КОКА-КОЛАТА предава класически вкус на тортата. Прави се с обикновена кока-кола, а не coca-cocla light.
Това не е точно "различен браунис". Има и версия на тази торта за видео стъпка по стъпка.
Само като я видях ми изтекоха очите, за това реших да я постна тук пък каквото ще да става.
Съставки:
250гр. брашно с бакпулвер
щипка сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
3 с.л. какао
300 гр. пудра захар
2 разбити яйца
1 лъжичка ванилен екстракт
250 гр.масло
175 мл. Кока-кола
250 мл. прясно мляко
За кувертюра:
Добре е кувертюра да е малко по-твърд. Така, че го направете с половината продукти.
400 гр. пудра захар
200 гр. масло
4 с.л. кока-кола
4 с.л. какао на прах
Загряваме фурната на 180'С и използваме форма 23 -24 см.
(1) Смесваме брашното, бакпулвера, содата, солта, кристалната захар, какаото.
(2) Разбиваме яйцата с ванилията и добавяме. Разтопяваме маслото на бавен огън без да завира, добавяме кока-колата, разбъркваме добре и прибавяме млякото. Махаме от огъня.
(3) Бързо добавяме течните съставки към сместа на брашното и с помоща на шпатула разбъркваме добре за да не останат гранули и сместа да стане хомогенна.
(4) Печем в предварително загрята фурна на 180'С около 40-60 мин. Пробваме с клечка. Последната 1/4 от печенето можем да намалим малко температурата. Вече готово го оставяме да изстине при отворена фурна, но вътре в нея за 20 мин.
(5) Приготвяме кувертюра. Разтапяме маслото на слаб огън без да завира. Бъркаме непрекъснато и добавяме колата и какаото на прах. Изчакваме да се загрее и добавяме пудра-захарта. Разбивама до като се оформи консистентна течност. Трябва да има консистенцията на ковертюра от шоколад, не като на видеото, малко по-течна.