Диета с кисело мляко

  • 73 775
  • 711
# 30
Belinea и aidi4ka и mimival и de3demonka
 добре дошли в отбора на млечко-киселите
 Hug
Виж целия пост
# 31
Belinea добре ли си вече?
Момичета мисля и аз да се включа от утре, бройте ме и мен и този път съм сериозна, че уж японка щях да ставам, но като не съм добре по-добре млекце да хапвам.
Виж целия пост
# 32
Belinea и aidi4ka и mimival и de3demonka
 добре дошли в отбора на млечко-киселите
 Hug

Благодаря ти за топлото посрещанееее!  bouquet
Виж целия пост
# 33


ВЪПРОС: Какво представлява киселото мляко?
ОТГОВОР: Киселото мляко се приготвя от натурално прясно мляко, заквасено с млечно-киселите бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. В истинското кисело мляко тези култури трябва да се запазят живи до края на срока на съхранение. Нещо повече, тяхното количество трябва да нараства с всеки изминал ден.

В цял свят киселото мляко е известно под името „йогурт”. В Европейския съюз от 2005 г. под това име ще се продават само продукти, съдържащи живи бактерии Lactobacillus bulgaricus, каквито са киселите млека на ОМК.


ВЪПРОС: Каква е историята на киселото мляко?
ОТГОВОР: Още древните траки приготвяли неповторимо кисело мляко. От добитото овче мляко те създават „прокиш”, известен по-късно с името „йогурт”. Когато славяните се заселват на Балканския полуостров, взимат от траките тайната рецепта и сами започват да правят йогурт. Скоро след появата си, киселото мляко се превръща не само в предпочитана храна, но и в лекарство. Древните лекари го предписват при стомашно-чревни разстройства и чернодробни заволявания.

През началото на 20-ти век киселото мляко започва своята нова история. По това време д-р Стамен Григоров открива в планинските райони на България уникалната бактерия, известна и до днес под името „Lactobacillus bulgaricus”. Заслугата за името й е на руския учен д-р Иля Мечников. Той я нарича така в чест на дълголетните и здрави българи, отгледани с киселото мляко.


ВЪПРОС: Как се гарантира дългата трайност на прясното и кисело мляко – слагат ли се консерванти?
ОТГОВОР: Прясното и киселото мляко са бързооборотни продукти. За гарантиране на трайноста му трябва да се спазват три неща:

подбор на качествена суровина;
спазване на технология и добра хигиена при производство;
спазване на хладилнаверигана съхранение (2-6ºС) от получаването му до крайния потребител.
Влагането на консерванти в млякото е абсолютно забранено и не се практикува.


ВЪПРОС
: Някои млека са много гъсти, а други са като айран – на какво се дължи това, слагат ли се сгъстители?
ОТГОВОР: Гъстотата на киселото мляко се дължи до голяма степен на качеството на изкупните сурови млека, които се влагат в производството, както и на горе-изброените технологични и хигиенни условия. Допълнително върху гъстотата и вкуса на продукта може да влияе типът на закваската.

Суровото мляко, което се заквасва, е различно - то се определя от храненето на животните; от породата; от сезона и хигиената на доене и съхранение във фермите.

Плътно и гъсто мляко се получава от качествено сурово мляко с високо протеиново съдържание, при спазване на хигиената и технологията на производство.

При млека с по-бедно съдържание на протеини за по-добра консистенция се допуска стандартизация със сухо обезмаслено мляко, но това допълнително оскъпява продукта. За това е много важно да се осигури изкупуването и доставката на висококачествено сурово мляко.


ВЪПРОС: Вярно ли е, че някои млека се правят от сухо мляко? В този случай, каква е тяхната хранителна стойност?
ОТГОВОР: Прясно и кисело мляко само от сухо мляко се произвеждат в страни, в които няма производство на свежо сурово мляко. У нас влагането на сухо мляко е регламентирано с нормативни документи, при което не се нарушава хранителната стойност на продуктите. Сухото мляко спомага да се подобри протеиновото съдържание на изкупеното сурово мляко, когато то е под необходимото ниво, (което за съжаление е редовен проблем при неблагоприятните условия на селскостопанския пазар в България).


ВЪПРОС
: Каква трайност е нормална за млякото и за каква, написана на опаковката, трябва да сме подозрителни?
ОТГОВОР: Всеки производител, съобразявайки се със суровината, с която работи, с хигиенното и технологичното оборудване на предприятието си, както и с условията на съхранение, определя и доказва пред контролните органи срок на годност на продукта, за който срок гарантира и носи отговорност. Така че с надписа ”използвай преди” е указано до кога продуктът има гарантираните от производителя качества. В България повечето производители гарантират най-добри качества на продукта в срок от 10-14 дни.


ВЪПРОС: Каква е минималната цена на киселото мляко, под която то не би могло да е качествено?
ОТГОВОР: Цената на киселото мляко е в пряка зависимост от цената на суровото мляко, както и от други разходи (производствени, извънпроизводствени и т.н.). За различните производители тя е различна и зависи от пазара на сурово мляко. Общите наблюдения на пазара показват, че качествените кисели млека се продават между 0.55 лв – 0.65 лв./кофичка. Разбира се, върху крайната продажна цена влияе и ценообразуващата политика на конкретните магазини.


ВЪПРОС: Какво значи пастьоризация? С нея не се ли губят част от витамините и полезните съставки на млякото?
ОТГОВОР: Пастьоризацията е топлинна обработка на млякото, целяща унищожаване на попадналата вредна микрофлора в млякото по време на доене и съхранение. Тя трае няколко минути или секунди, при което загубата на някои витамини е минимална и не се губи полезноста на млякото.


ВЪПРОС: Какви витамини и полезни вещества могат да се добавят към млякото и усвояват ли се те добре от организма?
ОТГОВОР: Напоследък, с цел по-пълно задоволяване на потребностите на хората, се разработват т.нар. функционални храни, в които има полезни добавки или допълнителни преработки, засилващи определени ползи от храните. Срещат се продукти, обогатени с различни комбинации витамини /А, С, Е, D, група В/, калций, фибри, ненаситени мастни киселини и много други. Обикновено добавките са свързани с естеството на храната и с полезното й действие.

Много популярно и здравословно в световен мащаб е обезмасляването на храните, което има за цел да подкрепи борбата със затлъстяването, здравословния начин на живот и профилактика на редица заболявания.

Млечните продукти са благодатни храни за обогатяване с горе-изброените полезни вещества, тъй като самите те съдържат много витамини и микроелементи, които при обогатяване, придобиват още по-здравословно и полезно действие.


ВЪПРОС: Как се съхранява най-добре прясното и киселото мляко?
ОТГОВОР: Прясното и киселото мляко са продукти, които се съхраняват изключително в хладилни условия при температура, отбелязана на опаковката (2-6ºС в общия случай). Всяко отклонение отначина на съхранение води до влошаване на качеството и не гарантира посочената трайност.


ВЪПРОС: За кого са полезни бактериите Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus?
ОТГОВОР: Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus са млечно-кисели бактерии, които осъществяват ферментацията на млякото и го превръщат в „кисело мляко” - един от най-полезните и лесноусвояеми диетични продукти.

Те са и „добрите бактерии”, които поддържат баланса на микрофлората в стомашно-чревния тракт, като подтискат растежа на вредната микрофлора. Те активират производството на интерферон, интерлевкин и туморникрозиращ фактор, които засилват имуната система.

Те са еднакво полезни и необходими както за децата и юношите, така и за възрастните и болни хора.


ВЪПРОС: Трябва ли да мием опаковката на млякото преди отваряне?
ОТГОВОР: По време на технологичния процес и опаковането се осигуряват хигиенни и асептични условия на пакетиране на млякото, които се контролират от производителя. Външно замърсяване може да се получи при неправилно транспортиране и съхранение. Така че, ако това е видно или се съмняваме, добре е опаковката да се измие преди отваряне от чисто хигиенна гледна точка, а и за да не замърсим продукта отвътре след отваряне.


ВЪПРОС: Може ли прясното мляко да се пие без варене от бебета?
ОТГОВОР: Въпреки, че млякото е чисто от вредни микроорганизми след пастьоризацията и може да се пие от възрастните без да се вари отново веднага след отваряне, то за бебета и малки деца е препоръчително да се вари преди пиене. Трябва да се има предвид, че за бебета се препоръчва да се използват специално разработените за тях млечни продукти.


ВЪПРОС: Как се постига плодовия вкус – с есенция или натурални плодове?
ОТГОВОР: Има различни технологии за постигане на плодов вкус и аромат. Производителите са задължени да отразяват това върху опаковката в състава на продукта. Плодовият вкус може да се получи с плодови пюрета; плодови концентрати, плодови заготовки с парченца плодове, както и с натурални и натурално-идентични аромати. В последния случай обаче продуктите се наричат ароматизирани, а не плодови.

Във всеки един от горе-изброените случаи добавките не са вредни за здравето и не променят хранителните стойности и качества на продуктите.


ВЪПРОС: По какво да познаем качественото прясно и кисело мляко? Как да различим некачественото?
ОТГОВОР: Външно опаковките трябва да са чисти, добре затворени, добре маркирани и без деформации (подуване). След отваряне - по органолептична (вкусова) оценка -да има приятен вкус и мирис; за прясното мляко - да не се пресича при варене; за киселото мляко - приятно млечно-кисел вкус, хомогенна консистенция с твърд коагулум.

Киселото мляко не трябва да е видимо течно при разклащане на опаковката.

Опаковката на прясното мляко не трябва да е наранена или подута.

Подозрително ниската продажна цена също може да значи по-ниско качество на продукта, както и липсващи данни за производител, състав, срок на годност и други подобни.


ВЪПРОС: Опасно ли е консумирането на мляко с изтекъл срок на годност?
ОТГОВОР: Срокът на годност е въведен именно с цел да указва докога продуктът е годен за консумация. Да удължат срока на годност могат само контролните органи след повторен анализ на продукта и то в някакви ограничени рамки.

Продукти с изтекъл срок на годност не се препоръчват за директна консумация, те могат да се вложат в състава на някои кулинарни топлинообработени продукти (при преценка на клиента).


ВЪПРОС: С какво е по-различно пробиотичното кисело мляко от традиционното кисело?
ОТГОВОР: Полезността на традиционното кисело мляко се обуславя от дейността на млечно-киселите бактерии L.Bulgaricusи Str.thermophilus, като L.bulgaricus e една от бактериите с доказан пробиотичен ефект. Пробиотичнотокисело мляко е мляко, което допълнително е обогатено с доказали полезното си действие пробиотични култури (бактерии). В световен мащаб най-често използваните са Lactobacillus acidophilus, Bifidobacteria (известни като бифидус бактерии у нас), Lactobacillus casei и т.н. Попадайки в организма, те се репродуцират в условията на стомаха и червата. Синтезират полезни киселини (млечна и други органични) и бактериоцини. Подтискат развитието на вредните батерии, тушират отровните веществата с мутагенно и канцерогенно действие и ги извеждат навън от организма. С полезното си действие пробиотичните млека се явяват регулатор и балансьор на стомашно–чревната микрофлора и засилват имунната система на човешкия организъм.
Виж целия пост
# 34
Бройте ме и мен от утре. Мисля да опитам за няклко дни, пък колкото издържа.  Peace Hug
Twisted Evil
броя те  Hug
 ами нарочно не сме дали период
който колкото издържи
 това със сроковете лично мен ме депресира -> и ям повече от нормалното
  bouquet
И аз съм така. Особено, когато знам, че трябва да се храня само с определени неща и ми се яде всичко друго, само не и това, което трябва. Но ще опитам. Преди месец бях на зелева супа, издържах 5 дни, но пък свалих 3 килограма, от които нищо не съм си върнала. Само имам малко проблеми с WC-то  Sick, с които не мога да се преборя.
Виж целия пост
# 35
mimival @ да миличка вече съм по-добре или така ми се струва   bouquet Rolling Eyes
Иначе аз ще направя няколко дни на к. мляко за да ми е по-лесно да се върна към плодовете.  Heart Eyes
Виж целия пост
# 36
Twisted Evil
броя те  Hug
 ами нарочно не сме дали период
който колкото издържи
 това със сроковете лично мен ме депресира -> и ям повече от нормалното
  bouquet
И аз съм така. Особено, когато знам, че трябва да се храня само с определени неща и ми се яде всичко друго, само не и това, което трябва. Но ще опитам. Преди месец бях на зелева супа, издържах 5 дни, но пък свалих 3 килограма, от които нищо не съм си върнала. Само имам малко проблеми с WC-то  Sick, с които не мога да се преборя.
е тука няма да имаш проблеми с 00
Дими - мерси за полезната информация
Виж целия пост
# 37
Да не действа разхлабващо?  Embarassed
Виж целия пост
# 38
Да не действа разхлабващо?  Embarassed
не
но нормализира работата на стомашно-чревния тракт
Виж целия пост
# 39
Страхотно!   bouquet
А добре може ли примерно на обяд да ям таратор и вечер кофичка кисело мляко защото обядвам предимно в заведения и няма как да седя на една минерална вода и без това вече колегите ме бъзикат, че се храня с  вода  #Cussing out
Виж целия пост
# 40
Страхотно!   bouquet
А добре може ли примерно на обяд да ям таратор и вечер кофичка кисело мляко защото обядвам предимно в заведения и няма как да седя на една минерална вода и без това вече колегите ме бъзикат, че се храня с  вода  #Cussing out

да естествено, че може
даже може всичкото мляко на таратор да го хапраш
  bouquet
Виж целия пост
# 41
О чудесно! ! !
Много се радвам! Те мойте момчета / колегите / ме бъзикат яко вече, то не бяха компоти дето съм си правила, вода за обяд. Вчера ми носят бутилка вода / че ми беше свършила / и ми обясняват, че не са искали да умра от глад!  Cry Е вярно карат ме да се храня поне малко ама тея бъзици просто  Twisted Evil
Виж целия пост
# 42
Belinea радвам се, дано и аз утре съм по-добре.
ANGYA аз преди време 1 ден изядох 2 купички таратаор и на другия ден бях с +1кг., защо така? На таратора гледам че му дават доста калории, ако не се лъжа бяха между 200-300, може би не трябва да му прибавяме олио.
Иначе преди год. една моя съученичка ми беше споменала че майка и била свалила доста килца като покрай пълнолуние яла само к.млекце.
Виж целия пост
# 43
О чудесно! ! !
Много се радвам! Те мойте момчета / колегите / ме бъзикат яко вече, то не бяха компоти дето съм си правила, вода за обяд. Вчера ми носят бутилка вода / че ми беше свършила / и ми обясняват, че не са искали да умра от глад!  Cry Е вярно карат ме да се храня поне малко ама тея бъзици просто  Twisted Evil

добри колеги имаш
мацка
мислят за теб   bouquet
Виж целия пост
# 44
ANGYA аз преди време 1 ден изядох 2 купички таратаор и на другия ден бях с +1кг., защо така? На таратора гледам че му дават доста калории, ако не се лъжа бяха между 200-300, може би не трябва да му прибавяме олио.
Иначе преди год. една моя съученичка ми беше споменала че майка и била свалила доста килца като покрай пълнолуние яла само к.млекце.
ами аз никога не слагам на таратора  олио
 Embarassed
и понеже това е диета предлагам  да пропускате олиото в таратора
  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия