Великденски яйца и козунаци

  • 64 327
  • 526
# 45
Към Natka и Zigs - чудесни сте - ето това е идеята и полезността на темата!  bouquet  bouquet

Natka, този начин на оформяне на фитила ще го пробвам  (много добре си го обяснила   chef) Въпрос -  колко преди края на изпичането слагаш захарните пръчици (защото в края на печенето обикновено слагам хартия) и те вместо кристалната захар като количество ли са или и двете .
Irenanu, аз пека козунаците в събота (Великден - неделя), така ухае приятно, а и те са ароматни и свежи.
Виж целия пост
# 46
Аз ще боядисвам яйцата в четвъртък (знам,че се боядисват четвъртък или събота),а в събота ще правя козунака,да е пресен.По традиция съм чувала,че се прави козунакът в петък,ама искам да е по-пресен!
Виж целия пост
# 47
...По традиция съм чувала,че се прави козунакът в петък,ама искам да е по-пресен!
На Разпети петък не се пипва никаква женска работа, включително готвене Naughty.
Виж целия пост
# 48
Искам да попитам откъде се купуват восъчните пастели,от книжарница,може би...... newsm78

Да, аз моите ги купих от там. И някъде прочетох съвет на Наталина, ако може да не са от китайските. Чешките били най- хубави.
Благодаря за бързия отговор!
А в какво мислиш да ги разтапяш?То е ясно,че ще е на котлона,но хич не ми идва на акъла в какви капачки или в друго.... newsm78
Виж целия пост
# 49
...По традиция съм чувала,че се прави козунакът в петък,ама искам да е по-пресен!
На Разпети петък не се пипва никаква женска работа, включително готвене Naughty.
Ами аз така знам от бабите ми и двете са от различни краища на България! newsm78Така или иначе не спазвам такива неща,ама казвам че така съм чувала!Аз мислих дори една доза и в неделя да пусна,ама не знам дали ще имам време. newsm78
Виж целия пост
# 50
Ами и аз мисля и в неделя да работи машинката, така де, да си изкарва парите Mr. Green...
Виж целия пост
# 51
Към Natka и Zigs - чудесни сте - ето това е идеята и полезността на темата!  bouquet  bouquet

Natka, този начин на оформяне на фитила ще го пробвам  (много добре си го обяснила   chef) Въпрос -  колко преди края на изпичането слагаш захарните пръчици (защото в края на печенето обикновено слагам хартия) и те вместо кристалната захар като количество ли са или и двете .
Irenanu, аз пека козунаците в събота (Великден - неделя), така ухае приятно, а и те са ароматни и свежи.
Радвам се, че информацията ви е станала интересна. Така или иначе, половината от удоволствието от домашните козунаци идва от приготвянето им, поне за мен.
ddoychinova, изобщо не слагам кристална захар, когато ръся пръчици, а от тях слагам доста обилно. По принцип, когато правя козунак, последно втасва вече оформен в тавата, намазан добре с мазнина. Като втаса, направо така го пека, а яйцето слагам, когато реша, че е почти готов - оставям си време, колкото да се запече. Т.е. изваждам го за малко от фурната (вече е изпечен и няма опасност от спадане), намазвам го с разбитото яйце и веднага ръся захарните пръчици или захарта, може и сусамово семе, мак, други ядки... според настроението ми в момента. После връщам във фурната, за да се зачерви отгоре яйцето, през това време и пръчиците или пък захарта са се стопили леко, колкото да залепнат добре.
Намазването с мазнина преди печенето го правя, за да не става отгоре дебела и твърда кора. Който обича по-дебела коричка, предполагам, че може и да не го прави или пък да си сложи яйцето отначало - въпрос на вкус
Виж целия пост
# 52
Гелева, мерси много. Hug

Наталина, решила съм тия дни да пробвам твоята рецепта за козунак и сигурно ще се възползвам от поканата ти да задавам въпроси. LaughingЗа първи път ще ми е.

Ето веднага един. Знам, че вече си отговаряла, но не мога да преровя пак всички теми, за да намеря отговора Embarassed: За дооформянето- жълтъка се размива с млякото ли? бадемите/орехите кога ги слагаш- преди или след печенето? пудрата захар я наръсваш след като е готов ли?

Започвам да отговарям на въпросите поред:

Да, жълтъка се смесва с млякото, но може да мажеш и само с жълтък. Бдемите и орехите се слагат още преди печенето, но след сплитането. Тук сладкишите ги ръсят с пудра захар след печенето, гокато е още хладък козунака, за да полепне. Ти обаче ако искаш може да си наръсиш кристална захар(колкото по-едра, толкова по-добре) още преди печенето, както е по българска традиция.

Видях че си питала и за пастелите - да това са обикновенни восъчни пастели за рисуване, ако може не китайски(при тях се получава отделяне на боята от восъка). Да, купуват се от книжарница.

Страхотни сте момичета ! Аплодисменти ! Изчетох цялата тема с голям интерес ! Имам обаче една чуденка  newsm78 Как така оцветявате яйцата с латекс на водна основа  newsm78 , не прониква ли през кората  и не е ли вредно това ???

Става въпрос за изпразнени от съдържанието яйца. Варени не бих пробвала.

Момичета кога месите козунаците? Колко дни преди Великден и дали ги слагате във фризер? newsm78

И аз меся събота, но понякога и неделя, защото тук истинския празник е в понеделник и тогава се раздава на децата. Ако все пак искаш да замразиш козунак, Изпечи го и още докато е леко топъл го замрази. Извади го поне 3-4 часа преди да сервираш.

За конците - ами то самото плетене, е един вид точене на фитили, така че аз не правя нищо по-специално. Но по моята рецепта, си стават конци дори и като е изпечен в машината за хляб.
Виж целия пост
# 53
Миналата година изписах яйцата с восък и ефекта беше същия като при восъчните пастели.
От "Била" си купих една специална писалка - пръчица с мъничка фунийка, в която се слага парченце от восъка и като се нагрее на свещ, после може да се пише върху яйцата.
След боядисването може да се махне восъка, а може и да не се маха.
Продават писалката с парче восък и книжка с упътване.
Тази година видях, че пак има такива писалки и струват към 3 лева.
Отделно продават и цветен восък.
Ефекта е невероятен, нямам снимки, но тази година ще снимам непременно.
Виж целия пост
# 54
А в какво мислиш да ги разтапяш?То е ясно,че ще е на котлона,но хич не ми идва на акъла в какви капачки или в друго.... newsm78

извинявам се за намесата в чужд "разговор"  Embarassed
аз използвам арома лампа за загряването, а и мога да си я сложа пред мен на масата.
за "капачки" използвам тенекиените чашки от чаени свещи.
Виж целия пост
# 55
 Благодаря ви много за съветите!  Peace
 Сигурно ще се наложи да замразя козунаците понеже в петък ще пътуваме.
Виж целия пост
# 56
 Заповядайте една македонска рецепта от мен. Майка ми винаги я прави за Великден Simple Smile

Козунак щрудел

Тесто:
1кг брашно
1 пакетче пресна мая
6 жълтъка
8 с.л. захар
1 пакетче ванилия
½ кг мляко
2 с.л. разтопено масло
1 рендана кора от лимон

Пълнеж:
6 белтъка
6 с.л захар
1 натурален разтопен шоколад
300 гр. стафиди
300 гр. мелени орехи

Месим тестото, трябва да втаса и след това пак месим още веднъж да втаса. След това разделя ме го на 3 еднакви части. Разточваме тестото в правоъгълна форма, мажем от горе с пълнежа и завиваме руло(правят се 3 рула). Когато рулата вече са втасали мажем отгоре с яйце и сусам.

Много е вкусен! Препоръчвам ви го, няма да збъркате  bowuu
Виж целия пост
# 57
А в какво мислиш да ги разтапяш?То е ясно,че ще е на котлона,но хич не ми идва на акъла в какви капачки или в друго.... newsm78

извинявам се за намесата в чужд "разговор"  Embarassed
аз използвам арома лампа за загряването, а и мога да си я сложа пред мен на масата.
за "капачки" използвам тенекиените чашки от чаени свещи.
Не е намеса в разговор,не се притеснявай,тук всички си пишем и си отговаряме.
Благодаря ти за отговора.Обаче аз нямам арома лампа.Но това със капачките от свещи е страшна идея,и аз така ще направя.
  bouquet
Виж целия пост
# 58
Наталина , Благодаря ти   мила !  PeaceСега схванах ! Мерсииии....
Виж целия пост
# 59
А в какво мислиш да ги разтапяш?То е ясно,че ще е на котлона,но хич не ми идва на акъла в какви капачки или в друго.... newsm78

извинявам се за намесата в чужд "разговор"  Embarassed
аз използвам арома лампа за загряването, а и мога да си я сложа пред мен на масата.
за "капачки" използвам тенекиените чашки от чаени свещи.
Не е намеса в разговор,не се притеснявай,тук всички си пишем и си отговаряме.
Благодаря ти за отговора.Обаче аз нямам арома лампа.Но това със капачките от свещи е страшна идея,и аз така ще направя.
  bouquet

Аха, вижда се кой не чете. Wink Аз затова казах да разгледате цялата тема за яйцата - там има снимани както арома лампата ми, така и капачките от свещи. Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия