Великденски яйца и козунаци

  • 64 306
  • 526
# 90
Natka, дала си страхотни обяснения за месенето на козунаци , а рецепта ще дадеш ли? Мерси!
Като се прибера дано се сетя да препиша рецептата, по която правихме последните две години. Мисля, че я бях взела от една притурка на Журнал за жената, която беше с великденски рецепти - козунаци, кифлички и др. Единственият недостатък е, че всичките са с маргарин, но това е, понеже самата брошурка си беше рекламна на Калиакра  Rolling Eyes Освен това, аз съм си увеличила дозата, защото правим повече наведнъж.
Иначе на село с баба ми  не знам дали мога да взема точна рецепта, защото тя май си слага всичко без да го измерва и няма да може да ми каже мерките.
Виж целия пост
# 91
Традиционно да се разпиша и аз!  Mr. Green Ето я и моята рецепта:



Първото нещо, което ви трябва за правенето на хубав козунак е търпение и спокойствие. Ако бързате и се притеснявате, не става. Най-важната част от мехурчетата в козуначеното тесто идват от вашето въодушевление!
 

Продуктите за 1 доза (1 козунак) са:
1 кг брашно (винаги имайте резервно количество под ръка!)
25 гр. мая (не суха!)
300 гр. захар
250 гр. масло
250 гр. мляко
8 яйца
кора от 1 лимон, настръгана
1 ванилия
1 суп. лъжица ром или коняк (не есенция!)

Приготовление:
Работи се в добре затоплено помещение, като е важно температурата да не спада (гледайте да няма много влизане и излизане от кухнята).

Маята се размесва с 1 ч.л. захар и щипка сол, добвая се топло (но не горещо!) прясно мляко (не цялото количество) и малко брашно до получаване на кашичка. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Като втаса веднъж (горе-долу трябва тройно да увеличи обема си), се разбръква и се оставя да втаса още веднъж.
Брашното се пресява в затоплена тавичка. Млякото се затопля със захарта (без да завира), докато захарта напълно се разтвори в него. Разбиват се яйцата с рома, добавя се и ванилията. Маслото се разтапя в съд (следи се да не се запържва!).

В пресятото брашно се прави кладенче и при постоянно разбъркване се добавят първо разбитите яйца, после млякото, маслото и най-накрая маята. Сместа се меси докато напълно се хомогенизира и поеме брашното. Тестото трябва да е меко, топло, но да не лепне. повърхността на масата се намазва с малко олио или топено масло и тестото се бие със силни удари в нея, докато цялото стане на мехурчета. Вижда се лесно - има ги и по повърхността, а можете и да отрежете с нож парченце от тестото и ще ги видите в разреза.
Когато излязат мехурчетата, обмазвате тестото с олио или топено масло и го оставяте да втасва в леко затоплена фурна, покрито с кърпа. Когато тройно увеичи обема си, го размесвате отново с малко олио. Разделя се на три равни части, от които с размесване оформяте три дълги по окло 50-60 см рула. Сълрита ги в единия край и ги съединявате добре с притискане. Ако искате, набучкайте ги с предварително измити и подсушени стафиди. Сплитате ги на плитка и поставяте в намазана тава. Оставяте да втаса пак, намазвате с жълтък, поръсвате обилно със захар, ако искате, набучкайте по сплитките и бадеми и печете в предварително загрята умерена фурна. Тези, които имат вентилатор във фурната, да го използват! Ако видите, че отгоре се е зачервил много, а отвътре не е готов, покрийте го с хартия (и внимавайте да не се подпалите!), но не намалявайте температурата! А е готов, когато, като го бучнете с клечка от метлата, по нея не остават тестени следи. НО не го бучкайте твръде често!


Снимков материал:
Козунак (не от най-успешния като дизайн, но от успешните нямам снимки ...  Confused)


Роло с мармалад от същото тесто


Яйца
        
Виж целия пост
# 92
Спаска големи красоти! Харесва ми идеята за руло от козуначено тесто, ще се пробва.
Да попитам коя марка суха мая предпочитате?
Виж целия пост
# 93
Момичета, то много информация, много нещо. Чета, чета и имам куп въпроси, а не знам дали ще имам време да изчета всичо, та ще питам и тук за всеки случай.
Джема, на едно място си казала, че за козунака на конци е важно месенето и усукването на фитилите? Какво по-точно значи това? Освен много месене и биене, за какво друго трябва да внимавам? Като усуквам фитилите към какво да се стремя- да не ги смачкам ли?

Ами на първо място е важно добре измесеното тесто. И чак тогава на второ- идва усукването на фитилите. Аз правя така разточвам фитила на необходимата дължина и преди да ги сплета ги насуквам като всеки фитил въртя с дясната ръка - на една страна, с лявата - на обратно. Като мартеница, не знам дали ме разбра.ВИнаги ми става на конци.
Виж целия пост
# 94
Да, разбрах! Благодаря ти, Джема- ще го изпробвам. Grinning
Виж целия пост
# 95
Да се похваля, че плетох козунак на 4 плитки. По видеото на natalyna   bouquet, на която едно огромно благодаря.  Heart Eyes

Ето го прясно оплетен :

http://www.bgphoto.net/photos/24482/o633102685289965000.JPG

http://www.bgphoto.net/photos/24482/o633102685289965000.JPG
Виж целия пост
# 96
Ирена, кажи моля те за Козунак-схтрудела (рулото) от тавата топло ли се вади или се оставя да изстине в нея както нормалното козуначно руло, за да не се разкъса? А пробвала ли си да сплетеш на плитка с пълнежа? Плънката много ли е течна?
Благодаря ти!
Ани

Tandoori, щрудела не се вади от тавата докато не истине(както нормалното руло). Препоръчвам ти корите да не ги точиш много тънки за да не изпуснат пълнежа ако се скъсат евентуално(около 1см).  Плитка не съм пробвала да направя, няма да се получи ефекта като при едно руло. Не знам ако решиш пробвай и докладвай какво се е получило Simple Smile .
 Иначе плънката не е много течна.
Успех
Виж целия пост
# 97
Кати, да земеш да са спреш с тез козунаци, ще ми стане нещо Mr. Green! Майсторица голяма стана, браво  bouquet!
Виж целия пост
# 98
mari_eta  Heart Eyes ,

Чувствай се почерпена  Wink

Мерси Laughing Sunglasses

Ето ги http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=24482&AlbumId=89348
Виж целия пост
# 99
запис Peace
Виж целия пост
# 100
Браво cathie ,сплела си го перфектно   bouquet
А стафидите отгоре кога ги слагаш/последните снимки/?
И на мен ми се прияде  newsm22
Виж целия пост
# 101
Много благодаря. А за стафидите - по-добре да не се слагат. Изгоряха. Слжих стафиди и нарязани кайсии, Почерняха, а и не мога да ги махна сега, запекли са се с яйцето. Не искам да развалям общия вид, затова ще ги оставя.
Виж целия пост
# 102
По повод коментара за сплетените козунаци на cathie - поздравления и от мен - чудесно изглеждат  chef, ми дойде идеята да споделим и различни начини за оформяне на козунаци. Аз ви припомням НЯКОЛКО ВЕЧЕ ПУБЛИКУВАНИ ИДЕИ:

*Приложените две видеа за плетене на козунак на Наталина.
- С 4 плитки http://www.fiserasynove.cz/video/kopacak.mpg
- С 6 плитки http://www.fiserasynove.cz/video/vanocka.mpg

*Сплитане на козунак във формата на цвете , осморка и др. - Кулинар – Готварски техники   Кулинар

*Плетена кошничка Kuking.net   - Пасхальная плетеная корзинка 
* Идеята на Джемма  (редно е тя да сподели), аз я прочетох в друга тема smile3501

Давайте и вашите идеи - ще бъде интересно и полезно!
Виж целия пост
# 103
Козуначени кифлички
1кг. брашно
6 яйца
250 гр. прясно мляко
200 гр. масло
180 гр. захар
40 гр. мая
кората на 1 лимон
жълтък за намазване, захар и бадемови стърготини за окраса
С продуктите се меси козуначено тесто, което се оставя в топла стая да "почива" 1 час. При замесването тестото се "бие" 100 пъти Naughty След като почине се разточва лист с дебелина 1 см.Листа се разрязва радиално на триъгълничета-големината е по желание/аз лично ги правя по мънички/. В основата им се поставя 1 ч.л. мармалад от сини сливи и се завиват на рулце. Рулцата се нареждат в тава, намазват се с жълтък и се поръсват със захар и бадемови стърготини. Пекат се на 180 градуса.
Кифличките стават превъзходни.
Виж целия пост
# 104
ddoychinova,  има предвид идеята да завия козунака с плънка и усукан- вижте темата за Божествената усукана питка с мед и орехи. Мисля,че с козуначеното тесто ще стане супер, за да изненадате гостите си или да занесете и да учудите свеки или кумовете си. Peace

Друга идея е, ако имате интересна тефлонова или силиконова форма- да направите в нея козунака. Аз миналата година направих един във форма на роза :
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=114801&photo=105

Също може и като кранч да се сплете :
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=114801&photo=109

За децата да се направят малки козуначета с глазура, стават и за подаръчета на съседските деца или децата на приятелки :
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=114801&photo=110
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия