🍽️ MasterChef България 🍽️ - сезон 8, тема 2

  • 27 271
  • 738
# 45
Благодаря у аз за новата тема.

Довечера ще гледам съботния епизод.
Яд ме е за чичо Митко, така да го харесвах. Ясно беше, че нямаше да му стигнат силите за финал, но някои от другите участници категорично са за изгонване преди него.
На Христо възлагах надежди, че ще се разгърне, но като ви чета - явно няма.
Виж целия пост
# 46
Ако този сезон не потръгне, едва ли ще има скоро нов.
Виж целия пост
# 47
... Междувпрочем, абсолютно изненадващо за мен, това месо е доста сухо, съдържа минимално количество мазнини (водят го диетично), но става дума за кенийския вариант. Понеже не ми хареса особено, не съм пробвала френския му вариант.
Нямам идея за кенийския вариант, ама и нашенските щрауси дето ги гледат в България също са със сухо месо. То всъщност при техния начин на живот май няма как да е мазно месото.

Привет👋🏻 Никога не бих опитала точно щраусово месо, но така се случи, че влизаше в програмата на екскурзията ни преди 20г - дегустация на крокодилско, щраусово месо и антилопа на африканска територия.
Сега чак погледнах, че и в България си гледаме щрауси. Но дали има кой да ги яде?🙃
Аз пък се изненадах от крокодилското - абсолютен деликатес, но това е друга тема🙈
Щраусът освен да търчи безцелно из дивата савана, друго не прави, наистина!
Откъде да му е вкусно месото, съгласна съм!🙌
Виж целия пост
# 48
Е, те щраусите в Бг ги гледат основно за атракция и печелят от омлетите с щраусови яйца. Може и от месото да спастрят някой лев, не знам. Но за омлетите знам. Stuck Out Tongue Winking Eye
Пп Не съм яла таквоз. Малко съм особена, та от мен пари за туй да не чакат. И за месо също. Май и за гледка. Бе, изобщо да ме отпишат от печалбите. Joy
Виж целия пост
# 49
Е, те щраусите в Бг ги гледат основно за атракция и печелят от омлетите с щраусови яйца. Може и от месото да спастрят някой лев, не знам. Но за омлетите знам. Stuck Out Tongue Winking Eye
Пп Не съм яла таквоз. Малко съм особена, та от мен пари за туй да не чакат. И за месо също. Май и за гледка. Бе, изобщо да ме отпишат от печалбите. Joy

Нищо не си изпуснала🤣 Тез птици са образи да ги гледаш как им минава живота в търчане🙈
Аз не знаех, че мозъкът им е голям колкото окото им🙃 Тоест, до едното търчане го докарват💪
Аз също съм традиционалист в кухнята, екзотиките ме плашат.
Затова го почувствах като кръвна обида, когато едни превзети французи ми подхвърлиха преди години, че “Вие предпочитате свинското щото е по-евтинко, нали?”
Brut de décoffrage се казва, аз им викам брутално невъзпитани.
Мисля, че и щраусово не биха опитали щото не е достатъчно “превзето” за тях🙄
Извинете за оф-топика🙏
Виж целия пост
# 50
Скрит текст:
“Вие предпочитате свинското щото е по-евтинко, нали?”
Brut de décoffrage се казва, аз им викам брутално невъзпитани.
Мисля, че и щраусово не биха опитали щото не е достатъчно “превзето” за тях🙄

Х, така са западните хора, имат ни за втора класа. запознах се веднъж с едни норвежци, бяха яко надути. Напълно те подкрепям.
В традиционалистките пориви си има и красота. Аз предпочитам мусака пред коржет например.
Виж целия пост
# 51
Интервю с Таралежков
https://cultinterview.com/%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%81%d1%82%d … ndyr-taralezhkov/
Виж целия пост
# 52
Успях да изгледам епизодите. Ами… какво да кажа. Разочаровам се. Бях в потрес като видях бърканите яйца в грил тигана и как ги стържеше с металната решетъчна. Дано е бил чугунен тоя тиган, че нали са против разхищаването на продукти тоя сезон, а тиганите с покритие също трябва да се пазят.
Не мисля, че чичо Митко трябваше да си ходи. За Христо - имаше какво да покаже човекът, но и го разбирам - не победиха, не пожела да се спаси, а си избра да готви и не направи правилния избор на ястие. Ясно, че е шоу и надпревара, но пък той има моите адмирации, че си остана доблестен и се опита.

И аз пак да попитам за храна от шоуто - някой има ли изпитана рецепта за тези пухкави содени/с бакпулвер питки от отборната битка? Всички содени, които съм правила са твърди като камък, а с бакпулвер и сода не съм пробвала и нямам рецепта.
Виж целия пост
# 53
Когато започвах да готвя, содената питка ми е ставала твърда, но тогава не знаех, че няма нужда да я меся (съставките трябва само да се разбъркат) и тестото да е по-меко към леко лепнещо. Дори бакпулвер не слагам. Може да се сложи газирана вода.

Случайна рецепта, която звучи ок.

Виж целия пост
# 54
Содените питки стават пухкави като удавиш лъжичка сода в кофичка кисело мляко, може и бакпулвер или и двете. И сложиш едно яйце и малко олио. Инак чакай ти да ти станат пухкави содените питки без мая, без месене, втасване и т.н.
И вече не се мъча. И винаги имам чудна содена питка, която измесвам, оставям да почине и пека. Но не е постна. Макар, че за мен си е чисто постна. Нъл няма месо и мас. Joy
Виж целия пост
# 55
Става. За Бъдни вечер ми е без яйце, без кисело мляко, постна и е вкусна, мека, пухкава. Содата се гаси в киселина - лимонов сок или оцет. Да, хубаво е да се остави тестото малко да почине, но тесто със сода не се меси. Имаше рационално обяснение, не ми се търси.
Виж целия пост
# 56
Знам, но за мен това е 'ляб, не питка.
Изобщо не се натискам за постни чудесии. И не виждам защо трябва да ги правя. Цяла година мухаме к' во ли не и оп за Бъдни вечер постно. Спрях с тия фалшиви простотии. Не са за мен. Лицемерни глупости.
Виж целия пост
# 57
🤣 Джаста- Праста, това за месото и маста много добро.😆👍

И аз правя бърза содена с яйце и гася содата с кис.мляко . Бъркам като кекс, изсипвам в подходяща тавичка с хартия и за около 25- 30мин имам готова питка. Дъщерята я обожава, особено с малко сух чесън и мерудийка вътре в сместа.😁
Виж целия пост
# 58
Тая традиция за Бъдни Вечер да се готви постно идва от поста преди Рождество Христово. Този пост обаче започва в средата на Ноември и продължава точно до Рождество Хрисово [Коледа, макар, че това не е правилното име]. Има още и едно суеверие да се слагало нечетен брой ястия на масата за Бъдни Вечер, но това си е чиста проба глупост. Просто, който ги е измислил тия традиции е направил копи-пейст на един ден от истинския празник. И намирам това за глупаво.
Виж целия пост
# 59
Благодаря за предложенията!
Рецепти от интернет прегледах доста, но по снимките не видях колко всъщност са пухкави и затова попитах за нещо изпитано.
Благодаря за видеото - там се вижда пухкавината.
А количеството сода еднакво ли е с количеството бакпулвер - за тези, които са ползвали? За яйцето, киселото мляко, олиото и немесенето разбрах.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия