Има ли дами, които постят?

  • 12 759
  • 240
# 225
Лещата отпадна от проекто-менюто, но правихме зеленчукова супа с фиде, постен гювеч на фурна и задушен (с растителен маргарин) спанак. Спанакът го правя с черен и червен пипер, чесън и днинджифил. Дъщеря ми искаше баница с локум и мисля другата седмица да я зарадвам.
Виж целия пост
# 226
 И аз искам баница с локум newsm22. Я кажтете как се прави!
Виж целия пост
# 227
И ние с мъжа ми постим от няколко години. Но тази година за първи път ми се налага да готвя Simple Smile
Ето една-две рецепти, които опитах и не бяха лоши:
Картофи с праз и печени чушки - картофите се варят нарязани на кубчета, отделно се задушава праза с червените чушки, слага се и малко брашно и каквито подправки ви допадат. като са готови картофите се слагат в тава, отгове празовата смес и се пече за малко, а може да се настърже растителен кашкавал отгоре Simple Smile
Много обичаме и спагети или паста със сос от домати, зехтин, растителна сметана, маслинена паста, гъби и риган Simple Smile
Виж целия пост
# 228
И аз искам баница с локум newsm22. Я кажтете как се прави!

Като всяка друга баница, т.е може да е вита, на триъгалници и прочие. Аз предпочитам вита, защото купувам локум, който е на ленти - пише, че е яблански, обикновено е завит в целофан и поръсен с кокосови стърготини. нарязвам го на тъпки и дълли ленти и допълнително го наръсвам с канела, ванилия, каранфил и индийски (мускатов) орех. Корите две по две намаслявам с олио или растопен растителен маргарин, завивам вътре локума, отгоре намазвам баницата с мазнина и пека във фурната като всяка друга баница.
Виж целия пост
# 229
Здравейте,мацки,Коледа наближава,дайте  рецепти за постни коледни сладки ,а може и соленки,солените панделки от бутертесто стават много хубави,но си мисля дали да не пробвам да направя някакви соленки с растителен кашкавал ,маргарин и ким  newsm78
Виж целия пост
# 230
Честит празник на сега студентстващите и бившите студенти! newsm24
Малко късно се включвам в темата за постенето, но все още има време до Коледа. И за постене и за съвети за постната коледна трапеза. Най напред да добавя нещо важно за баницата с локум - залива се със сироп като баклава, а ако в плънката сложите до локума и ядки, с каквито разполагате - въобще няма да сбъркате. Напротив!
А постенето с цел отслабване просто го забравете. Не се получава. По принцип постенето е изпитание и на духа, и на плътта, но много зависи каква е мотивацията да го правиш. Аз съм постила цял пост само веднъж, но го бях обрекла на нещо много важно за мен и затова не ми беше тежък. Иначе, който обича месце, сиренце и яйчица и се лиши от тези благинки 6-7 седмици, тежко и горко и на него и на околните. Аз ставам като оса. Затова от много години съм избрала по-мек вариант на постенето и го препоръчвам и на вас. Постя 2 дни в седмицата - сряда и петък. Много рядко съм нарушавала този пост. Чувствам се прекрасно и въобще не ми пречи, че другите в това време си хапват блажно. Ако някой реши така да пости, да има предвид, че петъка е малко труден ден за постене, защото обикновено тогава все има нещо - купон, гости, пътуване ... А пък нищо не пречи 1 седмица преди Великден и Коледа да се изкара на пост. Не е толкова дълго, че да набиваш тестени до пръсване.
Виж целия пост
# 231
Честит празник на сега студентстващите и бившите студенти! newsm24
Малко късно се включвам в темата за постенето, но все още има време до Коледа. И за постене и за съвети за постната коледна трапеза. Най напред да добавя нещо важно за баницата с локум - залива се със сироп като баклава, а ако в плънката сложите до локума и ядки, с каквито разполагате - въобще няма да сбъркате. Напротив!
А постенето с цел отслабване просто го забравете. Не се получава. По принцип постенето е изпитание и на духа, и на плътта, но много зависи каква е мотивацията да го правиш. Аз съм постила цял пост само веднъж, но го бях обрекла на нещо много важно за мен и затова не ми беше тежък. Иначе, който обича месце, сиренце и яйчица и се лиши от тези благинки 6-7 седмици, тежко и горко и на него и на околните. Аз ставам като оса. Затова от много години съм избрала по-мек вариант на постенето и го препоръчвам и на вас. Постя 2 дни в седмицата - сряда и петък. Много рядко съм нарушавала този пост. Чувствам се прекрасно и въобще не ми пречи, че другите в това време си хапват блажно. Ако някой реши така да пости, да има предвид, че петъка е малко труден ден за постене, защото обикновено тогава все има нещо - купон, гости, пътуване ... А пък нищо не пречи 1 седмица преди Великден и Коледа да се изкара на пост. Не е толкова дълго, че да набиваш тестени до пръсване.


Е на някои не ни тежи поста....просто сме си котанки, а не оси Laughing.
Виж целия пост
# 232
За книгата за постите днес включвам 2 неща - постно зеле на фурна (правя го с кисело, който не харесва да опита с прясно) и ориз с печурки, домати и праз.
Виж целия пост
# 233
Здравейте, аз ще добавя зелник /баница с кисело зеле/ и картофи с гъби и праз. Да ви е сладко.
Здравейте,мацки,Коледа наближава,дайте рецепти за постни коледни сладки ,а може и соленки,солените панделки от бутертесто стават много хубави,но си мисля дали да не пробвам да направя някакви соленки с растителен кашкавал ,маргарин и ким  newsm78
Може да направиш локумки, тиквеник, от бутертесто - сълзици или нещо такова бяха, баница с ябълки.   bouquet
Виж целия пост
# 234
аз също спазвам великденските пости , сега ми е първа година на коледни пости , но започнах доста късно
Виж целия пост
# 235
ей, постите ли още Wink.........ще удържим ли до края? Аз ще правя в неделя фалафели, кьопоолу и чушки, рълнени с елда
Виж целия пост
# 236
Постим, постим! Не се предаваме! Peace
Виж целия пост
# 237
ей, постите ли още Wink.........ще удържим ли до края? Аз ще правя в неделя фалафели, кьопоолу и чушки, рълнени с елда
Дай рецепта за фалафели,или ги купуваш,аз правя соеви кюфтета,но това,предполагам,е различно  Thinking
Виж целия пост
# 238
ей, постите ли още Wink.........ще удържим ли до края? Аз ще правя в неделя фалафели, кьопоолу и чушки, рълнени с елда
Дай рецепта за фалафели,или ги купуваш,аз правя соеви кюфтета,но това,предполагам,е различно  Thinking

Давам! Simple Smile
Има смляна смес (фалафелите се правят от нахутено брашно) пак в доетичните магазини - около 2 - 3 лева е кутийката. Видях тези дни, че има такава смес (но на друга фирма) в магазините Фамилия, само че доста по-скъпа - 8 лева, въпреки че ми се вижда количеството едно и също. Та към тази смес има упътване какво се пирбавя - вода в определено съотношение и подправки. Аз слагам нарязани на дребно копър, магданоз, кромид лук и чесън. Тази готова смес от магазина има подправки, но аз си добавям допълнително. По принцип се слагат черен и червен пипер, кардамон, кориандър и кимион. Може да се добави и бахар. Офирмят се кюфтенца и се пържат. Познасят се със салата или картофено пюре, наръсани с лимонов сок.

Добър апетит! Grinning
Виж целия пост
# 239
Bastet,благодаря ти,ще ги пробвам  Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия