплатен, на кредитната институция ѝ е достатъчно, да получи данните му, и оттук натам да започнат с бомбардировките с предложения изкушения. Човек, който се е вързал и е имал нужда дори и от безплатен заем, рано или късно ще има нужда и от платен.

Понеже имам NEON на TBI, там лудницата е пълна. Аз по принцип съм за ниските такси там, депозити и т.н. Но отваряйки приложението, веднага се започва с предложения за разсрочване, първо безплатно и т.н., после някакви кредитни лимити ми определят. Не можеш да старtираш приложението на друг TAB, винаги започва от кредитните лимити. Та не е безплатна изобщо тая карта NEON за някои, които не могат да устоят. Безплатно е колкото Facebook, едни само гледат, но той толкова мощно профилира, че те насочва точно към определените продукти, не е като по телевизията рекламата, разпръсната пък до който достигне.
Виж целия пост
# 205
Е, значи разбираш как хора без корпоративна навъртат 30 000 годишно Simple Smile
Виж целия пост
# 206
На последните случката им е свързана с редовно рекламираните промоции на уреди на изплащане без оскъпяване за 6 месеца.
...И за мен остава избора дали аз да плащам такси за междубанкови преводи с цел да не се разхождам излишно, или да харча бензин за ежемесечни разходки до cashterminal или easypay, които пък винаги са на някакви супер келяви места...

Ако имаш онлайн банкиране, можеш директно да платиш вноската през Комунални услуги - Вноски по кредити (там излиза списък с банки) без такси, както си седиш на дивана.
Поне в това на моята банка може, предполагам, че и за другите банки е така.
Освен това май повечето банки, предлагащи стокови кредити, имат сайтове, на които също можеш да платиш онлайн. Не ти трябват кештерминал или изипей.
Виж целия пост
# 207
ЧС, ние това го правим с корпоративната. Аз си ползвам дебитната основно, защото тя ми е дигитализирана само. Трябва да променя малко навиците.

Нищо не ти пречи да си прехвърлиш всички безкешови плащания към кредитната карта. Така ще се възползваш и от кешбек-а, който съответната банка предлага.

Btw, не всяка кредитна карта върви със задължителна застраховка. Също така, намират се и такива с до 60 дни гратисен период за физически лица.
Виж целия пост
# 208
Под 10% лихва за бърз кредит няма.
Както казах, има къде да се провери в интернет. Няма да поствал линк, защото при правилно търсене излиза веднага. С имена на фирми, суми и т.н. база за сравнение.
Под 10 - банка.

Да започнем с това, че такова нещо като "бърз" кредит в нормативната уредба няма - това са потребителски кредити по ЗПК, независимо от това кой ги отпуска - банка или дружество по чл. 3а от ЗКИ. Примерът, който дадох по-горе, е отпреди около месец от именно такова дружество на клиент с добра история, стабилни доходи и стабилен работодател.

 
Кредитните карти с дълги гратисни периоди би трябвало да струват доста повече от 50 лв на година. Единствено корпоративните ми кредитни карти са имали дълги гратисни периоди от 6 седмици нагоре, но са с такси, които ако не плащаше фирмата, аз не бих си ги позволила.

Таксите по КК в България зависят предимно от горната граница на кредитния лимит и бонусите като кешбек, отстъпки по хотели, летища и пр. Лихвите са на практика без значение, тъй като тези карти са инструмент за краткосрочен потребителски кредит и са изгодни единствено при погасяване в рамките на гратисния период.

Винаги трябва да се търси уловката и да не се мисли с лека ръка, ето - подарък. Винаги има уловка. Не само за кредитите. 

Уловката при безлихвените стокови кредити е проста - така Ви убеждават да си купите нещо, което иначе не бихте, или поне да го купите от тях, а не от конкурентен магазин/сайт, който не предлага такава възможност.

Има законово ограничение за размер на лихвата навсякъде, независимо кой дава кредит - особено що се отнася до потребителски кредити, което ограничение обикновено е формулирано или се определя от съдебна практика като определен брой пъти, примерно 2-3х (не знам колко е в България) каквото се счита нормална лихва за сравним кредит. Да се дават кредити при неправомерно високи лихви е поне в развитите държави официално навсякъде престъпление/представлява законово нарушение.

Ограничението не е в размера на лихвата, а в този на ГПР, който включва нея и повечето такси, и е установено в закона (ЗПК), а не в съдебната практика.
Виж целия пост
# 209
Сигурно си прав. Не съм в България и при мен е регламентирано по друг начин. Как фирмите за бързи кредити заобикалят такива регулации тогава, ако са общите разходи, а не само лихвата? Тогава не би трябвало да има такова нещо като 50% лихва/TER, но със сигурност има.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия