Хитринки за всякакъв случай - 37

  • 41 964
  • 735
# 60
Дъската можете да я измиете със сода за хляб.
Виж целия пост
# 61
Та, да питам, за такъв непромокаем с ластик има ли решение за пране в пералня?

Аз имам непромокаеми протектори с ластик. Перат се трудно, защото не може да се центрофугират - ако опиташ хем не става, хем се къса непромокаемият филм. Но то е протектор, не чаршаф, и пера рядко, когато е хубаво времето. Отгоре си слагам нормален чаршаф. Те тези неща не са направени за често пране.
Виж целия пост
# 62
По хигиенни съображения затова има препоръка да има отделна дъска за месо и друга за хляб и зеленчуци - защото нарязваш месото, измиваш и оставяш да съхне. След изсъхване бактериите не оцеляват, а през това време за зеленчуци и хляб ползваш другата дъска. И не се пренасят бактерии.
Виж целия пост
# 63
Дъските (само дървени ползваме вкъщи) обработвам с пчелен восък още при купуването им. В последствие повтарям процедурата при нужда.
Парчета от ламинат използвам като дъски за рязане за крафт проектите си, но и през ум не би ми минало, да ги използвам за хранителни продукти, а стъклени дъски, ако видя някой вкъщи да ползва, ще хвърчат през прозореца (дъските, не домочадието Joy) - те не са ли само с декоративна/предпазна цел за стъклокерамики и прочие?
Виж целия пост
# 64
По хигиенни съображения затова има препоръка да има отделна дъска за месо и друга за хляб и зеленчуци - защото нарязваш месото, измиваш и оставяш да съхне. След изсъхване бактериите не оцеляват, а през това време за зеленчуци и хляб ползваш другата дъска. И не се пренасят бактерии.
Така е, да. Точно така и практикувам, като в оборот са 5-6 дъски за различни цели и не ползвам пластмасови и стъклени.
Виж целия пост
# 65
Ако потъмняването е черно и на малки петънца, вероятно наистина е мухъл. Не се мъчете с щуротии с неясен ефект, сменете дъската и импрегнирайте новата с мазнина, както казва Clo-Camille. Иначе аз моята не я използвам всеки ден, оставям я да изсъхне добре и периодично я дезинфекцирам със 70% спирт, който се изпарява без остатък (особено след рязане на сурови меса).

Но ако намерите работещ метод (без фурна 😀), пишете, че пък аз имам такова съмнително петно на дюшемето...
Ето иначе петната, които имам предвид. В горния десен край е още влажно и по-тъмно, в ляво са позасъхнали и изсветлели:
Виж целия пост
# 66
Точно на мухъл ми прилича на мен - не бих я използвала.
Виж целия пост
# 67
Мухъл си е, където се отича реално водата след измиване, ако се оставя права да съхне. Отдавна разкарах дървените дъски, имам две пластмасови, търкам с гъбата, после в миялната и нямам проблеми.
Виж целия пост
# 68
Торба, торба, но нали е с дупка и центрофуга го върти 🤔Когато приключи цикъла , докато е в пералнята не можеш ли да го извъртиш да излезе водата и след това да пуснеш само  източване и центрофуга.
Ама като е непромокаем - водата си седи вътре..
Аз мога, но не можеш да си представиш: 1. колко тежи тва нещо; 2. какво плискане се случва, щото нямам сили да го намествам и да му търся правилния изход.

Питам дали има адекватен или пък таен начин за пране на това чудо... То и на ръка мога да го пера, ако става дума.
Иначе е удобен, харесвам си го, но му се налага много често пране и това е кошмар!
Виж целия пост
# 69
Дъските ММ шкурка от време на време. После маже с мазнина (ленено масло или зехтин) и стават като нови.
Виж целия пост
# 70
За събиращият вода гумиран чаршаф: За проба бих му завързала ъглите, за да се изправят и да предотвратя създаването на "басейн" от него. Евентуално при неуспешен и такъв опит, бих го завързала не много стегнато /за да може все пак и да се пере/ на 2-3 места през цялата дължина. Ако и това не помогне, не бих го ползвала най-после, другите главоболия са ми достатъчни. 
Виж целия пост
# 71
Стъклената дъска не изтъпява ли ножа?
Аз съм на пластмасови, като се понадраскат ги изхвърлям, а се мият в миялната идеално.
Изтъпява, ама имам един японски нож за месото, който не се изтъпява (не го знам как е заточен) и всеки път си пазя пръстите и много внимавам. Имам и един подобен за риба (и нея на стъклена дъска я режа).
 Другите ножове минават през точилото и така. Аз и не режа много меса, защото обикновено тази работа ми я свършват в месарницата. Иначе за другите продукти си ползвам една орехова дъска, но и тя изтъпява ножовете с гладко острие.
Имам един нож с много странно, едностранно назъбено острие на някаква френска фирма, купуван памтивека от ЦУМ!!! Е няма такъв нож. Ще ни надживее всичките, а е на 27 години! Нищо не му е мръднало, не се точи и ми е най-използваният. Ножове да искаш - цяло чекмедже са.
Виж целия пост
# 72
Стъклената дъска не изтъпява ли ножа?
Аз съм на пластмасови, като се понадраскат ги изхвърлям, а се мият в миялната идеално.
Изтъпява, ама имам един японски нож за месото, който не се изтъпява (не го знам как е заточен) и всеки път си пазя пръстите и много внимавам. Имам и един подобен за риба (и нея на стъклена дъска я режа).
 Другите ножове минават през точилото и така. Аз и не режа много меса, защото обикновено тази работа ми я свършват в месарницата. Иначе за другите продукти си ползвам една орехова дъска, но и тя изтъпява ножовете с гладко острие.
Имам един нож с много странно, едностранно назъбено острие на някаква френска фирма, купуван памтивека от ЦУМ!!! Е няма такъв нож. Ще ни надживее всичките, а е на 27 години! Нищо не му е мръднало, не се точи и ми е най-използваният. Ножове да искаш - цяло чекмедже са.
Хич не ги мисля ножовете - режа, кълцам /по възможност без пръсти Simple Smile/ и ако се затъпят чак пък толкова /което не допускам, а и керамичните не се затъпяват така лесно/, точа, ако подлежи, а ако не подлежи - сменям.
И аз имам един такъв стар нож - не знам откъде е и дали е френски и ми е минавала същата мисъл Simple Smile, а имам все още остър и отдавна неточен нож от дядо ми. Ама не смея да го ползвам - с голяма дръжка за моята ръка е и е тежък.
Виж целия пост
# 73
Съжалявам, че не помня кой сподели, че с алуминиевото фолио чисти загоряла посуда, но съм изключително благодарна за този хак!
Скрит текст:
Докато ме нямаше, моите решили, че ще си правят яйца на очи... Разбира се - в любимия ми тиган, който е единственото нещо, което мия на ръка вкъщи! Не знам какво са правили, но са загорили олиото и нямаше чистене това нещо, докато не се сетих за хитринката с алуминиевото фолио - ей, за секунди се изчисти всичката гняс, без изобщо да пострада покритието на тигана Heart
Още веднъж - благодаря Heart
Виж целия пост
# 74
Здравейте.Правих кашкавалки,заприказвах се по телефона и ги поизгорих Flushed
Има ли някоя  хитринка да ги "поправя"?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия