Натриев Глутамат, Маргарин, Подсладители и други вредни съставки в храните

  • 34 334
  • 303
# 240
до колкото знам, колкото по- напред са в съдържанието, толкова по- голямо количество са тези мазнини ....
Виж целия пост
# 241
ISOLDE  и аз се питам- това е цитат от дългата статия на 1 стр.
Виж целия пост
# 242
Аз на мерих тези бисквитки в ТМаркет(нали го има в доста градове...),но и в диетичните магазини има подобни.По 4 блокчета в прозрачна опаковка,но за технология и съдържание не нося отговорност.
То май само тези блокчета са за списъка newsm78
Виж целия пост
# 243
Аз на мерих тези бисквитки в ТМаркет(нали го има в доста градове...),но и в диетичните магазини има подобни.По 4 блокчета в прозрачна опаковка,но за технология и съдържание не нося отговорност.
То май само тези блокчета са за списъка newsm78


Цвети-моме, за кои блокчета става дума newsm78
Виж целия пост
# 244
Ами като на Расио ,но в по-малка разфасовка,но и бг производство.Аз не съм купувала от тях обаче
Виж целия пост
# 245
mimi_kir, ISOLDE, и на мен продължава да не ми е ясно! Ясно е обаче, че на българските етикети въобще не може да се вярва, но все пак можем да се научим да разчитаме правилно поне написаното!!  Peace Така че е хубаво да доизясним - "растителни мазнини"! Очаквам включване от Bonbonesa, Мама Цоцоланка, напр.

Освен Racio съм взимала и екструдирани бисквите на HamLet, по принцип съм прочела преди да ги купя, но сега вече имам доста по-богата информация! Ще ги проуичим и тях. Има ги в Била при сухарите, а това ми напомня, че имаме едни любими сухари Crips, трябва и в тях да се вгледам. И въобще какво ви е мнението за сухарите и технологията, по която се произвеждат?

А за списъка смятам, че е най-добре да стои на първа страница, но пък едновременно с това и да се подновява, допълва..  newsm78
От изчетеното ето нещата, които аз си спомням:
Екструдирани бисквити Racio (може и линк да се добави със снимката и въобще, където може)
Бисквити Пападопуос (мисля, че на тази фирма са й сухарите Goldis, но ми се иска да ги изясним)
Шоколад LZ бял - с масло (мисля, че бяха споменати и други шоколади)
Дъвки - Freshbol, HubaBuba (наблягам на това, че не са полезни, ясно е съдържанието на много захар напр. просто са алтернатива!)

Но нека хубаво да бъдат огледани нещата преди да се включат в списъка, ако трябва дори да се снима етикета!!

Виж целия пост
# 246
Току-що открих темата, да се запиша и аз.
Напоследък се говори за киселото мляко, че не съдържало достатъчно бактерии.
Разбрах, че кисело мляко "Елена" се купува от бабите за подкваса (което означава, че става).
В момента продават "Роса" (биволско и овче - знам че са по-полезни от кравето), как да разбера истинско ли е, или не е?  newsm78
Моля, някой ако има информация, да сподели...
Виж целия пост
# 247
Биволското на Роса съм взимала...много гадно мирише, от където следва, че е почти истинско ....

Моята баба подквасва с Пършевица, но аз не го харесвам .....

Вместо лактобацили слагат и стафилококус термофилус ... затова млякото издържа повече
Виж целия пост
# 248
Как да разбереш млякото истинско ли е: купуваш няколко марки (за Данон и На баба - пак Данон - изобщо не си прави труда). Отваряш ги и ги зарязваш в хладилника (може и втора, контролна група - на стайна Т. Следиш кое почва да повкисва до 2-3 дена и което най-много - То Е!
Виж целия пост
# 249
Как да разбереш млякото истинско ли е: купуваш няколко марки (за Данон и На баба - пак Данон - изобщо не си прави труда). Отваряш ги и ги зарязваш в хладилника (може и втора, контролна група - на стайна Т. Следиш кое почва да повкисва до 2-3 дена и което най-много - То Е!

Бу, бях забравила козе домашно мляко в хладилника... две седмици по- късно си беше супер  Peace ...така че и истинското не се вкисва веднага ...виж прясното  newsm78

и това не е начин ...незнам как ...
Виж целия пост
# 250
secretgarden, ако не е било подквасено с истинско!

А какво ще кажете за Био кисело мляко? Аз гледам да купувам само от него, но го няма масово.
http://www.bio.bg/
Виж целия пост
# 251
За киселото мляко да споделя, че ми направи впечатление марката Виан, която купих от Кауфланд - вкисва като едновремешното /пожълтява отгоре и хваща една коричка, мирише/, и пуска суроватка, като забодеш лъжица вътре. Предполагам, от това може да се съди, че е "нормално" newsm78 Впрочем това с 2% масленост и това с 3.6% са на различен производител. Говоря за това, произведено в Старс - Шумен. Обаче това на Старс, дето го купувам от Пикадили е от онези с нишестето ...
Виж целия пост
# 252
secretgarden, ако не е било подквасено с истинско!

А какво ще кажете за Био кисело мляко? Аз гледам да купувам само от него, но го няма масово.
http://www.bio.bg/

ами ...на село си пренасят закваската ... мляко никой не купува

Био-то е много вкусно ...и то издържа отворено две седмици ...от опит го казвам ...но това не значи, че не е истинско..или  newsm78
Виж целия пост
# 253
mimi_kir, ISOLDE, и на мен продължава да не ми е ясно! Ясно е обаче, че на българските етикети въобще не може да се вярва, но все пак можем да се научим да разчитаме правилно поне написаното!!  Peace Така че е хубаво да доизясним - "растителни мазнини"! Очаквам включване от Bonbonesa, Мама Цоцоланка, напр.


Здравейте момичета извинявайте че не съм се включвала скоро!

   Сега направо на въпроса за растителните мазнини, кои са добри кои не.  Най-добри са мазнините които са от растения приспособени да растат на топъл климат с температура подобна на температурата на човешкия организъм.  Това допринася мазнините да запазват качествата си дори и гогато вече са в храносмилателната система.  Пример за такива мазнини са зехтина (най-препоръчителен е студено пресования) и кокосовото масло (което за съжаление е невероятна рядкост по нашите магазини ).  След това може да преминем на други студено пресовани и минимално филтрувани масла (като шафран (студенопресовано олио) сусамово, орехово). Следват олиото и обикновения зехтин, като все пак обикновения зехтин е за предпочитане!  Една голяма забележка относно растителните масла: COTTONSEED OIL или така нареченото ленено масло, ленено олио и памучно олио са канцерогенни и неподходящи за човешкия организъм!!!  Това е голяма тема в момента в САЩ и особено в Калифорния, защото в много пакетирани храни са започнали да ползват този маслен извлек придобит чрез процеса хидрогенизиране или частично хидрогенизиране (разликата е в консистенцията колкото по-твърдо толкова повече атоми водород (hydrogen) са били добавени към основната молекула). За съжаление и двата вида мазнина, частично или напълно хидрогенизирани, са вредни за здравето и са известни като trans fat или транс мазнини.  Влиянието на тези trans fat е изследвано от много учени и ако ги намерих най-добре обобщени от Dr. Mary Enig, Enig and Associates, from Planck, Nina, "Real Food" p. 201-2:
1.   Понижава добрия холестерол
2.   Повишава лошия
3.   Повишава Липопротеин – а (този който образува плака по артериите и в последствие запушване)
4.   Намалява функцията на кръвоносните съдове
5.   Свързана е със затлъстяването диабета и високо кръвно налягане
6.   Променя размера и броя на мастните клетки
7.   Намалява маслеността на млякото на кърмачките
8.   Свързана е с намаляване на плодовитостта и по-малко тегло на новородените
9.   Увеличава риска от астма
10.   Намалява функциите на имунната система
11.   Влияе на усвояването на важни мастни киселини които играят важна роля в общото добро състояние на тялото и мозъка
12.   Пречи на ензимите които метаболизират карциногенни вещества и лекарства
13.   Нанася вреди на клетъчните мембрани
14.   Създава свободни радикали (които ускоряват стареенето на тялото и допринасят за сърдечните и раковите заболявания
   Само за сведение според Американската Национална Академия на Науките ,Медицински Институт: „няма известни положителни за здравето ефекти на trans fats.” 

   Отначало и там са ги заблуждавали, че маргаринчетата и разните му други мазнини пълни с trans fats са добри за здравето, обаче след като обществото разкрива цялата тази негативна информация започва да притиска производителите и агенциите една по една.  Един пример е чипса на Lays, който отначало е правен с cottonseeds oil, през 90-те под натиска на потребителите преминават на слънчогледово оилио.  Навсякъде по света са основани групировки които се опитват да се забрани употребата на trans fats, например www.tfx.org.uk (Британската версия). 
   
   Как да разберем дали има trans fats ако не са отбелязани на етикета?
   На някои опаковки е отбелязан процента на тези мазнини, ако има, но естествено на повечето няма такова означение.  В такъв случай можем да разберем по съставките.  Ако има:
              •   Хидрогенизирана мазнина
              •   Частично хидрогенизирана мазнина
              •   Маргарин
Със сигурност крайният продукт също съдържа trans fats.

   Имайте в пред вид, че досега учените са единодушни: Няма безопасно количество на trans fats.
 
   А дали българските производители наистина пишат истината или не естествено не можем да знаем със сигурност.  Ако се съмняваме обаче винаги можем да поискаме да бъде проверен даден продукт, да споделим с други за проблема и всички да напишем протестни писма.

   Ако имате какъвто и да е въпрос може да ме питате и аз ще се опитам да ви отговоря.
Виж целия пост
# 254
Bonbonesa, както винаги - много полезна!!  Hug
А когато е изписано "хидрогенизирана мазнина" е ясно, но когато пише просто "растителна мазнина" (както е в много случаи) какво трябва да си мислим?!
Извинявам се, но искам напълно да ни се изясни!   bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия