За някои може и да е смешно за други да не е, но...

  • 2 732
  • 21
# 15
Моят син претърпя сериозно премеждие преди две години и от тогава му правя курбан всяка година.Аз знам следното за този обичай:запалват се три свещички които се наричат на трите най близки до деня на премеждието големи празника и детето или човека си избира една,по този начин си хваща светец.След това на този празник всяка година се коли животно ,целта е да се пролее кръвта на животното за здраве(звучи варварско)На масата има питка и червено вино.А иначе на самия ден отивам на църква и паля свещичка за здраве.Общо взето това е една смесица от езически и църковни традиции,важното е че се прави за здраве.На мен ми правят курбан по този начин от16 години.Проблема с коленето на животното можеш да решиш като си купиш жива риба.
Виж целия пост
# 16
Аз знам само, че курбан се прави на деня, в който се е случило въпросното нещо. Поне така го правят в нашата фамилия. Иначе правят и корбан чорба. Събират гости.
Виж целия пост
# 17
Аз знам само, че курбан се прави на деня, в който се е случило въпросното нещо. Поне така го правят в нашата фамилия. Иначе правят и корбан чорба. Събират гости.


И аз така знам, че курбанът се прави на датата на която  е станала случката.
Нещо не ми се връзва да си избираш датата на която да правиш курбана  newsm78
Виж целия пост
# 18
За6то не попита6 в църквата. Там със сигурност никой няма да ти се иzсмее. АЗ пък zнам, че се прави само веднъж след случката. На6ите правиха на братобчед ми след една катастрофа, но еднократно.
Виж целия пост
# 19
Най-добре да попиташ някой поп - той да ти каже какво да правиш. По принцип по нашия край курбана се прави всяка година на датата на която се е разминало, Слава Богу нещастието. Аз например, преди години преживях катастрофа и сега всяка година се събираме с близките ми или черпя приятелки на тази дата, без да правя курбан, просто за здраве и отделно си правия дар в църквата, за благодарност към Бог.
Виж целия пост
# 20
Питала съм поп. Наистина не може с пиле. Животното трябва да е агне или риба при пости. Готви се цяло. Накрая се събират костите и се заравят. Може да се нарече за една година само или да се прави ежегодно. Преди готвенето се носи в църквата или животното/рядко се прави/, или сол, брашно /питка, хляб/, олио, вино, за да се чете за здраве. Не е задължително да е на датата на премеждието. Може и на празник.
Виж целия пост
# 21
Благодаря ви за отговорите  bouquet
Мисля да го правя всяка година, защото дори и неврохирурзите в Пирогов казаха на баща му, че  Господ е бил с детето ни....а те са лекари все пак!

Още веднъж благодаря за съветите!!!









Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия