Торта "Птичье молоко"

  • 6 885
  • 26
Харесах си я в един от руските форуми, които обичам да разглеждам, когато имам свободно време, защото са пълни с интересни вкусотийки. От бързане и мерак да я спретна по-бързо, промених без да искам рецептата. Ето оригиналната от форума и моите промени, поради недоглеждане. Embarassed

Блат:
Разбиват се хубаво 2 яйца със 100 грама захар, към разбитата смес много внимателно се добавят 80 гр. пресято брашно, смесено с 1ч.л. бакпулвер. Сложих и ванилова есенция. Пече се във форма за торта с диаметър 26 см.

Крем:
20 гр желатин, разтворен в 400гр вода
5 яйца
1ч.чаша захар
150 гр краве масло /Аз сложих 125 гр/
0,5 ч.чаша прясно мляко / При мен - 0,5 л прясно мляко/ Не знам какво съм чела! Embarassed
1 равна суп.лъж.брашно

Белтъците се отделят от жълтъците и се оставят в хладилника. Жълтъците се разбъркват с половината количество захар - 1/2 ч.чаша, суп.лъжица брашно и прясното мляко.  По рецептата сместта се вари на водна баня до сгъстяване. Тъй като аз сложих половин литър мляко, варих направо на газта и нищо не ми загоря. Жълтъчната смес се оставя да се охлади, когато стане със стайна температура, се  разбива хубаво с миксера. Слага се и ванилова есенция.
Кравето масло се разбива до побеляване и се смесва с изстиналата и разбита жълтъчна маса.
Накиснатият желатин се разтваря на водна баня, без да завира, докато той изстива се разбиват белтъците с другата половин чаша захар докато увеличат четирикратно обема си. Бързо става.
Смесват се жълтъчната смес, разбитите белтъци и охладения желатин. Разбиват се лекичко на ръка с тел, не с миксер.
Изстиналият блат се напоява със сироп от компот, аз използвах компот от ананас, отгоре се нареждат плодовете, заливат се със крема. Препоръчваше се кремът да се изчака леко да започне да се желира и тогава да се изсипе върху блата. Оставя се около час в хладилника. След това може да се поклие със шоколадова глазура и орехи или да се украси по ваше желание. Аз наръсих през салфетка с каков прах и украсих с шоколадови листенца.
 Моята неволна грешка - увеличеното количество прясно мляко, доведе до това, че тортата се получи много лека и не много сладка. Тези, които са яли тортата "Птичье молоко", знаят, че тя е доста сладка. За любителите на по-сладкото е оригиналната рецепта, за тези, които предпочитата не много подсладените неща - моят вариант. Страховете ми бяха да не би да не се желира, чудех се дали да добавя още желатин, но всичко стана добре - желира се!
Препоръчвам я, става доста бързо, блата се пече във формата, в нея се залива и крема, изобщо не знам как звучат обясненията ми, но тортата, тип суфле си я бива и става лесно и бързо Grinning




Виж целия пост
# 1
Супер!!! А най-много ми хареса идеята с наръсването през салфетка.
Виж целия пост
# 2
Супер!!! А най-много ми хареса идеята с наръсването през салфетка.

Идеята пак е от руския форум, ето и руската торта. С по хубава салфетка от моята е правена! Grinning
Виж целия пост
# 3
Мммм, върха, много оригинално.
Яяяааа дай насам този руски форум, моля те!
Виж целия пост
# 4
Пак мамински форум Grinning!

тортичката тук!
Виж целия пост
# 5
Аз като невежа да питам за поръсването през салфетка да ми се обясни като на малоумна  Embarassed Embarassed Как става и ква е салфетката и от къде да си я набавя .Благодаря и извинете за тъпите въпроси   bouquet
Виж целия пост
# 6
това са тези салфетки с дупките,които се използват за кафе и сервиране на сладки.виждала съм ги да се продават в книжарниците.
сутринта направих тирамису,яд ме,че не погледнах по-рано тук и да видя за този начин на поръсване.
аз я поръсих цялата с какао,а ако сега отгоре поръся със пудра захар със салфетка  Thinking дали ще стане нещо или тя набързо ще покафенее
вместо салфетка,може да се използват и каретата на 1 кука останали от бабите ни
Виж целия пост
# 7
Аз като невежа да питам за поръсването през салфетка да ми се обясни като на малоумна  Embarassed Embarassed Как става и ква е салфетката и от къде да си я набавя .Благодаря и извинете за тъпите въпроси   bouquet

Това е,  lamita е обяснила. Ако нямаш хартиена или пластмасова, прежалваш от плетените на една кука, после я изпираш и готово. Grinning
Виж целия пост
# 8
......аз я поръсих цялата с какао,а ако сега отгоре поръся със пудра захар със салфетка  Thinking дали ще стане нещо или тя набързо ще покафенее....

Ако поръсиш по плътно с пудра захар ще стане.
Виж целия пост
# 9
"Приче мляко " е любимата ми торта от малка, също и едноименните  бонбони. Моята рецепта е подобна, а резултатът е

 А идеята със салфетка е мнооого стара. Още през 80-те год, когатобях на стаж се използваха в сладкарския цех, за намазване с маслен крем. Само че , тогава се ползваха едни такива като гумени каренца, които после се измиваха- за многократно ползване. Някой може да си спомня, имаше ги доста по онова време. Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Твоята си е истинската, т.е. не, че тази не е, но тя е някак по-лека, като суфле или парфе........и аз не знам с какво да я сравня. А когато я ядях в Москва преди 100 години, беше доста по-различна. Иначе и на мен ми е любима. Grinning Дай, моля те,  рецептата на твоята или линк, ако вече си я писала.
А ръсенето през салфетка за мене беше новост - не го бях срещала до сега. Ти си специалист все пак, а повечето от нас кой знае колко пъти ще откриват топлата вода. Важното е човек да се научи.
Виж целия пост
# 11
Zdraveite momi4eta,pro4etoh mnogo ot tova koeto ste pisali i sam vazhitena ot ideite vi i sra4nosta.Pozdraviavam vi!
Виж целия пост
# 12
 Cry, днес я направих. още докато я правих ми се стори ,че водата ще дойде много на 20 гр. желатин. накрая даже добавих още 10 гр. желатин. от два часа стои в хладилника и не ще да желира.
Виж целия пост
# 13
Много интересна техника тази със салфетката! И тортата изглежда много вкусна!  Hug
Виж целия пост
# 14
Рецептата е удивителна, но ми се струва трудоемка.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия