Великденски яйца и козунаци

  • 64 281
  • 526
# 210
Здравейте момичета - тези дни не мога да седна дори и чак сега ви дочитам!  Sad Страхотни неща сте показали! Браво! Hug

Момичета я кажете във какви съдове печете козунаците.
Аз ги слагам в Правоъгълна тава обаче те е сливат.Искам индивидуално.Мислех за тези от фолио които са,но дали ще стане. newsm78

Снежи (а с това отговарям и на още няколко момичета, които ме питаха на лични) - по тази рецепта, която аз съм пуснала и сплитането, винаги пека директно на плоската тава от печката(понякога и 2 козунака диагонално поставени). Никога не са се разливали или съединявали. Явно ги слагаш или в малка тава, или близко един до друг. Аз оставям около 15-20 см. между тях.

Да, във форма козунаците бягат нагоре и стават по-високи. Така в тавата си остават почти както преди втасването. Но пък така изпъква плетката, която иначе се губи при печене във форма.



Виж целия пост
# 211
А някои знаели как да сложа сладко или мармалад в козунака?В къщи се яде топял или като изстине се маже с нещо сладко.Искам тая година нещо по различно.
Виж целия пост
# 212
А някои знаели как да сложа сладко или мармалад в козунака?В къщи се яде топял или като изстине се маже с нещо сладко.Искам тая година нещо по различно.
Ами от козуначното тесто направи руло. Четох, че пластът за рулото се наръсва с галета и отгоре се намазва с мармалада, за да не остане тестян отвътре.
Аз също ще направя няколко рула с мармалад и орехи, че много ги обичам Crazy.
Виж целия пост
# 213
А някои знаели как да сложа сладко или мармалад в козунака?В къщи се яде топял или като изстине се маже с нещо сладко.Искам тая година нещо по различно.

аз просто разстилам тестото, мажа с тънък слой мармалад, навивам и пека. може би става мъничко глетав, но като цяло се изпича добре и е много вкусен. тази година ще пробвам с галета да поръся първо  Peace
Виж целия пост
# 214
Здравейте момичета - тези дни не мога да седна дори и чак сега ви дочитам!  Sad Страхотни неща сте показали! Браво! Hug

Момичета я кажете във какви съдове печете козунаците.
Аз ги слагам в Правоъгълна тава обаче те е сливат.Искам индивидуално.Мислех за тези от фолио които са,но дали ще стане. newsm78

Снежи (а с това отговарям и на още няколко момичета, които ме питаха на лични) - по тази рецепта, която аз съм пуснала и сплитането, винаги пека директно на плоската тава от печката(понякога и 2 козунака диагонално поставени). Никога не са се разливали или съединявали. Явно ги слагаш или в малка тава, или близко един до друг. Аз оставям около 15-20 см. между тях.

Да, във форма козунаците бягат нагоре и стават по-високи. Така в тавата си остават почти както преди втасването. Но пък така изпъква плетката, която иначе се губи при печене във форма.








Да определено ги слагам в по малка тава.Но ще пробвам да ги опека в тези плоските тави на фурната! Hug
Виж целия пост
# 215
А някои знаели как да сложа сладко или мармалад в козунака?В къщи се яде топял или като изстине се маже с нещо сладко.Искам тая година нещо по различно.
Ами от козуначното тесто направи руло. Четох, че пластът за рулото се наръсва с галета и отгоре се намазва с мармалада, за да не остане тестян отвътре.
Аз също ще направя няколко рула с мармалад и орехи, че много ги обичам Crazy.
Мерси точно това ми беше проблема.Сега ще направя един пробен и ще пиша как е станал.
Виж целия пост
# 216
благодаря за галетата,,и ние ги обичаме с мармалад Peace
Виж целия пост
# 217
аз слагам и течен шоколад ... става невероятно !
Виж целия пост
# 218
един въпрос-----може ида сте го разисквали,,обаче Embarassed



а, как мажете,,за да не се разтече---онзи ден правих  и ми се разтече страшно много при печенето,, newsm78
Виж целия пост
# 219

а, как мажете,,за да не се разтече---онзи ден правих  и ми се разтече страшно много при печенето,, newsm78

Използвай по-гъст мармалад - аз лично го правя с онзи смесеният, дето го продават на големи калъпи. Освен това хубаво притисни краищата на рулото.
А пък ако питаш за течния шоколад - незнам, не правя с шоколад...
Виж целия пост
# 220
Извинявам се, ако повтарям въпроса, но не ми се чете цялата тема  Crazy
Намерих си хубава рецепта за козунак, но имам питане, ако реша да сложа отгоре люспи от бадеми - слагам ги отначалото ли? няма ли да прегорят така?

Ето няколко хубави съвети за добър козунак от друг фоурм:

Само важните неща за добър козунак.
1. Прави се с двукратно замесване - първо се замесва рядка ОПАРА от хладка( до 30-35 градуса) вода или мляко, маята( доста мая трябва), малко захар и малко брашно до получаването на рядка каша; после след като маята шупне добре се прибавя останалото брашно и се замесва основното тесто. Втасва веднъж както е на топка и втори път след заплитането - във формата. Преди да се плете тестото трябва да се премеси още веднъж инак е много шупнал повърхностният слой и лепне здравата.
2. Много трябва да се внимава със захарта - трябва да е точното според рeцептата количество инак козунакът няма да Фтаса добре. Козунакът втасва много бавно поради захарта в тестото - 5-6 часа и обикновено се пече в малките часове 
3. Засилването на фурната не помага за по-бързото изпичане - ще прегори, а вътре ще е клисав.
4. Колкото повече яйца - толкова по-жълт и вкусен козунак, макар по фурните да използват масово куркума за оцветител и имитация на мнооооого яйца.
5. Оставя се да изстине напълно във формата за печене - формите са доста спретнати - не слагайте във фурната повече от две - не може да насмогне да ги опече( имам предвид обикновените домашни готварски печки).
Традиционно се ароматизира с лимонова кора, но и с канела не е лошо.
6. "Конците" се получават от глутеновите нишки на брашното и от белтъка на яйцата - по-добри са рeцептите с цели яйца, а не с жълтъци, ако го обичате на "конци".
Виж целия пост
# 221
Може нещо да съм пропуснала но все пак изкам да питам  newsm78загрявате ли фурната предваритилно и на колко градуса печете козунака ,използватели вентилатора на фурната.Благодаря!!! smile3525
Виж целия пост
# 222
един въпрос-----може ида сте го разисквали,,обаче Embarassed



а, как мажете,,за да не се разтече---онзи ден правих  и ми се разтече страшно много при печенето,, newsm78
Аз го сгъстявам със смлени орехи ,може да се сложи  и какао или галета.Трябва да не е течно,защото не се изпича и става глетав ако е течна плънката.
Виж целия пост
# 223
Блонди, много полезни съвети  bouquet
Виж целия пост
# 224
Момичета в Журнал за жената има притурка за великденски вкусотии.
Прави ми впечатление, че има рецепти с по 10 яйца на кг брашно.
Чудя се дали тогава конците стават по-така.


И това със захарта. Изненадах се от горния постинг, че захарта възпрепятствала бухването. Но явно има логика някаква.

Има ли някакъв предел на захар. Колко захар на колко брашно?
  newsm78

Защото си обичаме и сладичко все пак  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия