(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

  • 29 368
  • 730
# 510
Ние пръскаме гранули срещу змии и имаме някакви дълбоки устройства, които вибрират и уж ги гонят. И двете взехме от специализирана фирма за борба с вредители, миналата година имаше доста змии в селото, при нас се появи един смок, но след предприетите мерки изчезна.
Иначе харата ми казаха, че където има мишки, има и смокове, иначе не биха рискували да влизат при хората.
Виж целия пост
# 511
ММ ги хваща със щипката за скарата ... Няколко сме виждали през годините, всяка пролет се появяват, явно си снасят нейде.
Иначе имаме чувал със сяра и ръсим. 25 кг някво символично беше 30-40 лв ли... и на комшиите раздаде.
Утре може пак да понаръся...
Виж целия пост
# 512
Някой има ли оранжерия от поликарбонат? Доволни ли сте?
Не е малка инвестицията, трябва и планиране и доста работа по слагане и сглобяване,  но съм склонна да я направим, ако ще удължа зеленчуковия сезон с два месеца, също ако ще мога зимата да отглеждам зеленолистни спокойно. Всякакви отзиви по въпроса ще са ми от полза.
В момента сме с оранжерии с найлон. Мястото е такова, че инсталирането на отоплителни уреди е невъзможно.
Виж целия пост
# 513
Möß, нашите приятели в Дания си направиха оранжерия, но е със стъкла, а не с поликарбонат. Много са доволни, берат домати и краставици до средата на ноември, а при тях е по-хладно от при нас. Избрали са стъкло, защото пропуска повече светлина.  Те нямат отоплителни уреди в нея.
Едни съседи имат поликарбонатна, но не знам освен цветя, да слагат друго.
Виж целия пост
# 514
Някой случайно да има излишни коренчета ягоди? Трябват ми 10 - 15 коренчета. Имаме една кучешка полянка пред блока, на която си разхождаме любимците. Та там има една пирамида от гуми и ми се ще да направя я направя хем цветно, хем плододаващо петно.
Виж целия пост
# 515
Изоставам с градината. В къщата ще правим вътрешна тоалетна и тръбата ще минава почти през средата на градината. Та и това ми действа демотивиращо. Надявам се до края на май да сме готови,  за да садя навън доматите. Дано и жегата не ги хване.
Да похваля семената от Лидл за едни чушки тип долма - Калифорнийско чудо мисля бяха. Поникнаха и добре вървят.
Добре поваля при нас, имаше нужда.
Баклата вече цъфти
Скрит текст:
Скрит текст:
Лук за зелено и салатки
Скрит текст:
Скрит текст:
Целогодишни ягоди - някои цъфтят, други вече имат плодчета
Скрит текст:

Скрит текст:
Руколата е поникнала, репичките също, мащерката от Лидл цъфти обилно
Скрит текст:
Скрит текст:
Виж целия пост
# 516
Като ви чета с тези змии настръхвам . До колкото знам в България нямаме отровни змии .

За поликарбонатнатаа оранжерия да кажа  , че въпреки голямата инвестиция си заслужава. У свекърва ми оранжерията е с такова и метална конструкция . Сложното е само да се направи (завари ) конструкцията ако е от метал . Поликарбоната е с различни дебелини естествено , колкото е по - дебела , толкова е по скъпа , но и задържа повече топлина  . Вече там зависи колко са вашите възможности . Но за мен е най - добрата и дългосрочна инвестиция . Найлона колкото и да е дебел и незнам си какъв прегаря или се къса . При нас има ПВЦ врати от двата края и едно прозорче . Плоскостите могат да се захванат с винтчета и шайби или капачки от горе .

Според мен е най - добре конструкцията да е метална защото и тя ще държи повече време, отколкото дървото . То рано или късно гние още повече ако е в земята . Трябва да се обмисли дали конструкцията да се мести или да се излее основа и да се бетонира за да не пропуска от долу .

Има такива оранжерии с метална конструкция и поликарбонат . Само се сглобява , но струва  2, 3 и повече бона .
Виж целия пост
# 517
Е, как да нямаме отровни змии?! Пепелянката и усойницата са отровни.
Виж целия пост
# 518
😂 Може да не са скорострелно отровни, обикновено има време да се стигне до болницата, освен ако не направи човек алергичен шок... 🤷‍♀️ Вчера валя и нашата не се е показвала... 🙈
Виж целия пост
# 519
Като ви чета с тези змии настръхвам . До колкото знам в България нямаме отровни змии .

За поликарбонатнатаа оранжерия да кажа  , че въпреки голямата инвестиция си заслужава. У свекърва ми оранжерията е с такова и метална конструкция . Сложното е само да се направи (завари ) конструкцията ако е от метал . Поликарбоната е с различни дебелини естествено , колкото е по - дебела , толкова е по скъпа , но и задържа повече топлина  . Вече там зависи колко са вашите възможности . Но за мен е най - добрата и дългосрочна инвестиция . Найлона колкото и да е дебел и незнам си какъв прегаря или се къса . При нас има ПВЦ врати от двата края и едно прозорче . Плоскостите могат да се захванат с винтчета и шайби или капачки от горе .

Според мен е най - добре конструкцията да е метална защото и тя ще държи повече време, отколкото дървото . То рано или късно гние още повече ако е в земята . Трябва да се обмисли дали конструкцията да се мести или да се излее основа и да се бетонира за да не пропуска от долу .

Има такива оранжерии с метална конструкция и поликарбонат . Само се сглобява , но струва  2, 3 и повече бона .
Благодаря за мнението. Натам клоня и аз.
Ако ще вземем поликарбонатна оранжерия, ще е готов комплект за сглобяване с метална конструкция. Работна ръка  имам бол, но с големи сръчковци да си я конструират сами не разполагам. Цените гледам тук че са паднали, миналата година бяха доста нагоре. Но пак си е инвестиция.
Оранжериите с найлон издържат 3-4 години при пазене, после купувам нов готов найлон и подменям - продават различни размери. Тези с две врати са по-скъпи, а е важно за проветряване да става течение. Циповете на вратите понякога дават фира, една година подменях цип на ръка и от двете страни и беше епопея. Есента прибираме найлона и напролет пак го слагаме, зимата така или иначе нищо не може да се отгледа на тоя студ и няма смисъл да седи и да старее. Ако сме с поликарбонат, си представям да успеем със салатки зимата, да гледам разсада там, да засадя по-рано домати и да имам до по-късно. В момента е продължително застудяване и разсада го къткам в къщи , едно постоянно отмък-примък до парника на терасата и всекидневната ни и много ми додя вече.
Ще го мислим сериозно за другия сезон.
Виж целия пост
# 520
Като ви чета с тези змии настръхвам . До колкото знам в България нямаме отровни змии .

За поликарбонатнатаа оранжерия да кажа  , че въпреки голямата инвестиция си заслужава. У свекърва ми оранжерията е с такова и метална конструкция . Сложното е само да се направи (завари ) конструкцията ако е от метал . Поликарбоната е с различни дебелини естествено , колкото е по - дебела , толкова е по скъпа , но и задържа повече топлина  . Вече там зависи колко са вашите възможности . Но за мен е най - добрата и дългосрочна инвестиция . Найлона колкото и да е дебел и незнам си какъв прегаря или се къса . При нас има ПВЦ врати от двата края и едно прозорче . Плоскостите могат да се захванат с винтчета и шайби или капачки от горе .

Според мен е най - добре конструкцията да е метална защото и тя ще държи повече време, отколкото дървото . То рано или късно гние още повече ако е в земята . Трябва да се обмисли дали конструкцията да се мести или да се излее основа и да се бетонира за да не пропуска от долу .

Има такива оранжерии с метална конструкция и поликарбонат . Само се сглобява , но струва  2, 3 и повече бона .
Благодаря за мнението. Натам клоня и аз.
Ако ще вземем поликарбонатна оранжерия, ще е готов комплект за сглобяване с метална конструкция. Работна ръка  имам бол, но с големи сръчковци да си я конструират сами не разполагам. Цените гледам тук че са паднали, миналата година бяха доста нагоре. Но пак си е инвестиция.
Оранжериите с найлон издържат 3-4 години при пазене, после купувам нов готов найлон и подменям - продават различни размери. Тези с две врати са по-скъпи, а е важно за проветряване да става течение. Циповете на вратите понякога дават фира, една година подменях цип на ръка и от двете страни и беше епопея. Есента прибираме найлона и напролет пак го слагаме, зимата така или иначе нищо не може да се отгледа на тоя студ и няма смисъл да седи и да старее. Ако сме с поликарбонат, си представям да успеем със салатки зимата, да гледам разсада там, да засадя по-рано домати и да имам до по-късно. В момента е продължително застудяване и разсада го къткам в къщи , едно постоянно отмък-примък до парника на терасата и всекидневната ни и много ми додя вече.
Ще го мислим сериозно за другия сезон.
За мен температурата в оранжерия с найлон и поликарбонат е еднаква. Има слънце , топло е, няма слънце студено е. Имах оранжерия с дървена конструкция, покрив поликарбонат върху дървото, под дървото найлон и двоен найлон на стените, еми и в нея беше същото, но трябва да отбележа, че сме в планински район и имаме сутришни температури по 6-7 градуса и през лятото.
За смиите правихме кутийки за салати(маслини), от еднократните, пробити отстрани, пълни с камъчета и талаш. Талаша го осмърдявахме с 3-4 вида смрад, като във всяка кутийка имаше един вид. Сещам се за сяра, рициново масло и омекотител за пране. Така и да вали дъжд не се отмиват нещата. Бях видяла една змия около 2м. в двора и детето доста се изплаши, а аз направо си умрях от страх. Изчетох за всякакви репеленти срещу змии и сътворихме това. Вършеше работа. Принципа е,че ограждаш почти всичко, но оставяш някакъв учатък неограден за да може,ако има змийчета в периметъра да се изнесат. От както започнахме да слагаме такива кутийки не съм видяла змия в двора.
Виж целия пост
# 521
Скрит текст:
Като ви чета с тези змии настръхвам . До колкото знам в България нямаме отровни змии .

За поликарбонатнатаа оранжерия да кажа  , че въпреки голямата инвестиция си заслужава. У свекърва ми оранжерията е с такова и метална конструкция . Сложното е само да се направи (завари ) конструкцията ако е от метал . Поликарбоната е с различни дебелини естествено , колкото е по - дебела , толкова е по скъпа , но и задържа повече топлина  . Вече там зависи колко са вашите възможности . Но за мен е най - добрата и дългосрочна инвестиция . Найлона колкото и да е дебел и незнам си какъв прегаря или се къса . При нас има ПВЦ врати от двата края и едно прозорче . Плоскостите могат да се захванат с винтчета и шайби или капачки от горе .

Според мен е най - добре конструкцията да е метална защото и тя ще държи повече време, отколкото дървото . То рано или късно гние още повече ако е в земята . Трябва да се обмисли дали конструкцията да се мести или да се излее основа и да се бетонира за да не пропуска от долу .

Има такива оранжерии с метална конструкция и поликарбонат . Само се сглобява , но струва  2, 3 и повече бона .
Благодаря за мнението. Натам клоня и аз.
Ако ще вземем поликарбонатна оранжерия, ще е готов комплект за сглобяване с метална конструкция. Работна ръка  имам бол, но с големи сръчковци да си я конструират сами не разполагам. Цените гледам тук че са паднали, миналата година бяха доста нагоре. Но пак си е инвестиция.
Оранжериите с найлон издържат 3-4 години при пазене, после купувам нов готов найлон и подменям - продават различни размери. Тези с две врати са по-скъпи, а е важно за проветряване да става течение. Циповете на вратите понякога дават фира, една година подменях цип на ръка и от двете страни и беше епопея. Есента прибираме найлона и напролет пак го слагаме, зимата така или иначе нищо не може да се отгледа на тоя студ и няма смисъл да седи и да старее. Ако сме с поликарбонат, си представям да успеем със салатки зимата, да гледам разсада там, да засадя по-рано домати и да имам до по-късно. В момента е продължително застудяване и разсада го къткам в къщи , едно постоянно отмък-примък до парника на терасата и всекидневната ни и много ми додя вече.
Ще го мислим сериозно за другия сезон.
[/quote]

Според мен дори и да е от поликарбонат пак няма да можеш да сееш в нея освен ако не я отопляваш . Разсад в нея можеш да държиш от март някъде , но пак зависи какво е времето . Ние средата на март сложихме , разсада си е добре . Не знам обаче дали можеш да си избираш колко да ти са дебели плоскостите ? И дали от там където я поръчваш могат да ти я сглобят .

На село имаме оранжерии с цветя едната е стъклена , а другите са найлонови . Човека цяла зима пали , посред нищите ходи да ги гледа . С доматите няма да е по различно .
Виж целия пост
# 522
Относно оранжериите, по-добра изолация се постига с двоен и троен тунел, отколкото да се разчита на поликарбонат само.
Така виждам, че работят през зимата в неотопляемите оранжерии в Югоизточна Б-я. Един слой - полиетилен, вътре в оранжериата са опънати телове на височина около 2.5-3 м и е завито с агрило, а младите растения долу са в тунели от агрило. Самото агрило е с различна плътност, но го дават, че спасява 1-2 градуса, т.е с такава конструкция има шанс растенията да оцелеят до около -5 градуса.
Виж целия пост
# 523
Отровни змии си имаме в България. За този сезон вече съм убила 2 пепелянки. При нас най-често си срещам смокове, но отново не са ми приятни. Лежала съм в Токсикологията на Пирогов от алергична реакция от пчела и там имаше табло с отровните змии срещани в България. Имаше 15-тина вида.

Mößbauer-Effekt нашата оранжерия е от найлон и поликарбонат. Конструкцията ния си измислихме. Вкарахме много бетон за основи (имаме много къртици и слепи кучета, затова сме копали до скала, за да не могат да влизат отдолу). Живеем на 1100 надморска височина  и зимите са наистина студени. Дори и в момента през ноща е минус 3,4, затова и сезона започва по-късно. Найлона е здрав, но поликарбоната на места се спука. Това му е 3-та зима.
Температурата при продължителното застудяване от 15 дена в интервала от -10, -20 градуса, без отопление не падна под -3. Марули, спанак, моркови и лук успяха да оживеят и да си ги хапваме и до сега.
Скрит текст:


Виж целия пост
# 524
Благодаря! Много сте ми полезни!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия