Коя е най- качествената марка шоколад в България?

  • 5 810
  • 106
Коя марка шоколад в България е най-качествена като цяло?
Абсолютно изключвам Lind, който е посредствен, а и освен това един и същ вид е с различно съдържание тук в Бг и в чужбина.
Виж целия пост
# 1
В сравнение с останалите, предпочитам линд пред своге или милка.
А и аз ям предимно 90% натурален.
Няма други на пазара такива, не съм срещала.
Виж целия пост
# 2
И аз предпочитам Линд. Купувам го извън България, понеже също консумирам основно натурален шоколад и тук не се внясат някои от основните харесвани от мен видове на марката (или поне аз не съм ги откривала в нашата магазинна мрежа).
Със сигурност не харесвам Милка, Своге, Нестле, Рошен и т.н.
Наскоро открих LZ натурален, който ми допада, но съм си взимала само 2-3 пъти и нямам още изградено мнение.
Виж целия пост
# 3
Satisfied Домашно направения от истинска, пълноценна какаова паста. И на цена, и на качество за мен е класи над всеки купен от магазина, вкл. чужбински.
Иначе последното ми "магазинско" откритие е един 85% от неизвестна марка в Лидл (може и да е лидълска марка, защото го има в магазините им в и извън Бг). Не отстъпва на линд за моя вкус, но е към 2-3х по-евтин, засега.
Виж целия пост
# 4
Лидълския шоколад с марка fin carre. От няколко години купувам само него и в повечето случаи черния шоколад. Много ми допада. Даже има мнения , че и като състав е добър.
Виж целия пост
# 5
Питате за качество, а говорите за вкусови предпочитания.
От млечните шоколади най-добър е за мен Marabou Mjölk (виждала съм в Икеа)
От натуралните - на Ritter Sport с различен процент какао и има един не знам дали се намира в България, на Plant for the planet - Die gute Schokolade. Може би в ДМ го има.
Виж целия пост
# 6
Нямам представа кой е качественият шоколад в България. Но, преди години пробвах 1 метър шоколад-отврат. Просто е обидно да се продава това нещо. И си спомням, че платих 25 лева в една бензиностанция за това подобие на шоколад.
Виж целия пост
# 7
Хм... органо-лептичните качества са едни от най-важните, когато говорим за храна... Вероятно всеки тук ще има различно виждане какво означава "качествен" шоколад. Аз за себе си го написах - чиста какаова маса със съответните, избрани и забъркани лично от мен останали компоненти. Иначе този, за който писах, има точно 6 съставки по опаковка - 3 вида какаови продукти, ванилия, захар и емулгатор. Тъй като аз следя и количеството захар, този е с най-ниското съдържание на захар в ценовия си клас (другите шоколади с малко захар не са с по-добър състав, НО са с няколко пъти по-висока цена).
Иначе специално погледнах и този скандинавски млечен, който споменавате. Ами, не виждам съществена разлика (освен млечния протеин, разбира се). Значи може би пак нещата опират до вкус? Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Тези, които не съдържат палмова мазнина и са с по-малко наситени мазнини, като  Milka например. Чети етикетите.
 Lindt е вкусен , но не е качествен шоколад.
Виж целия пост
# 9
Сетих се за Schogetten, черния с 50% какао е добър, но по-висок % нямат.
Ritter Sport не е лош за моя вкус, но не е нищо особено. От тази марка предпочитам с бадемово брашно - марципан и този с ром и стафиди.
Ако изобщо купя Линд тук взимам този със сол или с ядки и боровинки, но на последния състава се различава макар и сравнително малко.
Виж целия пост
# 10
Всяка марка обикновено има висока серия и различни по-масови.
Различно е и производството в основната фабрика и това по лиценз или друг тип договорно отношение.
Някога обожавах Йон. Откакто го правят в България, спрях да го купувам. Нищо общо с оригинала.

Като цяло е най-добре човек да си прави сам. Бързо, лесно, вкусно и може да си подбере продуктите.
Още по-добре е да го замени с по-полезни продукти.
Виж целия пост
# 11
Може би има разни бутикови марко, които не знам, но от масовите (продавани на много места) съм чувала, че най-качествен се води Кедбъри.

https://quosub.tutkrabov.net/articles/cadbury-shokolad-za-ljubit … e-na-bonboni.html

Виж целия пост
# 12
С риск да откажа някого от шоколада: скъпото в шоколада е какаото и най-вече проследимостта на процеса по обработка и съхранение. Причината се корени в хлебарките, които много харесват какаото. При масово мърлявия процес на прибиране на реколта, печене и мелене, може би вече се досещате, че с какаото поемате и немалко количество смлени хлебарки. Те са и причината толкова много хора да се опъпчват след ядене на шоколадови изделия. Откриете ли шоколад, от който не се сдобивате с въпросния ефект, яжте смело - добър е. За мен това се оказаха продуктите на Риттер, за съжаление не всяка партида. А горната информация поне за мен беше шокираща, когато я научих и признавам си, че за доста време ме беше отказала от този продукт. Ама съм талант в научаването на неща, които не искам да знам.
Виж целия пост
# 13
Гореспоменатият факт не е тайна. Неслучайно има изисквания частиците от насекоми в 100 г блокче шоколад да не надвишават 60. Допустим е и до 1 брой косъм от гризач.
Виж целия пост
# 14
Аз от никакъв шоколад не се опъпчвам, така че не е критерий за липсата на хлебарки. Ама това със смлени незнайно какви неща, важи за абсолютно всичко, което се купува от магазина, така че не знам как се живее с такова знание Joy
Виж целия пост
# 15
Представям си в житото, от там в брашното, от там  в хляба колко всякакви миши неща има. Ми има, прекалената стерилност не е нормална, а и хлябът се пече все пак.
Виж целия пост
# 16
Може би има разни бутикови марко, които не знам, но от масовите (продавани на много места) съм чувала, че най-качествен се води Кедбъри.

https://quosub.tutkrabov.net/articles/cadbury-shokolad-za-ljubit … e-na-bonboni.html


Кедбъри е стара английска марка шоколад, но в никакъв случай не е най-качествена. Обикновен захарен десерт от сорта на Милка.
Виж целия пост
# 17
Напоследък само този ме изкушава. Изобщо не съм му гледала състава, просто ми е вкусен. Другите от марката – също много ми харесват. Жалко, че не мога да си позволявам често шоколад, с ИР съм.

Виж целия пост
# 18
Има тест на Активни потребители, но е от 2019 година и е доста ограничен откъм видове "шоколад":
https://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/172/%D0%9 … D0%B0%D0%BC%D0%B5
Виж целия пост
# 19
Caffarel е "моят шоколад". https://www.caffarel.com/en/products/chocolate
С уговорката, че откакто Линд купи марката, леко му е пипнат грамажа и състава, но на фона на останалите, като съотношение цена/качество/вкус за мен е на първо място.
Другият минус е, че се внася само малка част от асортимента.
Виж целия пост
# 20
Аз харесвам шоколадите на Гайо.
Виж целия пост
# 21
Частиците насекоми са просто протеини.  Опъпчването се дължи по-скоро на високото съдържание на захар в много шоколади и фактът, че доста хора омитаме по един шоколад на сядане все едно е вафла. Захарта яко разбричква ендокринната система и хормоните. Аз не налитам много на шоколади със захар, но съм се опъпчвала от други сладки конфекции в големи количества. От черния шоколад нищо ми няма.
Виж целия пост
# 22
Аз съм шокохолик и съм в постоянно издирване на перфектния шоколад. Опитала съм доста видове от предлаганите на пазара и масовите марки съм ги отписала. Може би само Ритер и Тоблерон е са изключение от тях.
Иначе харесвам Vivani, шоколадите на ДМ, Chocolates from Heaven, Benjamissimo. По Коледа бяха пуснали в Лидъл едни 200-грамови със сушени плодове и те бяха хубави.
Виж целия пост
# 23
Benjamissimo,  Casa Kakau и Nocciolata си взимам и харесвам, с уговорката, че в момента не консумирам мляко и млечни.
Виж целия пост
# 24
Своге Hug
Виж целия пост
# 25
Пъпчасването е предимно от захарта.
Аз затова гледам 90 %. Чат пат взимам и от 99
Бенджамисимо и аз го харесвам.
Иначе преди време си правех тест и се установи силна алергия към хлебарки.
Но ям умерено шоколад.
Оф, знаех го това за хлебарките, ама  като го прочетох ми иде да си метна шоколадите в кофата, но няма.

Нямам възможност да купувам линд от чужбина.

Освен линд има ли други марки в бг с 90 % натуралност?
Виж целия пост
# 26
Линд съдържат палмово масло. Гледала съм, че Loacker и шоколадът в Икеа не съдържат. На полет с българските авиолинии ни дадоха шоколад с много хубав състав. Доста се изненадах, но не си спомням производителя.
Виж целия пост
# 27
Гледам си шоколада и не пише да съдържа палмово масло.
Но визирам този от 90%
Виж целия пост
# 28
Аз този от 90% не мога да го ям. Ако искам нещо горчиво ще пия бира, но когато ям шоколад искам сладост Simple Smile
И палмовото масло е неизбежно, ако не искаме да се топи по ръцете. Но ако се яде малко количество не е проблем. Много по-голям проблем са сладкишите, защото там се изяжда много повече.
Виж целия пост
# 29
Миналата година ходих на гости в Германия. Домакините ми живеят на 5 минути пеша от завод на Линд. Естествено не пропуснах магазина към завода. Няма такава детска радост Simple Smile Излязох си с една торба шоколади, като гледах да не са известни у нас. Хич не им придирям на шоколадите, но хапвам по малко.
Виж целия пост
# 30
Дъщеря ми като беше на гости в Германия я водили в някакъв завод за шоколад, където имало магазинче, продаващо на безценица разни счупени шоколади. Много беше доволна.

А иначе в момента хапваме една голяма Милка с 25 годишен коняк и хиииич не е зле Simple Smile
Виж целия пост
# 31
Leonidas - луксозни, със страхотен вкус, без палмова мазнина.
Виж целия пост
# 32
Ям само Lindt. Купувам си го най- често от фирмения магазин на производителя. Който не го харесва, много ми е интересно какви критерии има за хубав шоколад.
Виж целия пост
# 33
И смлени прилепи да има вътре, ми е все тая. Важното е да имам някакъв ежедневно, че иначе ... лошо. И домашен бъркоч бих яла като последна опция. Шоколад ли е не му придирям, но Линд не ми е сладък и малко безличен, Милка и Своге пък прекалено сладки и т.н. кусури за останалите - не съм намерила някой да ме зашемети досега.
Виж целия пост
# 34
На полет с българските авиолинии ни дадоха шоколад с много хубав състав. Доста се изненадах, но не си спомням производителя.
В началото ги правеха Милмекс, но последно миналата година като гледах, май бяха други вече. Любими са ми Côte d'Or и Valrhona, харесвам много също Casa Kakau. Гайо не, млечен шоколад не ям, сладък ми е. Преди 20 години бях още ученичка, имах гадже студент в Германия, носеше ми Ритер спорт от там, тук не бяхме виждали такова нещо (поне в провинцията). Оттогава си имам сантимент към тях, но рядко купувам вече.
Виж целия пост
# 35
Всякакъв шоколад ям, стига да има много цели лешници в него.
Виж целия пост
# 36
Ям само Lindt. Купувам си го най- често от фирмения магазин на производителя. Който не го харесва, много ми е интересно какви критерии има за хубав шоколад.

Хубавият и качествен шоколад според моя вкус е да усещам вкуса и аромата на истинското какао, както и горчивия послевкус. Шоколада да не се топи между пръстите прекалено бързо, но да е достатъчно топящ се от каковото масло в него. За мен качествен шоколад е с абсолютен минимум 55% какао и малък % захар.
От скоро съм Бг и до момента не открих качествен шоколад и затова пуснах темата, а в мненията ви разбрах и за марки, които никога не съм чувала. Определено ще пробвам доста от тях докато намеря своя шоколад.
И да, Линд е абсолютно посредствен шоколад, който тук в Бг явно се води качествен. Цената на Линд в Бг  не я коментирам изобщо, за мен тя е висока за това качество. Милка е отвратителна, а другите стари марки които зная не смея да ги пробвам. За мен това абсолютно не са шоколади, а захарни кафяви десерти наблъскани със захар, палмови масла и консерванти.
Иначе аз съм фенка на марката https://worldwidechocolate.com/shop-by-brand/green-blacks/, като моя любим е с джинджифил, със сол или със солени бадеми.
За съжаление в Бг го няма.
От масовките харесвам шоколадите на Tommi"s и някои белгийски.
Като цяло съм ценител на шоколада и без него немога. Ям шоколад всеки Божи ден, но запасите ще свършат в един момент. Simple Smile
Виж целия пост
# 37
50% тъмен шоколад е идеален за моя вкус. Отначало не можех да го ям , с вкуса се свиква. Сега млечните шоколади са ми прекалено сладки
Виж целия пост
# 38
Точно с това започна и моя отговор. Качествен шоколад се тества на съставки, усещане в устата, произход на съставките. Тук се говори за лични предпочитания между черен и млечен шоколад. Дори се изненадвам, че още не е подхваната темата как белият шоколад не е шоколад.
Виж целия пост
# 39
Аз също предпочитам шоколад  с нагарчащ послевкус от какаото, отколкото нагарчащ от сладост такъв. Субективно е и въпрос на вкус.
Ако ви кажа, че от почти месец не съм вкусвала шоколад, точно защото всичко на масовия пазар е пълна порнография на шоколад. А съм отявлен шокоманяк. Утешавам се с цели какаови ядки, схрусквам си една ядка и си начесвам крастата.
Срещам трудност и при намирането на истинско вкусно натурално какао на прах. Преди Кафарел предлагаха и беше уникално. Спрели са го. И на сайта им го няма наличен.
Ако знаете къде да открия, моля споделяйте.
Виж целия пост
# 40
Интересна ми е темата, защото точно тези дни си мислех, че нещо напоследък не намирам шоколад, който да ми хареса. За мен обаче не е важно да е качествен или здравословен или каквото там друго, а да ми е вкусен. Аз сладко обожавам и за шоколад умирам.
Виж целия пост
# 41
Интересна ми е темата, защото точно тези дни си мислех, че нещо напоследък не намирам шоколад, който да ми хареса.
Мини на шоколадов сладолед Hug
Виж целия пост
# 42
Какво зърна пробвах само веднъж, хич не бяха и евтини, а толкова гадно, горчиво нещо през живота си не съм опитвала. Не знам къде се беше дянал онзи възхваляван кадифен, плътен и ала бала вкус, който трябваше да ми залъже глада за сладко, но явно си беше взел отпуск.
Виж целия пост
# 43
Какаови зърна купувам от магазин за ядки, натурални и не подсладени. Не си спомням името на фирмата, като ходя отново до там ще пиша.
Скрит текст:
Харесвам си аз горчивият вкус и кафени зърна обичам да хрускам още от мъничка. Grinning Вкъщи криеха кафето на зърна, че напипах ли го, пълнех шепи и бягах.
Виж целия пост
# 44
Реално шоколадът е сладкарско изделие, произвеждано от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво. Основните съставки на шоколада са какаовата маса (сухата част на какаовите семена) и какаовото масло (мазнините в семената).
Всичко друго са разни овкусители.
Виж целия пост
# 45
Като допълнение към мнението на Fever Ray, имайте предвид, че какаото и продуктите от него поначало не са сладки. Т.е без омекотяване с поне малко сладост/мляко по-скоро не се харесват на повечето хора (и мен включително, въпреки че съм шокоманиак. Пробвала съм и кафе, и какао на зърна, включително).
Та в тоя смисъл - какаото само по себе си няма как да задоволи ничие желание за сладко, това са маркетингови глупости. Евентуално желанието за какао може да означава нужда от магнезий, но и това е ЕЖК.
Друга тема е, че какаото е скъпа суровина и е къде къде по-изгодно да се продават Милки с има-няма 40% какао + бонус пристрастяваща захар, отколкото 60-70 и нагоре процента реално какаово съдържание.
Та затова тук си "скачаме". Едните говорят за шоколад - т.е какаов продукт с високо съдържание на какао, другите - за сладкарско изделие със захар и аромати. Има разлика.
Виж целия пост
# 46
Всяка марка обикновено има висока серия и различни по-масови.
Различно е и производството в основната фабрика и това по лиценз или друг тип договорно отношение.
Някога обожавах Йон. Откакто го правят в България, спрях да го купувам. Нищо общо с оригинала.

Като цяло е най-добре човек да си прави сам. Бързо, лесно, вкусно и може да си подбере продуктите.
Още по-добре е да го замени с по-полезни продукти.
Йон се произвежда в Гърция. Нукрема произвеждат в България.
Виж целия пост
# 47
Явно партидите за България и за Гърция са различни. И като вкус, и като количествено съдържание на ядки.
Виж целия пост
# 48
Явно всичко за България е различно качество Confused
Виж целия пост
# 49
Ама то много неща нямат общо с оригинала ако под оригинал се разбира нещо което си купувал преди 10г, много рецепти се смениха особено от пандемията насам към доста по-зле. С изключение обаче на евтиния шоколад, който си остана същото добро качество 🤣
Виж целия пост
# 50
На мен от дете ми е любим млечният на Нестле. Наистина е супер сладък и не на всеки му допада, но аз си го обичам. Милка също имат интересни видове и вкусове. Натуралният черен шоколад с малко или без захар ми е горчив и май никога не съм му била фен.
Виж целия пост
# 51
Линд с лешници и стафиди, 300-грамовият. Засега сякаш най ми допада, но имам чувството, че пак не е като предишния, от години го ям.
Виж целия пост
# 52
Имам алергия към хлебарки (лабораторно доказана с прик тест) и не съм пъпчасвала никога от шоколад, а съм си хапвала по цял наведнъж не един и два пъти. Та го минавам в графа "конспиративни теории".

Lindt съм яла в поне пет-шест държави, включително на друг континент (френска Канада), и не съм забелязала да е по-хубав от този в България. Така че и тези твърдения са ми в същата категория фейк нюз.
За мен си е достатъчно добър. Горчилки като 80, 90, 99% и т.н. не ям. Опитвала съм и повечето други марки, споменати в темата - не съм забелязала да блестят с вкус.
Иначе ако сте забелязали, пълното име на бранда им е Lindt & Sprungli, но двамата сладкари с тези фамилии се разделят преди стотина години.
Така че най-хубавият шоколад, който съм опитвала изобщо, е този на Sprungli  - ръчен, без консерванти, продава пралини в Цюрих, в центъра и на летището. Leonidas и Daskalidas, които се предлагат в България на подобни цени, са патетик.
Виж целия пост
# 53
Линд в Централна Европа, извън промоция, е ок. 7 лв бройката, не е особено евтин. За тия пари/качество предпичитам лидълския за 2.2 Joy
Иначе и аз най-добрия шоколад, който съм яла, беше от летището в Цюрих. Марка не знам, но още го помня, при все че имаше и бял Simple Smile
Виж целия пост
# 54
Параход, аз също на тест за алергии се разбра, че към хлебарки е много силна.
Тогава тествах заради сърбежи.
Откри се към вид лешник, по-скоро листата, сусам, хлебарки.
Сусама го спрях, присъстваше в закуската.
Зверския обрив замря бързо.
Виж целия пост
# 55
Срещам трудност и при намирането на истинско вкусно натурално какао на прах. Преди Кафарел предлагаха и беше уникално. Спрели са го. И на сайта им го няма наличен.
Ако знаете къде да открия, моля споделяйте.
Аз си взимам насипно сурово био какао от Зоя, но не съм много претенциозна откъм вкус. Не го пия, а си правя закуска с кисело мляко (ама не много кисело, по-скоро тип йогурт или цедено), какао, боровинки, банан и малко гранола или конопено семе за хрупкавост. Обожавам.

Другата ми рецепта е за домашна здравословна Нутела — лешников тахан или масло с парченца ядки, какао на прах и кленов сироп, който придава карамелен вкус.
Виж целия пост
# 56
На мен най ми харесват на Benjamissimo, Гайо и черният шоколад с бадеми на Ion.
Виж целия пост
# 57
JDGross на Лидл се прави в една чудесна германска фабрика, която по принцип не внася в България, и ми е много любим. Rausch е иначе марката им.
Виж целия пост
# 58
Ау, да, как ги пропуснах, чудесни са JD Gross.
Виж целия пост
# 59
Във всеки завод има производство за Западна и Източна Европа.
И за други региони е различно. Като станат всички еднакво платежоспособни и купуват същите количества то и цените ще се изравнят.

Аз доколкото знам Линд в чужбина е по-евтин, но качествен, а тук е скъп, но по-некачествен.
И така е и за други стоки.
То да беше шоколада.
Това си е дискриминация отвсякъде.
Lind в Англия е 2.45 паунда. На оферта миналата седмица беше 2 паунда.
Кутиите с по 200 гр. бонбони /тези с ягоди например /ги бяха пуснали на 2.45 кутията.
единствения Линд, който е 1:1 по състав с този там и тук е този със сол.
Виж целия пост
# 60
Ям само 85% шоколад от Лидл - J.D. Gross и Fin Carré. Сега вкъщи имам от втория и съдържанието хич не е зле. Какаова маса, какаово масло, какао на прах, захар, ванилия и лецитин. (Купувано от Лидл Чехия, предполагам, че в България ще е същото.)
Виж целия пост
# 61
Бих купувала от тях, ама да направят 90% искам.
Виж целия пост
# 62
Пускали са по изключение 95% по Коледа/Великден. Иначе на Линдт съм пробвала 99, кисел ми е.
Виж целия пост
# 63
Как не ви е срам да не споменете Киндер на Фереро или ви е прекалено скъп? JoyJoyJoy Фереро е буквално Willy Wonka империята в реалния свят. И кви са тез измишльотини, че все нещата на нашия пазар били боклук в сравнение с великата чужбина. Въобще не е вярно.
Виж целия пост
# 64
Сега се сетих и за едни шоколадови бонбони Моцарт.
Намирам ги само в един магазин за кафе в квартала. Дават ги на бройки.
Ми много ми харесват.

Онзи ден ми дадоха един такъв, ама скоро не съм срещала тия бонбони.
Виж целия пост
# 65
Киндер ми е ужасен. Фереро и подобни са ужасно захаросани за моя вкус.
Моцарт също не са ми по вкуса. Предпочитам марципан (истински, от бадеми, а не това, на което у нас му казваме марципан).
Само някой, който е ял едновременно шоколад, произведен у нас по лиценз и същата марка от оригиналния производител, може да ги смята за еднакви.
преди дни ядох един полски шоколад с кафе и много ми хареса, но не запомних името. Не съм го виждала у нас, но ще се опитам да го намеря в интернет.

П.П. Намерох го. E.Wedel - 50% какао.
Моля, който знае къде мога да го намеря у нас, да каже. Видях, че имат много разновидности.
Виж целия пост
# 66
 белгийските шарлеман или немските копеньор - вълшебни!
Виж целия пост
# 67
Fever, пиши в Гугъл "шоколад E. Wedel", излизат няколко онлайн магазина, прегледай там.
Скрит текст:
Мисля, че съм виждала и във физически магазин, но нямам идея кой и е възможно да се бъркам нещо.
Виж целия пост
# 68
Бонбони Моцарт ги харесвам също. При нас ги има в по- хубавите магазини и по летищата.
Виж целия пост
# 69
Лидл правят нелоши имитации на Моцарт, червените иначе ги има в доста от веригите и магазините тип денонощен в големите градове. Сините Моцарт ако не се лъжа фалираха по време на Ковид, сега ги ядем само по изложения, където една австрийска фирма ги раздава брандирани.
Била съм 2 пъти в Залцбург, там по главната улица бяха няколко магазина един до друг и всичките продаваха варианти на Моцарт, на различни производители и в различен цвят опаковка.
Виж целия пост
# 70
Melusine, благодаря!
Виж целия пост
# 71
Сега се сетих и за едни шоколадови бонбони Моцарт.
Намирам ги само в един магазин за кафе в квартала. Дават ги на бройки.
Ми много ми харесват.

Онзи ден ми дадоха един такъв, ама скоро не съм срещала тия бонбони.

Някъде бях чела, че истинските Моцарт ги спират. Те се познават по това, че са абсолютни топчета. Сега има едни, които са плоски отдолу, но те не са истинските.
Виж целия пост
# 72
Вчера за празника мм ми беше купил Кафарел. Течният им тъмен крем с лешници и шоколад, тъмен. Взимам си думите обратно за хубав шоколад. Smirk
И него са съсипали. А като видях състава лошо ми стана. Grin
Виж целия пост
# 73
На линд течния не е лош. И двата вида.
Чат пат взимам на промоция.
На кафарел не ми допада течния чак толкова.
Виж целия пост
# 74
Сега се сещам, преди години бях голям фен на Perugina, ама тях ги купиха Nestlé и вече не е същото. Чешките Studentska или нещо подобно и тях ги купиха и изобщо яко местните марки потъват под шапката на корпорациите и остават само едно име в портфолиото на бранда, който вместо да ги пази и развива, ги прецаква.
Виж целия пост
# 75
Вчера при нас посетиха изложение тип произведено в България и имаше щанд на бранд, който ми е непознат. За съжаление не запомних името, а и не си взех да го опитам. Интересни варианти имаше. 80% беше най-тъмният. Всички шоколади бяха без захар и мляко , а подсладени с мед. Може днес, ако не ме домързи, да поправя пропуска.
Виж целия пост
# 76
Да не са "живите" шоколади на Christov? Купувала съм преди време май от Laika от техните и бяха интересни, те са с мед.
Виж целия пост
# 77
Вероятно са те. Фамилия пишеше, но не запомних каква,ама със сигурност се рекламираха като "живи".
Виж целия пост
# 78
Отивам да ги разгледам.
Ама защо им викат живи?
Виж целия пост
# 79
Предполагам, за да привличат внимание.
Виж целия пост
# 80
Защото всичко било сурово, така пише.
Някой ден ще ги дегустирам.
Виж целия пост
# 81
В случай, че може да има частици от хлебарки, дали е добре всичко да е сурово.....
Виж целия пост
# 82
Е, един за накуска.
Освен да ги питам. Ама сигурно ще кажат, че нямат хлебарки, щото са на ниво шоколади Joy
Виж целия пост
# 83
Сега се сетих и за едни шоколадови бонбони Моцарт.
Намирам ги само в един магазин за кафе в квартала. Дават ги на бройки.
Ми много ми харесват.

Онзи ден ми дадоха един такъв, ама скоро не съм срещала тия бонбони.
В ХИТ в Младост винаги има Моцарт.
Виж целия пост
# 84
И в Аванти ги има, има и шоколади Моцард. На мен са ми твърде сладки, а и състава им е кофти.
Виж целия пост
# 85
Видях живичко Кристофче и си купих. С бъз.
Дегустирам сега. Не е лош.
Виж целия пост
# 86
Елора, може да им видиш асортимента на сайта им, можеш и да си поръчаш.
Виж целия пост
# 87
Знам, видях го. Просто бях в една сладкарница днес и ги видях.
И чопнах един.
Иначе от сайта им има логика ако поръчам повече. Засега не мисля.
Виж целия пост
# 88
За качество не смря да твърдя, но най-много харесват Кедбъри, Риттер спорт и Тоблерон.
Виж целия пост
# 89
Специално в България освен Линд друг не става, ако говорим за шоколад, не за смес от глюкоза, палмова мас, аромати и др.
За мен шоколад е с минимум 50-55% какао, като обикновено взимам Линд  с поне 75%.
За извън България има и други разбира се.
Виж целия пост
# 90
Линд е пълен с палмово масло. Loacker и дори шоколадът в Икеа нямат.
Виж целия пост
# 91
На един базар послучай отминалите празници попаднах на този "жив шоколад" на български производител:
https://christov.bio/images/stories/virtuemart/product/Midsummer_front_01.jpg
Много е приятен и има с различни плодове и ядки. Мисля, че биха го оценили тези, които обичат тъмен шоколад и спазват режими. Моето дете например много го харесва. Взех с ягоди и кайсия да пробвам.
Виж целия пост
# 92
Бонбоните на Линд са с палмова мас и разни  млечни шоколади с пълнежи.
При тъмните над 75% няма такива неща.

Пробвал съм 1-2 пъти някакви родни скъпи шоколади, но като цяло са зле, а за цената си много зле.
 Явно се купува най-евтиното какао.
Виж целия пост
# 93
Линд е пълен с палмово масло. Loacker и дори шоколадът в Икеа нямат.

На млечните да.
На натуралните не, аз взимам от тях.
Иначе за глезотийка и от другите чат пат.
Виж целия пост
# 94
Линд е пълен с палмово масло. Loacker и дори шоколадът в Икеа нямат.

На млечните да.
На натуралните не, аз взимам от тях.
Иначе за глезотийка и от другите чат пат.

Сигурно е така. Аз бях гледала шоколадовите им бонбони за почерпка. Погледнах състава на тъмния с портокал - няма палмово масло, но пък захарта е повече от какаото.
Виж целия пост
# 95
Леле, любимата ми тема.
Така не съм се забавлявала скоро 🤣🤣🤣
То не са хлебарки, сурови шоколади, домашни шоколади, конспирации...
90% от изброените са ми клиенти само ще кажа
И все тая каква е опаковката на шоколада.
Всичко идва от едно място.
Каквито и реклами и картинки да му слагат.
Направете си сляп тест с разбъркани шоколади. После вижте кой ви е харесал.
И да питам дамата с домашния шоколад, как успява да коншува шоколада, в захарта да се смели до 25 микрона?
В шоколада няма какао на прах, има какао маса и масло.
В млечния разликата във вкуса идва от различните видове млека в комбинация и пропорции - пълномаслено, обезмаслено, суроватка, пермеат... Та тук са най-големите фантасмагории на тема вкус.
В бонбоните обикновено има пълнеж, той е от палма или шии или в комбинация. Или на основа захарно тесто. Иначе няма как да е с по-течна консистенция.
Хлебарки в зърната няма. На ден разтоварваме доволни количества. Всякакви боклуци има, камъчета, билетчета, въженца... Това всичко се улавя при процесите на почистване и изпичане. Буби няма.
Живите шоколади също си пазаруват като всички съвсем стандартни суровини. После как ги оживяват не знам.
Това със суровото какао зърно - бе бих го яла без термична обработка.
Другоооо не помня май обобщено от дискусията...
Виж целия пост
# 96
И да питам дамата с домашния шоколад...
Мене ли? Joy ВъобщЬе не ме грее размерът на захарните кристали, още повече че аз захар не слага, ползвам еритритол (пък той е още по-тегав за смилане и хомогенизиране) Joy Грее ме, че имам 3-5 конкретни съставки, в количества и качество точно по мой вкус, и всичко това на цена по-ниска от тази на шоколад от магазина. На мен ми стига Joy
Виж целия пост
# 97
Това, че си си разбъркала нещо вкъщи, не го прави шоколад. Ама щом ти харесва, хрупкай си.
Само че не заблуждавай, защото няма нищо общо с шоколада тоз микс от песни...
Виж целия пост
# 98
Нье, само какаовата паста и някои от добавките към нея Joy Вкусно ми е, благодаря Simple Smile
Виж целия пост
# 99
Има си процентно съдържание и технология. Наричай го както си искаш...
Виж целия пост
# 100
И аз правех домашен шоколад, но не можах да му свикна. Върнах се към фабричния.
Виж целия пост
# 101
Ох, домашния със сухо мляко  е уникален.
Обаче не правя вече от него.
Виж целия пост
# 102
Спомням си домашния шоколад още от соца с единствения вид сухо мляко на пазара, отвратително. По-късно пак съм яла домашен, вече при по-голямо разнообразие от изходни продукти. Нищо общо с шоколад, някакво десертче, кремче, мус можем да го наречем, макар че и под това име не ме въодушевява особено, но не и шоколад.
Виж целия пост
# 103
А не знам, мама го правеше страхотно този шоколад. Биехме се за него.
Виж целия пост
# 104
И ние. Ама щото нямаше друг. Сега не могат да ме накарат да го близна, пък нека разправят колко вредни били съставките на купешкия. Вредни ама вкусни.

П.п. Нагледах се на без време отишли си хора, за оня свят ред няма. Така че яж, пий и си носи новите дрехи за мен е добър принцип. Стига да не се оливам, не виждам защо трябва да заклеймявам вкусен десерт, който ям веднъж седмично, понеже имал палмово масло. Ям си го и грам не ми дреме.
Виж целия пост
# 105
И ние. Ама щото нямаше друг. Сега не могат да ме накарат да го близна, пък нека разправят колко вредни били съставките на купешкия. Вредни ама вкусни.

П.п. Нагледах се на без време отишли си хора, за оня свят ред няма. Така че яж, пий и си носи новите дрехи за мен е добър принцип. Стига да не се оливам, не виждам защо трябва да заклеймявам вкусен десерт, който ям веднъж седмично, понеже имал палмово масло. Ям си го и грам не ми дреме.
Палмовото масло е различни фракции, има различни технологии за преработката му, които не са вредни.
Писала съм преди за растителните масла и мазнини в други теми, ако трябва и тук ще пиша Simple Smile
Ще замоля само за снимки на етикети на шоколади, за да коментирам състава.
Доста често допълните мазнини идват от някакви добавки в шоколада - напр. бисквити, пълнежи и др.
За някои географски ширини (близкия изток напр.), ако няма добавка палмова мазнина под определена форма, за коригиране на структурата, шоколадът ще се топи щом излезе от магазнина. Има и функционална стойност.
Разрешено е заместване до 5% от какао маслото и то за Европа има 101 изисквания каква точно трябва да е тази мазнина. Това се спазва даже и от БГ производители по мои наблюдения.
Коментирам за шоколад. Не за заливки на вафли и бонбони, това е друга вселена.

И пак - домашен шоколад няма как да си направите - особено с какао на прах и краве масло. Това е кремче, заливка или както там искате го наречете - писали са ви го по-горе. Все едно крем нишесте с какао да е шоколад.
Виж целия пост
# 106
Ям шоколад в 4-5 дни от седмицата. Но не цял!  По 20-30g на ден. Не мога да коментирам марки обаче. Може да ме оплюете че нищо не разбирам. Обикновено купуваме тези (и много рядко ритер)




Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия