За желязото - като прочетох че на Мишока са й препоръчали да яде спанак, се сетих за нещо което бях прочела, потърсих го, и заедно с инфото за спанака намерих и други интересни неща, които бях забравила. Намерих информацията от книгата на един много известен лекар, те всъщност са зяло семейство педиатри, които са издали много книги и са много известни (Базилиск ги знае, май скоро ще ги издават и в България). Аз ще ви копирам тукста от Интернет изданието тук и ще ви разкажа за някои основни моменти:
1. Храни богати на Витамин С подпомагат усвояването на желязото когато се приемат заедно с храни, съдържащи желязо. Храните с витамин С ги знаете - цитрусови, киви, ягоди, зелени чушки (това не го знаех). От друга страна млякото, чаят и кафето пречат на усвояването на желязото.
2. "Митовете за желязото". Спанакът съдържа много желязо, но му викат "желязо на хартия", защото по-голямата му част не може да се усвои от човешката храносмилателна система. Така е и с желязото в някои зеленчуци и в жълтъка на яйцата - неусвояемо.
4. Препоръчва богати на желязо храни като черен дроб, телешко, риба тюна, праскови, кайсии, грозде, хляб (ама от другаде знам че по-добре е пълнозърнест), паста, ядки, леща, грах, картофи с люспата и т. н.
Ето и оригинала на текста:
10. Your iron needs change. Iron is necessary to make the extra blood you need to nourish your baby and to make the billions of red blood cells the baby needs. Insufficient iron (anemia) or "tired blood" makes for a tired mom. Most women need to double the amount of iron in their diet when they're pregnant, taking in at least 60 milligrams of elemental iron each day, more if anemic or carrying multiples. It is nearly impossible to consume enough dietary iron while pregnant without eating excess calories. If iron upsets your already upset stomach, ask your doctor if you can safely delay taking iron supplements until after your morning sickness subsides, since the greatest demand for iron is in the second half of your pregnancy.
Back to top
4 TIPS TO MAXIMIZE IRON ABSORPTION FROM FOOD
1. Eat iron-boosting foods. Foods high in vitamin C (citrus fruit, strawberries, green pepper, kiwi), when eaten along with iron-containing foods, increase iron absorption. Milk, tea, coffee, and antacids inhibit the absorption of iron.
2. Consider the myths about iron. Remember when your mother made you eat your spinach? Yes, spinach is rich in iron, but most of it cannot be absorbed through human intestines. There are other foods like this, ones that contain a lot of iron that is not absorbable. The figures look good on paper, but that's all it is -- "paper iron." The iron found in vegetables and egg yolk, for example, is not well absorbed.
3. Read labels. The amount of "iron" listed on a food label may be misleading. More nutritionally important is "elemental iron," which means the amount of iron that is available for absorption.
4. Choose from iron-rich foods including liver, beef, oysters, sardines, tuna, clams, shrimp, apricots, figs, peaches, raisins, bread, cereals (iron-fortified), bagel, pasta, nuts, lentils, artichoke, peas, potato, with skin and Brewer's yeast.
http://www.askdrsears.com/html/1/T011400.asp