Пита "Слънчоглед"

  • 23 701
  • 73
# 60
aleks   bouquetПравила съм подобна, наистина варианти много има в българската кухня.
Може ли да питам за какво е тази ракия или водка /и на друго място съм срещала/.
И на колко топки горе-долу разделяш тестото, за да ги наредиш една върху друга. Big Ups
Виж целия пост
# 61
Твърдият алкохол подобрява" работата" на маята  Grinning.
Топките са около 6 -7 броя.
Колкото по- тъничко ги разпънеш, по- добре се получава.
Когато завиваш рулото, придърпвай настрани, за да стане по дългичko,/ ох  ooooh!,как го обясних само/...
Има и други варианти, най- лесният е да ги оставиш една върху друга като баница.
Може ,след като се навие на руло ,да се нареже на шайби и да се нареди като питка.
Но когато се усуче ,става една такава ...на конци .
Виж целия пост
# 62
Ох, тази рецепта убийствено ми напомня на един такъв маслен тутманик, който правеха бабите в едно село край Карлово, обаче не му помня името Thinking Ще я направя непременно за башща ми, който го е ял като дете и ще познае дали е същото. Ако е то - да знаете, че това е мнооого стара рецепта, още от турско време я правели в онова село, поне така твърдяха бабите Simple Smile
Виж целия пост
# 63
Ето ви два варианта на оформяне на масленица
 
 
Виж целия пост
# 64
Правих сладката пита от първа страница,супер стана.Благодаря за рецептата!
А масленица в нашето семейство правим от поколения и много си я уважаваме.Напоследък обаче като я правя слагам равно количество мас и маргарин.Ние слагаме и 1 яйце  и малко оцет при замесването,а не алкохол.
Виж целия пост
# 65
И аз като Белинда обичам да ми мирише на прясно масло, затова мажа горещата питка с него.
Мили ,това е масленица.
Рецептата я знам наизуст от една съседка ,става много вкусна.
Ще се опитам да напиша рецептата, но нали знаете майсторките- като ги попиташ за грамажи ,казват, че ръцете най -добре преценят количествата Laughing./ и на мен ми казаха така Crossing Arms Laughing/.
За една средно голяма тава е необходимо около:
1кг пресято брашно
2чч вода или смесена с прясно мляко/ и двата варианта са добри/
1 чл сол
1 чл захар
1 суп лъж водка или ракия
едно кубче мая или две пакетчета суха
около 250 гр свинска мас
Меси се меко тесто от всички продукти ,без мазнината.
Късат се топчета и се пускат в загрятата мас.
Докато се оформят всички топки, първата вече е започнала да втасва, трябва да запомниш  откъде си започнала.
Взема се първата топка и се разтегля с ръце и с помощта на мазнината.
Нареждат се всички кори една върху друга, като между тях се ръси плънка от около 400 гр сирене и 3- 4 яйца.
Притискат се леко и се навиват на руло.
После това руло се усуква добре ,ако се скъса някъде, не е фатално.
Накрая се завива на охлюв в подмазана тава, отгоре се залива с останалата мас .
Колкото повече мас ,по- пухкава масленица Peace.
Аз я удавям в мазнина  Crazy,после всичко си попива.
По желание се маже с жълтък ,но може и без него.
Оставя се да втаса добре около 1 час и се пече в умерена фурна до зачервяване.
Никак не е диетична, но е убийствено вкусна.



Днес видях рецептата и веднага я направих. Много вкусна.

   


Виж целия пост
# 66
А това е моята питка, също по рецептата на Алекс , само че с прибавени 6 суп. лъжици кисело мляко и 2 чаени чаши вода:
Виж целия пост
# 67
Страхотни  Peace
Ще ги пробвам
Виж целия пост
# 68
Е, браво момичета smile3501 smile3501 smile3501
Страхотни питки сте измайсторили  bouquet!
Виж целия пост
# 69
Е, браво момичета smile3501 smile3501 smile3501
Страхотни питки сте измайсторили  bouquet!
Благодарение на твоите рецепти.  bouquet

Аз днес спретнах тутманика. Не успях да се справя много, но пак си го изядохме. Ето и снимки:
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5127633
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5127632
Виж целия пост
# 70
А, какво му е на тутманика, изглежда много добре Peace.

Виж целия пост
# 71
А, какво му е на тутманика, изглежда много добре Peace.



Не знам. Аз понеже правя за първи път тутманик и си мисля че стана по скоро като питка със сирене. А иначе много вкусна питка. Grinning
Виж целия пост
# 72
Ехооооо и аз съм в темата Laughing
В момента втасваме Wink Joy Laughing

Надявам се скоро да я хапнем вкусна вкусна, че ще ходя на гости на бебче на сестра ми, което се роди преди 2 седмици.
Благодаря за чудесната идея за визия на питката. Ще видим като се опече как ще изглежда. За сега ми харесва  chef smile3501 moresmile
Виж целия пост
# 73
Aleks невероятни неща си дала. В най-скоро време ще спретна нещо, бе много обичам да меся. А кучето от аватара ти, не знам дали е твое, е много красиво.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия