Великденски яйца и козунаци

  • 64 237
  • 526
# 330
bandi,малко е маята. То е за 500 гр брашно, а в този козунак е повече брашното + отежняването от захар и масло. Замеси още малко тесто с повече мая и съедени двете теста, докато се омесят хубаво. Това се препоръчва по принцип и е най-правилния начин за поправяне . Друг начин да го спасиш не виждам. Ако сложиш само мая- няма да се измеси сухата, ако я смесиш с мляко- ще развалиш консистенцията на вече омесеното тесто. Rolling Eyes
Виж целия пост
# 331
Благодаря ти,Джемма smile3525
Тичам да си поправя грешката
Виж целия пост
# 332
Омеси примерно 1/3 доза + още 1/2 или 1 пак. мая за първата доза, за да е достатъчно за двете теста. И после да се похвалиш с резултата.
Виж целия пост
# 333
Джемма, благодаря - ти си по-бърза!   bouquet
Само да добавя, че това тесто е по-тежко и втасва малко по-бавно!
Виж целия пост
# 334
Благодаря ви, момичета!Наистина ми оказахте спешна помощ Peace!Сега чакам да "шупне" закваската!Никога през живота си не съм месила,но все пак се надявам да се похваля накрая newsm10
Виж целия пост
# 335
И на мен ми втаса бавно, но втаса. И аз се чудих дали не съм объркала нещо, защото тестото стана твърдо и много жълто, а на твоите снимки изглежа едно таково мекичко. Сложих на 700гр. брашно 40гр жива мая- добре ли е?
Виж целия пост
# 336
Момичета, поздравления за прекрасните козунаци! Моля кажете ми какво брашно използвате, защото то е от съществено значение за крайния резултат.
Виж целия пост
# 337
И на мен ми втаса бавно, но втаса. И аз се чудих дали не съм объркала нещо, защото тестото стана твърдо и много жълто, а на твоите снимки изглежа едно таково мекичко. Сложих на 700гр. брашно 40гр жива мая- добре ли е?

Достатъчно ти е количеството на маята, не се притеснявай.
Виж целия пост
# 338
Джема, да си жива и здрава! А аз да взема да се  #2gunfire накрая. От миналата година мрънкам, че нямам подходяща форма за козунак и затова не мога да направя, прерових кухнята на майка ми и свекърва ми и сега като видях тази форма от иенско стъкло...., че аз имам такава от години, ама кой да се сети  newsm78
Следващия опит ще е в нея. baby_neutral

Докато намериш стругар за борчето, да не загубиш чертежа Laughing
Виж целия пост
# 339
Ех, много мерси момичета, без вас какво щях да правя  Hug
Аномалия, фурната ми е купена втора употреба и тавата я нямаше  Sad Имам една голяма и кръгла, в нея ще е.
Джема, мерси много за статията и труда  Heart Eyes
Били, мила ми кроки, принтирах всички ценни съвети, в събота ще го атакувам  Flutter
Виж целия пост
# 340
Биляна, а каква е твоята рецепта?
Виж целия пост
# 341
Биляна, а каква е твоята рецепта?

Тъй, тъй, и аз я искам.

Пак питане - кора на лимон настъргана в сладкиши хич не обичам и няма да я слагам. Питането ми обаче е за сока - той каква роля играе? Да го слагам ли? Реакция ли някаква прави или какво?

Ето аз каква рецепта съм си избрала (засега), но ще правя половината доза:

Селски козунак с плънка

2кг брашно
10яйца
500мл прясно мляко
125гр масло
500гр захар
1ч.ч. олио за измесване
мая колкото кибритена кутийка
кората и сока на един лимон

Плънка:
счукани орехи, стафиди, мармалад
За намазване: жълтък и захар за посипване.

Подбъркваме маята с 1 разбито яйце, 2 с.л. захар, малко затоплено мляко и брашно, до получаване на каша, по-гъста от боза.
На топло разбиваме яйцата със захарта и разтопеното масло. Съединяваме втасалата мая, настръгната кора и сока от лимона, прибавяме пресятото и затоплено брашно и започваме да месим, като непрекъснато топим ръцете си в затопленото олио (леле, от толкова топло ще ми трябва студена бира отстрани  Crazy). Месим до получаване на меко, пухкаво тесто с мехури. Оставяме го на топло, да втаса.
Обилно намазваме формите с мазнина, разделяме тестото на парчета и във всеки козунак слагаме плънка. Редим козунака във форми и го оставяме още един път да втаса. Щом се надигне и изпълни 2/3 от формата, го намазваме с разбития жълтък и поръсваме със захар.
От това козуначено тесто можем да правим руло, кифли, курабийки...
Виж целия пост
# 342
Аз лимонов сок никога не съм слагала! Thinking
Тази рецепта дето я даваш Блонди,е хамен,хамен като моята,само е доста по-голяма доза и има много леки разлики!Е,нормално е- все е козунак! Peace
Виж целия пост
# 343
Блонди,
прочетох твоята избрана рецепта за козунак.
Притеснява ме обаче количеството на маята. Ако съм разбрала правилно  - за 2 кг. брашно - мая, колкото една кибритена кутийка. Това определено ми изглежда малко - погледи и другите рецепти и коментари от форума .
Коментирали сме, че са "бухне" хубаво тестото, което тежко ( от многото яйца, мазнина и плънки) е необходимо някъде около 40 - 60 гр. мая за 1 кг. брашно.
Така, че прочети си пак рецептата и се консултирай - има още време.
  Успех!:bouquet:
Виж целия пост
# 344
Ами, четох, ама пак толкова пише.  Rolling Eyes Според мен цялата рецепта куца, понеже не са написали как точно се слага пустата плънка и на колко се пече, затова питах сутринта. Аз ще си сложа 42гр мая за кило брашно  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия