За черноморската риба

  • 11 896
  • 36
 Не знам дали е пускана подобна тема,но понеже като стане на въпрос за риба всички препоръчват океанска и средиземноморска се зачудих :Защо се пренебрегва черноморската? newsm78По ниско качествена ли е от здравословна гледна точка или има за нея малко проучвания и реклама?Нека всеки да сподели какво знае по въпроса както и вкуснички начини за приготвянето и. eat
Виж целия пост
# 1
Да взема да се включа срам не срам... Embarassed Аз сам Варненка,но от ммного години живая в София.Аз не харесвам "вносната" риба много много,защото има променен вкус с това замразяване и размразяване по магазините.Купуваме само сладководна,че е прясна.То си личи по хрилете,очите...От черноморската много уважаваме в нашето семейство:Трицоната( или както се знае-цаца),лаврак,карагьоз,сафрид,черноморска скумрия,калкан,илария....но имаме честта да я хапваме само лятото,когато сме във Варна LaughingИ не е по-нискокачествена в никой случай,даже е по-вкусна в сравнение с "вносната".Тук в София никога не мога да намеря истински прясна черноморска риба все едно каква.
 А рецепти... newsm78 Цацата много я харесваме на "Сардела":Изчистената и без главите риба се слага в тенджерка,добавя се оцет( на 1 кг.риба- 4-5 с.л.) и вода да я покрие само,1 дафинов лист,черен пипер на зърна,посолява се.Слага се да поври около 10 мин.Оставя се да изстине и се папка....мммм много вкусно става( оцетътъ стопява костите.
 Карагьозът се мята на скарата след като е постоял малко поръсен с черен пипер и лимонов сок.
Сафрид,цаца,илария и други подобни рибета са хубави пържени
Виж целия пост
# 2
Точно така, най-вкусната риба е прясната, ако може направо от рибаря и в тигана:))) Освен изброените много обичам и пържени попчета,но домашно приготвени, по заведенията нещо не ми харесват.Никакви замразени сьомги, да не говорим за хекове,мерлузи и т.н. не ме вдъхновяват пред прясната черноморска рибка.
Виж целия пост
# 3
хихихи,ние на попчетата им викаме " изплюй хапка",но наистина са вкуснички Wink
Виж целия пост
# 4
Няма нищо по-хубаво от прясна черноморска риба.Родом съм от морето и никой не може да ме убеди,че вкусовите качества на океански,средизамноморски,речни и пр. превъзхождат черноморската риба.В крайна сметка никой не може да каже от колко време е замразена,а после да говорим за вкусови качества-това е абсурдно.!
За съжаление прясна риба рядко се намира,ако не си на морето.
А сега започва  и сезона на паламуда smile3521
Виж целия пост
# 5
Когато купувам скумрия винаги търся да е черноморска - хиляди пъти е по- вкусна от океанската  Peace
Виж целия пост
# 6
Хем съм от морето, но най - много обичам пастървичка и винаги когато сме някъде на планина не пропускам да си хапвам.  Wink
Не се отказвам и от морски деликатеси  Grinning
Виж целия пост
# 7
Когато копувам скумрия винаги търся да е черноморска - хиляди пъти е по- вкусна от океанската  Peace
Черноморска скумрия няма от 1967г.!Не се лъжете,че ядете такава!
Виж целия пост
# 8
Когато купувам скумрия винаги търся да е черноморска - хиляди пъти е по- вкусна от океанската  Peace
Черноморска скумрия няма от 1967г.!Не се лъжете,че ядете такава!
В магазина от който вземам ми казаха че е черноморска  Tired .Не знам точно каква е , но е по - вкусна от тази която съм вземала в метро или други магазини  newsm78
Виж целия пост
# 9
Дайте към вътрешността на страната прясна черноморска рибка и само гледайте как папка народа --- ама нема такъв филм , защо не се доставя , аз не знам , защо се чака да дойдем до Варна или Бургас да си купим , също е загадка ?!? А уж всичко се правело за пари - дрън ,дрън ....то в повечето заведения по самото море не можеш си намери прясна рибка да си хапнеш , какво остана за други точки на страната . Ох , кой каза паламуд - на керемида , с лимонче - въй....няма такъв вкус ! Има едно заведение в края на Морската градина във Варна - големи порции , ниски цени и всичко им е от прясно , най-прясно - в края на август ядохме най- вкусните цаца , миди , чернокоп и попчета !
Виж целия пост
# 10
 Как се приготвя на паламуд на керемида  chef?
Виж целия пост
# 11
Миналата година на връщане от Бургас спряхме на една от караваните където продават риба и аз слязох да питам скумрията черноморска ли е , а продавача ми каза че е океанска . Аз  Shocked - до Черно море - пък продават океанска риба .За сметка на това си взехме цаца, но беше една доста едра / и по- скъпа / и много вкусна
Виж целия пост
# 12
Ох размечтах се. Тази темичка е с мирис на море.Ох момичета - кога ще дойде пак лятото.
Много обичам прясна риба, черноморска - цаца, попчета, паламуд, скумрия. Като отида на море все се каня ,че само риба ще ям но винаги ми липсват места където да хапна прясна и добре приготвена риба. Като ,че ли в България няма традиция да се яде риба, а е толкова полезна и море си имаме. Каква е причината не знам.
А ако не си близо до морето да си намериш прясна риба черноморска е почти невъзможно newsm45
Виж целия пост
# 13
ДАН - керемидата придава онзи характерен вкус като от гърне или сач - иначе - омазняваш добре рибата , осоляваш с подправки по твой вкус - полагаш в керемидата , нея пък в тавичка и във фурната да се пече . Ако обичаш може да сложиш и няколко резенчета доматки върху нея . В Синеморец ме учеха да я пиперосвам с червен пипер - но на мен така не ми хареса - променя вкуса на рибата . Това е - семпло , но с божествен вкус .    НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ ЧЕРНОМОРСКА СКУМРИЯ НЯМА ОТ МНОГО ГОДИНИ - ВСИЧКО , КОЕТО СЕ ПРЕДЛАГА Е ОКЕАНСКА - ИСТИНА Е !
Виж целия пост
# 14
   Лигите ми потекоха newsm22
 
Виж целия пост
# 15
Хахаха   и на мен , душко ! Само да уточня керемидата е от ония старите , дето им викат турски и ги има по старите къщи . Продават се специално за готвене , наскоро гледах пуснали са ги гледжосани - красота ....
Виж целия пост
# 16
Паламуда ние най го харесваме осолен,но сега ще го пробваме и с тая керемида,че ми хареса идеята Peace
Виж целия пост
# 17
Който има паламуд нека пробва - ние само ще точим лиги - сетих се , че на керемидите сега викат гондоли по шик-шик кръчмите - явно така им звучи по хаййй...
Виж целия пост
# 18
Как се приготвя на паламуд на керемида  chef?
Варианти много,първо паламуда Joy,после става и с домати,лук,лимонче на керемидка,да си оближеш пръстите smile3508
Виж целия пост
# 19
Имайте предвид, че не е желателно пресния паламуд да се консумира, ако е престоял повече от 6 часа след улова, макар и на хладно.
Паламуд в собствен сос и паламуд с доматен сос са масово най-хареснваните начини за приготвянето му.
За кефаловите морски риби, приготвени на скара - рибата става по-сочна и вкусна, ако се пече с люспите и не се разцепва на две.
Рибата се изпича добре на "по-слаб огън" като се обръща неколкократно, а люспите се махат по време на консумацията едновременно с кожата. Скарата предварително се намазва обилно с мазнина - краве масло или свинска мас.
Калкан на скара е малко известна рецепта, по-вкусна от пържения, но и по-тертеплийска за приготвяне, понеже месото му е по-лигаво. Само че, не е много удачно да се рискува с материала.

Виж целия пост
# 20
И аз съм чувала, че няма черноморска скумрия.
Паламуда въобще не ми харесва, освен осолен или маринован.
Но има една риба...Ватос се казва. Май не е много популярна, всички предпочитат калкана. Но аз пък препържен ватос обожавам. И го харесвам повече от  всички други риби. Но вкусове всякакви.
Виж целия пост
# 21
Обичам ватос, повече от калкан. Месото не му е така лигаво като на калкана....
Виж целия пост
# 22
Черноморската риба е много по-вкусна, ама за съжаление я е хванала липсата. Много рядко успявам да учеля черноморски сафрид. Има само един едър и жилав - океански.
Виж целия пост
# 23
Обожавам Ватос!!!
Ако някой има идея как се чисти и приготвя  Praynig
Тази година не успях да го похапна, но мога да се снабдя и да си го сготвя, само ако ми кажете как
Виж целия пост
# 24
Ватоса има една малка коремна кухина и е от долната страна- там се почиства, орязват се "копчетата"- много трудоемко и болезнено е понякога/ от опит го знам/ и се режат само перките- те се консумират. Шипа е отстранен или поне е желателно да бъде веднага след улова премахнат.
Аз обожавам ЛЕФЕР! По-вкусна риба от черноморския лефер за нас - няма! Naughty
Приготвен на керемида е божествен.
А друга риба с по-примамлив мирис при печенето на скарата не съществува като карагьоза.
Като цяло често се приготвя риба у дома, цялото ни семейство я обожава.
Сега е изязал заргана- също не е за пропускане  Peace
Виж целия пост
# 25
черноморска скумрия няма,сафрида също вече е океански.
Аз съм от Варна и редовно ходя на рибния пазар.Като тази година трагедия не е било.Цацата е огромна - явно и тя е океанска,щото досега Черно море такова нещо не беше давало.Зарганата също е "мутирала".
Има само кая (попчета),но напоследък и тях не виждам.Калкан има много.
Работата е там,че в Черно море риба не остана!  Confused
Пазара е пълен със замразени риби,дори във Варна.
Купуваме най-вече пъстърва и ципура - те идват пресни,поне.
Виж целия пост
# 26
Тази година се наядох на прясно уловени лефери ,лавраци,  платерини/кефали , калкани , врани, сафрид и лихмуси , кая, раци, рапани.Миди тази година нямаше , иначе най вкусни са ми тия от Обзор .......За съжаление не успях да хапна една от най любимите ми риби Пеленгас нещо в последните една две години тази риба просто липсва в морето .... Sad CryЧерноморската риба е в пъти по вкусна (има специфично приятен вкус ) от средиземноморската .Ако ви интерисува нещо във връзка с чистенето и приготвянето на някоя от горепосочените риби да пита , насреща съм !! Peace
Мъжа ми каза , че Прясната океанска скумрия е много, много вкусна.Аз лично не съм яла , предпочитам гореизброените.
Виж целия пост
# 27
Мога да поспоря за това,че черноморски сафрид няма.Онзи ден изпържих на гостите си.Беше уловен няколко часа преди това.Верно,че няма много риба,но това е защото водата е все още топла и се виждат доста делфини,а когато ги има-риба няма.Чакам с нетърпение да излезе чернокопа,че да си направя солен.
Виж целия пост
# 28
в морето няма много,а на пазара хич!
аз за пазара основно говоря,щото имаме една въдица,ама май нищо не сме хващали с нея... Embarassed
Виж целия пост
# 29
Черноморската риба,особено прясната си е супер.Моя мъж си е и рибар и доста често ядем риба, тази година морето дава  сравнение с предната.Особено сега като излезе и заргана. 
Виж целия пост
# 30
Мога да поспоря за това,че черноморски сафрид няма.Онзи ден изпържих на гостите си.Беше уловен няколко часа преди това.
Аз също пържих преди седмица пресен сафрид. Сега чакам паламуд за мариноване, но май ще се разминем тази година  Sad
Виж целия пост
# 31
Абе кой ви каза че няма сафрид ???Има преди около две седмица , влизахме с лодка и хванахме една кофа сафрид.Виж лефер няма толкова много като едно време , цяла рядкост е че тази година успях да си отям на прясно уловен лефер .Но пеленгаси няма и няма .. много ме е яд защото е изключително вкусна риба .И аз чакам паламуда но май ще трябва да се ходи на юг щото тука го има много по рядко.
Виж целия пост
# 32
Тъй,като не сме рибари,рибата я "ловя" на пазара.
Рибния пазар е в окаяно състояние,черноморски сафрид не предлагат,но има много океански.
Явно излиза по-изгодно да го внесеш,отколкото да го наловиш - от търговска гледна точка.

Завиждам ви,че си ловите... Tired
Виж целия пост
# 33
Тъй,като не сме рибари,рибата я "ловя" на пазара.
Рибния пазар е в окаяно състояние,черноморски сафрид не предлагат,но има много океански.
Явно излиза по-изгодно да го внесеш,отколкото да го наловиш - от търговска гледна точка.

Завиждам ви,че си ловите... Tired
Щом си купуваш рибата , ти препоръчвам да ходиш на буните директно при рибарите рано сутринта когато изкарват лодките.Със сигурност при тихо и спокойно море , на сутринта ще има поне една лодка от която можеш да си купиш прясна риба.Тази в рибната борса много рядко е прясна , за хигиената нулева хич по добре да не отварям на въпрос.Толкова палачоресто и мърляво място незнам дали има другаде.По добре на Метро и там може да няма много избор на Прясна риба , но поне хигиена има в пъти по добра от рибната борса.
Виж целия пост
# 34
bamboocha , ватоса аз лично много харесвам също. Само паниран съм го приготвяла, но с удоволствие бих пробвала и нещо друго

За паламуда - внимавайте много наистина, че аз съм си патила.

Черноморски сафрид наистина има, но по магазините е ясно, че послъгават

Дайте за зарган рецепта, че моя мъж всяка събота ми носи, а аз освен да го пържа нямам идея какво да го правя...

Виж целия пост
# 35
Заргана го оплескваш с зехтин и го мяташ на скарата.Особено ако е по-едричък става супер.
Виж целия пост
# 36
Тъй,като не сме рибари,рибата я "ловя" на пазара.
Рибния пазар е в окаяно състояние,черноморски сафрид не предлагат,но има много океански.
Явно излиза по-изгодно да го внесеш,отколкото да го наловиш - от търговска гледна точка.

Завиждам ви,че си ловите... Tired
  Ами то го няма...как да го наловиш.Висят по цял ен за 6-7рибки...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия