Рецептата звучи странно, но се получава пикантен пай с хрупкава коричка и сочен пълнеж.
ползвах форма за печене с размери 20 на 25 см.
количеството на продуктите може да вариира.
за тестото:
около 1 ч.ч. брашно (аз ползвах смес от пшенично и ръжено, така коричката става хрупкава и ароматна)
сол на вкус
1/2 ч.л. бакпулвер
50гр. масло със стайна температура
около 1/2 ч.ч. студена вода
за плънката:
около 500гр. кисело зеле, нарязана на ситно и много добре изцедено (аз ползвам немското кисело зеле, което понякога се продава в консерви в Метро)
100гр. бекон (по желание. добре е да се ползва пушен бекон за повече аромат)
1 глава лук
1/2 ч.л. семена от анасон или резене
1/2 ч.л. ким цял
сол на вкус
лютив червен пипер
за заливката:
2 яйца
250 гр. заквасена сметана или кисело мляко
тестото:
брашното се смесва със солта и бакпулвера. добавя се маслото и с ръка се обърква до получаването на трохи. малко по малко се добавя водата, докато се получи топка тесто.
оставя се да почине, увито с кърпа или фолио, за да не изсъхне
плънката:
в тиган се загрява малко мазнина, добавя се наситнения бекон и се разпържва, докато стане хрупкав.
отсранява се и се добавят анасонът и кимът. запържват се секо, докато започнат да миришат леко. добавя се наситненото и добре изцедено кисело зеле и се запържва като постоянно се бърка. посолява се на вкус.
зелето се пържи, докато не остане повече вода на дъното.подправя се с червен пипер и се разбърква добре с бекона.
фурната се загрява на 180С.
тестото се разточва на тънка кора, слага се в намазнена тавичка, така че да се оформят ръбчета.
с вилица се надупчва многократно, за да не се надуе.
слага се във фурната и се запича за около 10 - 15 мин.
като се запече се ваде и се слага зелето. заравнява се добре.
яйцата се разбиват с малко сол и се смесват със сметаната.
залива се пая и се слага отново във фурната за около 20 мин.
вкусен е и топъл и студен.
добър апетит