Подготвяйте сутрин следната напитка (изпива се на гладен стомах): към 200-250 мл вода се прибавят 1-3 с.л. натурален ябълков оцет и се разбъркват с 1-2 ч.л. мед. Ябълковият оцет спомага за отнемането от местните клетки на мазнини, от които организмът се нуждае за произвеждане на енергия. Така той съдейства за използването им по предназначение, вместо отлагането им като мастни натрупвания.
ЯБЪЛКОВИЯТ ОЦЕТ ПОДДЪРЖА ТЯЛОТО ЗДРАВО
подобрява метаболизма и е важен фактор за изгаряне на мазнините;
намалява отлаганията по стените на кръвоносните съдове;
подобрява кръвообращението;
подобрява чревната флора, като убива гнилостните бактерии в устната кухина и дебелото черво;
усилва имунната система и подобрява функциите на бъбреците.
ХАРАКТЕРИСТИКА:
В ябълковия оцет се откриват всички лечебни вещества на ябълковия плод, който народната медицина високо цени и препоръчва. Ябълковият оцет съдържа 93 различни съставки, които стимулират жизнените функции на организма. Той съдържа ензими и 20 особено важни минерални вещества и микроелементи. Жизненоважните минерали в състава на ябълковия оцет са: калий, натрий, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор, витамините: С, Е, А, В1, В2, В6, бета-каротин, рутин (витамин Р).
Ябълковият оцет още от древността се е използвал в народната медицина. Най-вече за лечение на кожни заболявания. Американският лекар Д. С. Джарвис, изучаващ целебното действие на различните хранителни продукти, обръща особено внимание на ябълковия оцет. Наблюденията показали, че той подпомага бързото възстановяване на силите на човек, тъй като нормализира киселинно-основното /РН/ равновесие в организма. Джарвис предлага ябълковия оцет да се използва в съчетание с определен хранителен режим - например той препоръчва да се ограничи консумацията на месо и мазнини, а да се ядат повече риби, морски продукти, плодове, зеленчуци, зърнени храни.
Съвременната медицина не счита ябълковия оцет за панацея от всички болести. Той способства подобряването на храносмилането, а в съчетание с диетично хранене може да се използва при лекуване на затлъстяване. Ябълковият оцет е полезен за тези, които имат недостатъчна секреторна функция на стомаха, имат нарушени обменни процеси, в някаква степен той даже може да подпомогне повишаването на работоспособността. Но ако се сравнят лечебните свойства на ябълковя оцет с оцета, приготовен от касис, череши или вишни, то той не може да се сравни с тях.
В книгата на Джарвис се дава рецепта за домашно приготвяне на ябълков оцет.
Ябълките се измиват, повредените и натъртени места се изрязват, настъргват се на едро ренде. Ябълковото пюре се слага в стъклен съд и се залива с гореща вода (на 1 литър вода - 0,8 кг ябълково пюре). На всеки литър вода се добавя по 100 г мед или захар, а за ускоряване на ферментацията - по 10 г мая или 20 г сух ръжен хляб.
Първите 10 дни съдът се държи отворен при температура 20-30 С, два-три пъти дневно ябълковата смес се резбъква с дървена лъжица. След това пюрето се прецежда през тънко сито. Сокът също се прежда и се прелива в съд с широко гърло. По желание се добавя на всеки литър сок по 50-100 г мед или захар.
След това съдът се затваря и оставя на топло място, за да се продължи ферментацията, която обикновено приключва след 40-60 дни. Оцетът се филтрира, налива се в бутилки и плътно се затваря. Съхранява се в хладилник при температура 6-8 С.
Две чаени лъжички ябълков оцет се разреждат в чаша вода и се пият един-два пъти на ден.
При затлъстяване се препоръчва ябълковият оцет да се пие по 2 чаени лъжички в чаша вода 3-4 пъти дневно след хранене. Ефектът се забелязва след два месеца, а особени резултати могат да се видят след две години.
Ябълковия оцет[/color]
Отслабването с негова помощ е все по-актуално
Списание Пудриера,
Автор:
В момента е много актуално отслабването с ябълков оцет. Приемането му може да е по два начина:чрез капсули или една лъжица ябълков оцет разтворен във вода.Ябълковият оцет има свойството да спомага разграждането на мазнините и с това допринася за отслабването на вашето тяло. Има обаче една сериозна забележка дамите, които имат раздразнителен стомах, язва или остър гастрит не е добре да прилагат този вид отслабване,защото само ще навредят на здравето си.Ако изберете по - бързото отслабване можете да съчетаете приемането на ябълковия оцет с диета. Всеки ден в продължение на 10 дни изпивайте преди ядене чаша ябълков сок, в който е прибавена 1 с.л. ябълков оцет. При разумно хранене (на закуска - 2 филийки хляб с извара; на обяд - салата и 60 г месо със зеленчуци, а за вечеря - риба със салата)скоро ще се отървете от поне 2 кг. Колко ще отслабнете зависи и от това, колко желаете да свалите. Дамите, които смятат, че до перфектната фигура им остава да свалят само 2 кг ще трябва да почакат повече. Ако приемате капсули с ябълков оцет трябва да знаете, че ограничаването на менюто също е задължително.Приемайте капсулите сутрин и вечер. Обикновено отслабването започва след, като сте пили оцета 2 месеца, така че не се отчайвайте, ако няма скоростен ефект.