За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 056
  • 742
# 15
Благодаря ви за съветите. Аз съм яла и познавам вкуса, но не съм готвила. Мисля да го включа в някаква манджа или супа, защото 1 картоф да пека или пържа.. 😆 аз за малко количество не включвам печка и не цапам посуда.

Мисля, че това с лещата е мн добра идея. Аз слагам картоф в лещата винаги, за да я уплътня, за батат не де бях сещала, че е удачно.

Благодаря ви!
Виж целия пост
# 16
Търся рецепта за ореховки, но съм почти напълно убедена, че баба едно време слагаше брашно при орехите,а рецептите които намирам в Интернет са само с белтъци и захар. Дали някой има рецепта в която се слага брашно или аз тотално съм се объркала  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 17
Търся рецепта за ореховки, но съм почти напълно убедена, че баба едно време слагаше брашно при орехите,а рецептите които намирам в Интернет са само с белтъци и захар. Дали някой има рецепта в която се слага брашно или аз тотално съм се объркала  Rolling Eyes
Аз ползвам ето тази рецепта с нишесте или брашно https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/03/orehovki-bulg … rless-walnut.html

100 г млени орехи
150 г захар
2 белтъка
1 с.л. царевично нишесте (брашно)
няколко капки лимонов сок
1 ванилия
Виж целия пост
# 18
Търся рецепта за ореховки, но съм почти напълно убедена, че баба едно време слагаше брашно при орехите,а рецептите които намирам в Интернет са само с белтъци и захар. Дали някой има рецепта в която се слага брашно или аз тотално съм се объркала  Rolling Eyes
Ще потърся моя стара рецепта /това беше първият сладкиш, който правих като ученичка/, но отдавна не съм я правила и не мога със сигурност да си спомня дали е имало брашно, но по-скоро - да, много малко количество.
За съжаление тетрадката ми е в селската къща и няма да е скоро, а не съм я прехвърлила на файл, както други сладкиши.  
Има един сайт "Рецептите на баба" и макар че в него има и много съвременни сладкиши, наистина има и стари рецепти, може да попаднеш на различни варианти.
Дописвам се, че докато niik е писала, съм бляла Simple Smile - моята рецепта по спомени беше подобна. Направи по нейната, със сигурност смятам, че ще се получат, само не ги препичай - трябва да са меки при изваждане от фурната, после се втърдяват. Ако се препекат дори и със секунди, втърдяването е вече неприемливо.
Виж целия пост
# 19
Много благодаря, ще я пробвам тази рецепта задължително. Рецептите на Люси ,които съм опитвала винаги са били сполучливи
Виж целия пост
# 20
Харесах тази рецепта за Коледни меденки , в която още в началото  се смесват маслото подправките и вече в загрятата смес се слагат яйцата и брашното и содата

Мога ли тези меденки да съхраня във фризера до Празничните дни ?

Клипа е този
https://youtu.be/CthHnrclwQ4?si=UTi6hiBjUFTOcL4n
Виж целия пост
# 21
румид, аз правя меденките по този начин от години. Първо, можеш да държиш самото тесто в хладилника, добре увито във фолио, седмица без да му има нищо. Дори, колкото повече стои, толкова по-добре усвоява ароматите. Второ, можеш да изпечеш меденките веднага и да ги съхраняваш в добре затворена кутия повече от месец. Няма нужда да ги държиш във фризера. Просто няма да ги украсяваш. Това можеш да направиш няколко дена преди Коледа. Освен с белтъчна глазура, можеш да ги украсиш и с разстопен шоколад, или с фондан или пък да ги слепиш с някаво сладко. Трето, ако ги разточиш по-дебелички като в клипа и не ги препичаш, стават мекички. Ако ги разточиш на тънко и ги попрепечеш стават твърди и подходящи за украса на елхата.
Hands V
Виж целия пост
# 22
Здравейте пак с моя батат!

Предвид времето навън не ми се ходеше до магазина и реших да действа с каквото имаме вкъщи, а то не беше много.

Задуших една голяма глава лук и три малки сурови чушки. След това добавих червен пипер, къри и долях с вода. Като поувряха зеленчуците сложих батат, на кубчета. Добавих 1 домат на ситно (нямах консерва), малко ориз, сушени джоджен и чубрица, една консервичка царевица (от най-най-малките) и оставих да ври.

Май се получи, аз такива постни супи не готвя, по принцип, но с тоя един червен картоф това измислих. Следващият път ще видя да го сложа в леща както ме посъветвахте, но сега се оказа, че в долапа няма.
Виж целия пост
# 23
Ау😳... голямо разчистване си направила😂😂😂
Виж целия пост
# 24
Всичко добре, аз бих си спестила царевицата в тази... супа. По- скоро на яхния отива.
Виж целия пост
# 25
Здравейте, скоро се коментираше хубавата ванилия.
Може ли някой поръчвал от Амазон да ми даде жокер каква да взема, че тотално се оплетох. Има екстракт, шушулки, паста, нямам идея каква да поръчам...
Мики ти е отговорила, но поръчай течна чиста ванилия, разфасовките са различни, има и по 1 литър. Защото не ми се занимаваше с Амазон поръчах оттук, https://puravida.bg/produkt/naturalna-vaniliq/, дойде и съм доволна. Имай предвид, че това е най-добрата фирма за производство на чиста ванилия. Имам и паста, много е добра.
Виж целия пост
# 26
Как да наподобя чесновите франзели от Лидл/Била/Кауфланд в бомашни условия? Освен чесново брашно имат и някаква зеленишкава подправка, но каква е тя? Приемам всякакви предложения. Интересуват ме подправки, а не рецепта за тесто.
Виж целия пост
# 27
Как да направя гевречета за украса на сурвачка?
Виж целия пост
# 28
Как да наподобя чесновите франзели от Лидл/Била/Кауфланд в бомашни условия? Освен чесново брашно имат и някаква зеленишкава подправка, но каква е тя? Приемам всякакви предложения. Интересуват ме подправки, а не рецепта за тесто.
Заповядай: https://www.mycookingcreations.com/2009/03/blog-post_07.html
Виж целия пост
# 29
Скрит текст:
Как да направя гевречета за украса на сурвачка?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/06/blog-post_27.html
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия