Типично

  • 17 368
  • 178
# 135
Може да е някакъв местен специалитет - става въпрос за Вентимилия, до Сан Ремо.  Thinking
Виж целия пост
# 136
Като сме заговорили за храна  Twisted Evil, да кажа и аз.

Около Коледа тук пускат едни сладки изкушения - казват се турони, най-различни видове са




А след нова година, на 6 януари, когато е празника Рейес Магос (тримата влъхви) и когато на децата се дават подаръците, се яде роскон, като козунак е на вкус, с крем между двете половини, и някъде в крема сложена една малка фигурка, която, докато не я намери някой, се яде много внимателно, ако не искаш да посетиш зъболекаря. А който я намери, ще има късмет/здраве през цялата година.




Всъщност, испанските деца са много облагодетелствани по отношение на подаръците. Веднъж се дават подаръци на Коледа, после на Н.година, и най-накрая, но най-често, на Рейес Магос. И понеже всеки родител дава подаръци на детето си на някой от трите дни и не върви едното дете да каже, че е получило на коледа, а друго - не, повечето родители им подаряват по нещо и на трите празника  Laughing Money
Виж целия пост
# 137
Като го обсъждате още този Путин, да ви кажа, че аз единственото нещо, което съм яла с това име, беше в Италия - едни много мънички пържени рибки, които явно се ловят само в определен сезон, защото е голяма рядкост. Толкова са мънички, че се правят на нещо като омлет. Та сега се замислих, дали рибките се казват така, или начина на приготвяне, защото прилича малко на това, което обяснявате Thinking

Така се казва ястието и точно това представлява, ние сме го яли  в Ница, а тя е близо до Сан Ремо. Peace
Рибките се ловят само през февруари и март.  Wink

Като се разтърсих из нета ми излезна това:

la « poutine », che sono avannotti di pesci pescati unicamente nella Baia degli Angeli a febbraio e marzo, si cucinano in frittata oppure frittelle.

http://www.nicetourisme.biz/it/fiche_pratique.php?id=35

Bec , и тук се ядат торрони. Wink Има най-различни видове и наистина са доста твърди.  Peace







Виж целия пост
# 138
а виж така написано и аз го намерих в нет_а, но като френски специалитет и по_конкретно от прованса и лазурния бряг

Виж целия пост
# 139
 Joy Joy Добре де, вземам си го обратно тогава, като не го искате
Виж целия пост
# 140
Като го обсъждате още този Путин, да ви кажа, че аз единственото нещо, което съм яла с това име, беше в Италия - едни много мънички пържени рибки, които явно се ловят само в определен сезон, защото е голяма рядкост. Толкова са мънички, че се правят на нещо като омлет. Та сега се замислих, дали рибките се казват така, или начина на приготвяне, защото прилича малко на това, което обяснявате Thinking

Така се казва ястието и точно това представлява, ние сме го яли  в Ница, а тя е близо до Сан Ремо. Peace
Рибките се ловят само през февруари и март.  Wink

Като се разтърсих из нета ми излезна това:

la « poutine », che sono avannotti di pesci pescati unicamente nella Baia degli Angeli a febbraio e marzo, si cucinano in frittata oppure frittelle.

http://www.nicetourisme.biz/it/fiche_pratique.php?id=35

Bec , и тук се ядат торрони. Wink Има най-различни видове и наистина са доста твърди.  Peace




 "Poutina"  била диалекталната форма за Лигурия на сардините. на френски съЩо било едно от наименованията им. февруари март се раждали малките (putin=малък на мантовански диалект, това поне от свекърва ми съм нау4ила  Laughing), които били подходяЩи за тая манджа.
така ми обясниха, де, 4овека ми се струва достоверен, а и етимологията отговаря, де да се бях замислила по_рано  doh



Виж целия пост
# 141
    Wink  По случая chumbi  да не се стиска и да си прибира яденето обратно, ами да сервира по една чиния.   food002
  От нас - пиенето ! cheers
 
Виж целия пост
# 142
4умби това да си го прибере и да даде неЩо друго, 4е не мен тия рибенца са ми леко ... Confused
тук им викат бианкетти 

Виж целия пост
# 143
Сега като се поразрових - май скоро никой няма да може да го пробва този Путин, ще забранят да се ловят тези малки рибки (почти ларви).

Така че я по-добре да ви черпя по една писаладиера, типична за района на Ница, нещо като пита с лук. Сега италианките да не кажете пък, че е италианско  Laughing



Върви със студено розе


но аз препочитам с червено (да се консумира разумно!)
Виж целия пост
# 144
Цитат
А след нова година, на 6 януари, когато е празника Рейес Магос (тримата влъхви) и когато на децата се дават подаръците, се яде роскон, като козунак е на вкус, с крем между двете половини, и някъде в крема сложена една малка фигурка, която, докато не я намери някой, се яде много внимателно, ако не искаш да посетиш зъболекаря. А който я намери, ще има късмет/здраве през цялата година.

И тук на 6 януари се яде нещо като козунак с фигурка вътре
http://www.lukas-wyss.ch/news_dateien/koenigskuchen.jpg

Виж целия пост
# 145
Така че я по-добре да ви черпя по една писаладиера, типична за района на Ница, нещо като пита с лук. Сега италианките да не кажете пък, че е италианско  Laughing

В глобалното село сме Mr. Green Тук му се вика Цвибелкухен Wink



Виж целия пост
# 146
Здравейте!!

Интересна тема, може да се научат много нови и интересни неща  Peace

Записвам се да ви следя, а ако се сетя нещо и ще пиша  Wink

Лека!!
Виж целия пост
# 147
Така че я по-добре да ви черпя по една писаладиера, типична за района на Ница, нещо като пита с лук. Сега италианките да не кажете пък, че е италианско  Laughing

В глобалното село сме Mr. Green Тук му се вика Цвибелкухен Wink





а тук торта салата   Wink
Виж целия пост
# 148
Вие сте на вълна кухня, ама малко хумор от мен.
http://www.youtube.com/watch?v=pQHX-SjgQvQ&feature=related
с английски субтитри е
Виж целия пост
# 149
 Да се изкажа и аз - типични за чехите са чехлите. Отиваш на гости - връчват ти протрити налъми. Дотук никаква изненада. Но доста ме шокира отначало, че и на работа хората се събуват и ходят по чехли. Как да познаем в магазина кой е продавач - ами носи чехли. Децата в училище - с чехли. Веднъж като пътувах с влак, на една гара, където се чакаше повече, машинистът излезе да пуши на перона - разбира се, по чехли.
Чехите и чехлите са неразделни - като галактическия стопаджия и неговата хавлия.

 Накрая и аз свикнах да ходя на работното си място по чехли, много си е удобно даже, особенно през зимата. Направо се чудя в България на жените, дето ходят с високи ботуши, как издържат да не ги събуват половината ден.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия