Козунаци 2024

  • 26 851
  • 486
# 225
Цитат
Той има няколко, но ето тази например:
https://youtu.be/dWG3h2rz8wU?si=-as-cTot7T8WQkGK
Мда... традиционната рецепта... нищо ново под слънцето що се отнася до рецептата.  Малко ми е захарта, мазнината и солта.  Simple Smile 
Относно това, че е без месене, за мен не е коректно, нали с миксера го меси - и ръчно е толкова месенето - докато се добави цялата мазнина. Пък и после го сгъва, което също развива глутена.
Пък и средата не е нещо...
Виж целия пост
# 226
Три пъти съм правила козунака с лимонада, последно миналата неделя. Ние го харесваме. Понеже съм отпуска, а ММ пак поиска козунак, утре планирам да направя, но по друга рецепта, вероятно на Морена.
Виж целия пост
# 227
Аз ползвам рекламираното от Ваня Джорджевич брашно вече две години. Супер доволна съм от него - ползвам го за хляба ми с квас, и за козунаците също. Много стабилно се държи тестото, брашното  има достатъчно сила да изчака  встасването без да се накъса.
Замесих сутринта една двойна доза, мушнах го в хладилника , свалих му градусите и довечера ще продължа.  Вложих 80 грама олио в мократа смес и по 40 грама поравно масло и мас при доизмесването, правя двойна доза по рецептата на Морена.  Една идея по мазничко ми се видя като го местих в купата за втасване, дано съм се излъгала, около килограм и сто грама брашно ми взе тестото. Цял ден умът ми ще е там.
Виж целия пост
# 228
Едното ми брашно е с 10% белтъчини, другото - за пица е с 12. Въпрос - в какво съотношение да ги смеся за козунак?
Виж целия пост
# 229
Едното ми брашно е с 10% белтъчини, другото - за пица е с 12. Въпрос - в какво съотношение да ги смеся за козунак?
20% да е 10%ното. И само 12%ното е добре.
Виж целия пост
# 230
Морена, искаш да кажеш, че мога само с това за пица да меся?
Виж целия пост
# 231
Някой изпробвал ли е рецептата на Преслав Пенев?
Аз изгледах видеото на Преслав Пенев и мога да кажа, че ми беше от голяма полза. И веднага ще поясня защо. Това е единственото видео в youtube, в което е дадено месене в планетарен миксер от началото до края. От няколко години само в планетарен миксер меся и винаги съм си мислела че готовото тесто трябва да е на топка около бъркалката и стените на купата да са сухи. Затова винаги съм добавяла още приблизително 100 + грама брашно към указаното в рецептата. Хубави са ми ставали козунаците и с конци, но са били леко тежички и не така ефирни като примерно козунаците на Морена.
Тази година следвах рецептата на Морена, но се ръководех по видеото на Преслав Пенев и резултата беше отличен.
Виж целия пост
# 232
Морена, искаш да кажеш, че мога само с това за пица да меся?
Да, може само с 12% да месиш, не е чак като 13 или 13+ Simple Smile
Ако работиш с мая обаче сложи малко по-малко от нея, да втасва по бавно тестото, заради протеина на брашното.
Виж целия пост
# 233
Морена, искаш да кажеш, че мога само с това за пица да меся?
Абсолютно. Брашната за пица не са много силни. Средна работа. Само с него може да правиш козунаци или хляб.
Виж целия пост
# 234
И аз така, Nell - меся в миксер, тестото накрая на  месенето е направо топло и леко кашкаво. Но като втаса, като си развие глутена, като се темперира до нормални градуси, после само с малко брашно на плота оформям фитилите.  Избягвам да насищам с брашно, защото това не е в полза на козунака.  И друго важно - при оформяне на фитилите и сплитането - не влагам никаква допълнителна мазнина, само набрашнявам плота и топката тесто преди да разточа кора за фитила.
Виж целия пост
# 235
Аз врътнах преди малко пак едно козуначено тесто с квас. Grinning Забърках малка доза от 250 гр. брашно. Смесих от моето /10,80 пр./и около 50 гр. тип 650 на Родна Стряха. Много приятно тесто се получи.
Сутринта направих стартера преди да изляза и като се прибрах ме чакаше готов.
Обичам да работя с квас, много ми хареса тестото, пластично и живо! Сега е на терасата, довечера ще го проверя и ако преценя ще нощува във хладилника.
Виж целия пост
# 236
И аз довечра ще забъркам 150г квас, та утре сутрин да го вложа в сладкия стартер и т.н.  Работещата ми ученичка пожела и... Simple Smile
Виж целия пост
# 237
А кога ще месите за Великден? Колебая се между четвъртък и петък.
Виж целия пост
# 238
В събота ги меся козунаците.
Виж целия пост
# 239
А кога ще месите за Великден? Колебая се между четвъртък и петък.
И аз в събота (както винаги), но ще пека в неделя, точно както и днес вечерта ще захраня квас за утрешния козунак.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия