Има ли в България истинско кисело мляко???

  • 60 115
  • 253
# 60
Как Сийке, може ли да попитам нещо? WinkА това Бор Чвор защо го нямаме във Варна?

Че аз откъде да знам защо го нямате?  newsm78
Тук имаме, но не съм купувала от него. Но пък при нас не съм виждала Роса и Елена. Така или иначе, едва ли само по вкус може да се определи дали едно мляко е истинско или не. За мен истинско е такова, което бъка от лактобацилусите - нали точно те правят млякото полезно. Другото е млечни кремчета.  Peace

ПП Не си спомням писах ли по-горе или не, но най-истинското кисело мляко е овчето. Подквасването на кравето мляко е късна измислица. - през 60-те години на миналия век, ако си спомням добре.
Виж целия пост
# 61
Според Българската Национална Асоциация на Потребителите най-истински са Топ милк, Герма и На дядо, вижте:
http://www.bnap.org/2006/05/19/kiselo-mlqko/
Виж целия пост
# 62
Да се включа и аз Simple Smile Преди около 3-4 месеца, може би, във Фантастико зопочнаха да зареждат с едно кисело мляко, което е в зелена кофичка и на него пише "БЪЛГАРСКОТО" -2.5%. Честно казано много ми харесва и си купувам само от него. Има много хубав вкус, който ми напомня на старото кисело мляко от бурканче. Аз по принцип не съм голям фен на киселото мляко, но напоследък се прехранвам с това на работа в комбинация с мюсли. Опитайте го. Може би ще ви хареса.  Peace
Виж целия пост
# 63
Другото хубаво кисело мляко е Био Кисело Мляко. Предполагам, че наистина е биологично чисто, като се има в предвид, че Магдалена Малеева го препоръчва също.
Виж целия пост
# 64
А тези, които подквасвате вкъщи, каква закваска ползвате?
Ако месеци наред заквасвате новото с няколко лъжички от последното старо, знайте, че вашето кисело мляко не съдържа нужното количество лактобацили.
Имаше едно предаване за българското кисело мляко при М. Ангелова преди време и там развенчаха тази практика. Дефакто млякото произведено по този начин съдържа много по-малко полезни бактерии, отколкото което и да е купешко кис. мляко.

Не знам кое е истинското кисело мляко, аз купувам предимно Елби и Русалка. Ако няма, взимам Герма, Пършевица или Бор-Чвор.
Виж целия пост
# 65
А тези, които подквасвате вкъщи, каква закваска ползвате?

Аз използвам за закваска или купешко мляко или домашно което съм заквасила.
Виж целия пост
# 66
Лилита-права си ,че не трябва да се ползва подквасата на старото мляко.Аз квася и овче и краве мляко.Ползвам подквасата смесено и от овчето и от кравето ,а когато мине малко време от смяната на млеката ползвам подквасата на мляко "Чех".Само от това мляко ми става подквасата.От мляко "Елена" не иска и да се подкваси даже.
Виж целия пост
# 67
До сега не ми се е случвало мляко да не ми се подкваси.
Ползвала съм най-различни купешки марки.
Виж целия пост
# 68
А тези, които подквасвате вкъщи, каква закваска ползвате?

Аз използвам за закваска или купешко мляко или домашно което съм заквасила.
Доколкото знам, поне през 3-4 пъти е хубаво да заквасваш със закваска от купешко. Тя все пак е така да се каже "второ поколение закваска" Laughing
Виж целия пост
# 69
А тези, които подквасвате вкъщи, каква закваска ползвате?

Аз използвам за закваска или купешко мляко или домашно което съм заквасила.
Доколкото знам, поне през 3-4 пъти е хубаво да заквасваш със закваска от купешко. Тя все пак е така да се каже "второ поколение закваска" Laughing
Има нещо такова Лиленце.... Mr. Green

Аз си го квася млякото на мъгла и нямам издънки за сега. Mr. Green
Купешка,домашна закваска ...каквато подхвана Wink
Виж целия пост
# 70
домашното мляко се прави та-капоне така са ми показвали-на 3л прясно млако,сварено и леко охладено(до толко че спокойно да можеш да го пиеш)се слага една кафена чаша кисело(купено от магазина)разбъркваш и изсипваш към прясното,увиваш го за 24 часа в одеало и после го слагаш в хладилника...май е това
Виж целия пост
# 71
домашното мляко се прави та-капоне така са ми показвали-на 3л прясно млако,сварено и леко охладено(до толко че спокойно да можеш да го пиеш)се слага една кафена чаша кисело(купено от магазина)разбъркваш и изсипваш към прясното,увиваш го за 24 часа в одеало и после го слагаш в хладилника...май е това

3 часа завито
2часа в хладилника
и е готово Peace
Виж целия пост
# 72
хехе, айде пак- нали ми казаха че съм на всяка манджа миродия... Mr. Green

Аз лично го гледам когато хване- тогава в хладилника, но 24 ч. е адски много...ще стане много кисело.

Надявам се да съм била полезна...
Виж целия пост
# 73
Мами-кисело мляко се прави така на 1(един) литър мляко една супена лъжица кисело мляко(подкваса) в чаша се разбърква до еднородна консиспенция(еднородна маса) в чашата постепенно слагам от топлото прясно сварено мляко (да ми е топло на кутрето и почти горещо)и бъркам  със закваската.След това постепенно изливам чашата с подквасата в тенджерата ,която съм варила млякото.Пълня бурканите смело. Завивам бурканите с млякото в чаршаф и вълнено  одеалче и едно старо кожухче от овча вълна.и след 2 часа отвивам изстива около половин час на стайна температура .Последния процес е хладилника с отворени капачки. Бон апети след 1 час.   chef
Виж целия пост
# 74
    Подквасвам домашно прясно мляко с Тонус 3,6% и става много хубаво кисело мляко. Опитвала съм и с Елена,но се получава по-редичко. Затова мисля, че Тонус е истинско / донякъде Simple Smile/.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия