От коя марка съдомиялни сте доволни? - Тема номер 5

  • 16 278
  • 477
# 465
Ние от няколко месеца сме със съдомиялна. До сега не сме имали Simple Smile Ами голямо удобство си е Simple Smile
Чаши - всякакви мием на същата програма, която сме пуснали за съдовете. Чашите ни са най - обикновени, купувани от Метро. Ползваме таблетки за съдомиялната. Нямаме някакви повреди или наранявания на чашите. Даже на интезивни програми на 70° пускаме чаши - пак си излизат идеални. Вече ако чашите са кристал или някакво по - капризно стъкло - нямам идея Simple Smile
70 градуса са много за стъкло, съчетано с таблетка, вероятно само в долната кошница е толкова (освен ако и в нея няма чаши, де). Аз тая програма почти не я ползвам, просто няма какво да измия в нея, освен на моменти някоя тава. За тенджерите ми е достатъчна и 65 градуса или автоматичната.
Визирах кристални за вино, да, моите са само такива и ги мия на програми за чаши, рядко - на еко, но с намалено време.
Виж целия пост
# 466
Нямам специална програма за чаши, ама си мия чашите с всички останали съдове. Една кристиална малко се понащърби, но не съм сигурна дали е от самото миене, или някой я е чукнал някъде като я е вадил от миялната.
Виж целия пост
# 467
Ползвам само и единствено интензивна програма на 70С,таблетки,стъклени и кристални чаши слагам в машината заедно с другата посуда и нямам поражения...вече 20г+.
Виж целия пост
# 468
Ползвам само и единствено интензивна програма на 70С,таблетки,стъклени и кристални чаши слагам в машината заедно с другата посуда и нямам поражения...вече 20г+.
И аз тъй правя.
Виж целия пост
# 469
Градусите не са никакъв проблем за чашите, все пак температурата на топене на стъклото е по-висока от тези на повечето метали. По-опасна за стъклото е рязката промяна в температурата, но в повечето съвременни съдомиялни няма програма с такива промени. При Бош всички програми са съобразени с това и се водят щадящи за стъкло и въпреки това има отделна програма за чаши. Аз я ползвам много рядко, защото трудно мога да напълня цялата машина само с чаши.

Най-голямата опасност за стъклените съдове е предозирането на солта, което много потребители неволно допускат. То води до „надиране“ или „помътняване“ на някои стъклени съдове. За това не е виновен прахът или таблетките, а солта - предозирането с нея предизвиква прекалено омекотяване на водата, водещо до нежелана реакция на йони от водата с атоми от стъклото, в резултат на което повърхността му омеква и става уязвима за механични наранявания.

Всъщност, в повечето случаи, в съдомиялната изобщо не трябва да се зарежда сол. Почти всички препарати на пазара са комбинирани и съдържат сол - таблетки, капсули, дори и геловете. Според инструкциите на производителите и на съдомиялни, и на препарати, сол трябва да се слага само в 2 случая:

а) при много твърда вода - над 21°dH (3,7 mmol/l), каквато е на малко места в страната;
б) в случай, че използвате прах, който не съдържа сол (какъвто вече трудно се намира), и водата е с твърдост над 7°dH (1,2 mmol/l).

Във всички останали случаи не трябва да се добавя сол. Ако добавите, рискувате да предозирате. По-модерните съдомиялни имат настройки за твърдостта на водата, които могат донякъде да компенсират грешката и да намалят предозирането, но все пак по-добре е да се спазва упътването, отколкото да се слага сол ей така „за всеки случай“ или защото „по-добре повече, отколкото по-малко“ или понеже „тя машината ще си вземе колкото е необходимо“.

В София например твърдостта на водата е под 7°dH, така че какъвто и препарат да използвате, сол не е необходима и дори тази от комбинираните препарати е в повече. При съдомиялните с възможност за настройка, за София трябва да се избере най-ниската степен - 0, при която така или иначе машината не ползва сол. Да зареждате машина с тази настройка е все едно да изсипвате солта в канала. По-старите машини пък не могат да дозират и зареждането на сол може директно да доведе до повреждане на чашите.
Виж целия пост
# 470
Градусите не са никакъв проблем за чашите, все пак температурата на топене на стъклото е по-висока от тези на повечето метали. По-опасна за стъклото е рязката промяна в температурата, но в повечето съвременни съдомиялни няма програма с такива промени. При Бош всички програми са съобразени с това и се водят щадящи за стъкло и въпреки това има отделна програма за чаши. Аз я ползвам много рядко, защото трудно мога да напълня цялата машина само с чаши.

Най-голямата опасност за стъклените съдове е предозирането на солта, което много потребители неволно допускат. То води до „надиране“ или „помътняване“ на някои стъклени съдове. За това не е виновен прахът или таблетките, а солта - предозирането с нея предизвиква прекалено омекотяване на водата, водещо до нежелана реакция на йони от водата с атоми от стъклото, в резултат на което повърхността му омеква и става уязвима за механични наранявания.

Всъщност, в повечето случаи, в съдомиялната изобщо не трябва да се зарежда сол. Почти всички препарати на пазара са комбинирани и съдържат сол - таблетки, капсули, дори и геловете. Според инструкциите на производителите и на съдомиялни, и на препарати, сол трябва да се слага само в 2 случая:

а) при много твърда вода - над 21°dH (3,7 mmol/l), каквато е на малко места в страната;
б) в случай, че използвате прах, който не съдържа сол (какъвто вече трудно се намира), и водата е с твърдост над 7°dH (1,2 mmol/l).

Във всички останали случаи не трябва да се добавя сол. Ако добавите, рискувате да предозирате. По-модерните съдомиялни имат настройки за твърдостта на водата, които могат донякъде да компенсират грешката и да намалят предозирането, но все пак по-добре е да се спазва упътването, отколкото да се слага сол ей така „за всеки случай“ или защото „по-добре повече, отколкото по-малко“ или понеже „тя машината ще си вземе колкото е необходимо“.

В София например твърдостта на водата е под 7°dH, така че какъвто и препарат да използвате, сол не е необходима и дори тази от комбинираните препарати е в повече. При съдомиялните с възможност за настройка, за София трябва да се избере най-ниската степен - 0, при която така или иначе машината не ползва сол. Да зареждате машина с тази настройка е все едно да изсипвате солта в канала. По-старите машини пък не могат да дозират и зареждането на сол може директно да доведе до повреждане на чашите.
Солта от йонообменника не попада по никакъв начин в камерата на миялната, където става миенето. В този смисъл надраскване от солта е напълно невъзможно освен ако няма повреда в системата и влиза солен разтвор.
Солта влиза в играта само при регенерация на йонообменника, което се случва от никога до много рядко при мека вода, до често и много често при твърда вода.
Предозиране на солта не е възможно, защото казанчето за сол има капацитет и няма как да го препълниш. Отлагане от сол може да се получи също и при незатворен капак на казанчето или неотмита сол при пълненето.
Белите натрупвания по чашите може да са сол само при повреда, варовик или корозия на стъклото.
Постовете ти са безспорно много полезни в групата. Този е технически неточен.
Виж целия пост
# 471
Сега, не разбрах, да слагаме ли сол или не.
Виж целия пост
# 472
Сега, не разбрах, да слагаме ли сол или не.
Аз си следвам упътването и смятам, че за всяка машина така е най-добре. Вероятно отговорът не е универсален за всички марки  модели и години на производство дори.
Виж целия пост
# 473
Аз винаги слагам/добавям сол,колкото и да има в таблетките(всичко в едно),колкото и сол,и гланц да има в комбинираните препарати,отива в канализацията при първото изплакване и не е в достатъчно количество.
Виж целия пост
# 474
Сега, не разбрах, да слагаме ли сол или не.
Моето мнение е да се действа според упътването. Напоследък с навлизането на новите препарати се казва, че не е нужна сол при определена твърдост (!!! много важно е да се знае каква), защото съвременните препарати имат всичко нужно. Важно е да се знае следното:
Водата влиза от водопровода в машината, минава през омекотителната система, където йонообменник със смола взема калциевите твърди йони и “пуска” мека вода в камерата за миене. С времето тази смола се запълва с калциеви йони и трябва да се регенерира. За регенерацията се ползва соленият разтвор на вода и сол (сол от казанчето). Тогава солта взема калциевите йони от смолата и я чисти така да се каже за да може да омекотява в бъдеще. Ако смолата се натрупа и няма сол  омекотителя няма да върши работа. За колко време и дали ще се натрупа смолата зависи от твърдостта на водата.
Таблетките омекотяват само и единствено водата, която влиза вътре в самата камера.

Дали да или да не се слага влияят много фактори: колко е твърда водата, коректно ли е измерена, качеството и гарантирано ли е винаги с такива показатели, ползваните препарати имат ли нужните свойства?
Личното ми мнение е, че слагане на сол в казанчето по никакъв начин няма да навреди на машината.
Напоследък прави силно впечатление, че всеки производител се е “вързал” с определени препарати и рекламира тях и гарантира ефект при тяхното ползване. Това за мен е леко под въпрос какво се случва, ако не ползвам точно тези препарати? За това играя на сигурно и слагам сол. Ако иска да регенерира - да регенерира. Ако не - не. Живея в район с твърдост около 16 немски градуса.
Виж целия пост
# 475
Сега, не разбрах, да слагаме ли сол или не.

Спазвайте упътването и имайте предвид, че ако ползвате таблетки, капсули или гел, значи вече слагате сол (пише го на етикета) и не е нужно да слагате допълнително. Само ако водата ви е с много висока твърдост, над 21dH, тогава е нужно добавянето на сол.

Живея в София и от 20 години ползвам съдомиялна без сол. Веднъж сложих и чашите ми се надраскаха, както и съдовете от йенско стъкло.

Аз винаги слагам/добавям сол,колкото и да има в таблетките(всичко в едно),колкото и сол,и гланц да има в комбинираните препарати,отива в канализацията при първото изплакване и не е в достатъчно количество.

Това противоречи на инструкциите на производителите. Аз предпочитам да се придържам към тях.

Ето какво пише в моето упътване:



Солта от йонообменника не попада по никакъв начин в камерата на миялната, където става миенето. В този смисъл надраскване от солта е напълно невъзможно освен ако няма повреда в системата и влиза солен разтвор.
Солта влиза в играта само при регенерация на йонообменника, което се случва от никога до много рядко при мека вода, до често и много често при твърда вода.
Предозиране на солта не е възможно, защото казанчето за сол има капацитет и няма как да го препълниш. Отлагане от сол може да се получи също и при незатворен капак на казанчето или неотмита сол при пълненето.
Белите натрупвания по чашите може да са сол само при повреда, варовик или корозия на стъклото.
Постовете ти са безспорно много полезни в групата. Този е технически неточен.

Не съм споменавала „надраскване от солта“, ясно съм описала причинно-следствената връзка:

предозиране със сол > „прекалено мека“ вода > омекване повърхността на стъклото > уязвимост към механични наранявания = корозия

Под „предозиране“ имам предвид да слагаш сол, когато не трябва - при мека вода или при ползване на препарати, които вече съдържат сол.

Това е факт, не аз съм го измислила, научила съм го. След печалния ми опит със солта и чашите, четох доста по въпроса. Споменато и на сайта на Бош:








Става дума именно за корозия на стъклото, никакви натрупвания по чашите не съм срещала. Корозията се проявява или като драскотини, или като матирани участъци (петна) по повърхността.


...Живея в район с твърдост около 16 немски градуса.

Това обяснява схващанията ти - при тази твърдост, не е голям проблем, че слагаш сол.

Само че, като даваме мнение в голям публичен форум, нека не забравяме, че поне 1/3 от населението на България живее в райони с твърдост на водата около 2 немски градуса.
Виж целия пост
# 476

Само че, като даваме мнение в голям публичен форум, нека не забравяме, че поне 1/3 от населението на България живее в райони с твърдост на водата около 2 немски градуса.
Нито е 2 градуса, нито са 1/3. Току що посочи, че малка част от населението ползва мека вода и за това трябва всички ползващи твърда да се съобразяват, пишейки в голям обществен форум!
Колко пА да е голям, когато в него списват основно няколко хора, които определено не приемат, че не са единствените информирани.
Виж целия пост
# 477
Аз си слагам сол когато поиска миялната. Щом тя иска, значи има защо. Така или иначе стъклени съдове и чаши почти не ползвам, не мога да кажа дали се повреждат. За сега щети нямам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия