Идва Бъдни вечер....Да обменим опит с менюто...

  • 16 644
  • 160
# 90
е медът е цветен нектар събран в хоботче все пак, не е пчелно млечице!  Mr. Green аз се захващам от утре, че на 24-ти само 2 часа ще имам до сервиране  Rolling Eyes ще си направя през уикенда разядката с орехи, чесън и олио; праз с домати, боб чорбата, мисля и сърмите да си завия и на 24-ти само ще ги сложа в тенджерата под налягане за 1 час, тогава и питката и готово  Hug
Виж целия пост
# 91
Привет, дами  bouquet
нашето меню ще е :
1. пълнени сухи чушки с боб и орехи
2. сармички
3. содена питка с късмети
4. баница със сирене
5. тиквеник
6. ошав
7. туршия
до 11 ще допълня с вино, ядки, чесън.
Само тази баница със сирене, май не е за тука  newsm78

Твърдо не е за тук - със сирене и най-вероятно и яйца има и масло.......това са блажни храни, а не постни........при нас баниците са тиквеник и щрудел (с ябълки)
Че не е - не е, но ние не постим.
Според мен това каса хората, които са постили.
Виж целия пост
# 92
1. сърми със сини сливи
2. пълнени чушки с боб
3.питка
4.тиквеник
5.пастет от чесън,орехи и типов хляб
6.плодове
7.ошав
Виж целия пост
# 93
Момичета как приготвяте соден-ата питка? Simple Smile
Благодаря ви smile3525
Весели празници
Виж целия пост
# 94
Привет момичета! Много интересни идеи намерих, с които да си допълня бройката на ястията. Но влязох да чета темата с цел да видя как приготвяте содената питка. Аз вече 4 години я правя по един и същи начин и резултата е плачевен. Все не си я харесвам, става ми една тънка и сбита.
Как я приготвяте вие?
Виж целия пост
# 95
Правите ли елда? Аз го научих от руската си свекърва и много ми хареса. Вари се 1:3 с вода, малко масло или олио и сол на вкус. Може да се подслажда, може само като гарнитура да се сервира, може да се пълнят с нея чушки. И е полезна на всичкото отгоре. Много е вкусна със задушени гъби, или пък със смесени зеленчуци. А много я обичам като гарнитура за месо със сос, но това за след Бъдни Вечер.
Виж целия пост
# 96
Привет момичета! Много интересни идеи намерих, с които да си допълня бройката на ястията. Но влязох да чета темата с цел да видя как приготвяте содената питка. Аз вече 4 години я правя по един и същи начин и резултата е плачевен. Все не си я харесвам, става ми една тънка и сбита.
Как я приготвяте вие?
И аз веднъж правих и повече не повторих. Тая година набрах смелост да опитам отново, но да не се разочаровам пак  Tired   ето тук  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=12569.0  има доста различни рецепти за содена питка, но в нито една рецепта не пише на колко градуса се пече  newsm78 за мен това е от значение
Виж целия пост
# 97
Не спазваме традицията да се пости.
Спазвам принципа -  прекаления светец и богу не е угоден. Sick
За Бъдни вечер приготвям салата от прясно зеле, карфиол, моркови и мариновани чорбаджийки, пърленка със шарена сол и чеснов сос (вместо содената питка) естествено с паричката, баница С картофи, праз и сиренце, мусака от ориз, нарязани наситно лозови листа и гъби, а за десерт - желиран ошав.
Мезето към греяното винце е ... домашна сланинка с подправки. Mr. Green

Виж целия пост
# 98
Не спазваме традицията да се пости.
Спазвам принципа -  прекаления светец и богу не е угоден. Sick
За Бъдни вечер приготвям салата от прясно зеле, карфиол, моркови и мариновани чорбаджийки, пърленка със шарена сол и чеснов сос (вместо содената питка) естествено с паричката, баница С картофи, праз и сиренце, мусака от ориз, нарязани наситно лозови листа и гъби, а за десерт - желиран ошав.
Мезето към греяното винце е ... домашна сланинка с подправки. Mr. Green



Хайде без такива крайни изказвания....тези, които постим, не го правим за да се слагаме на господа. Постът не е нито диета, нито желание да се идтъкнеш през Бог или хората, че си по-нещо си. И по принцип библията казва, че този който пости го прави със скромност и смирение, а не да парадира и да се изкара по-верик.......Тази поговорка е неуместно да се използва за постите, които замного от нас са време да се обърнем към онова по-добро у себе си, което е необходимо да вземе връх у нас и да бъде в услуга на околните Peace
Виж целия пост
# 99
ние също не постим, но на Бъдни Вечер не се яде абсолютно нищо извън традицията! не мисля, че нещо ще ми стане ако една вечер се лиша от животински продукти в знак на уважение към празника  Whistling
Виж целия пост
# 100
Не спазваме традицията да се пости.
Спазвам принципа -  прекаления светец и богу не е угоден. Sick
За Бъдни вечер приготвям салата от прясно зеле, карфиол, моркови и мариновани чорбаджийки, пърленка със шарена сол и чеснов сос (вместо содената питка) естествено с паричката, баница С картофи, праз и сиренце, мусака от ориз, нарязани наситно лозови листа и гъби, а за десерт - желиран ошав.
Мезето към греяното винце е ... домашна сланинка с подправки. Mr. Green



Хайде без такива крайни изказвания....тези, които постим, не го правим за да се слагаме на господа. Постът не е нито диета, нито желание да се идтъкнеш през Бог или хората, че си по-нещо си. И по принцип библията казва, че този който пости го прави със скромност и смирение, а не да парадира и да се изкара по-верик.......Тази поговорка е неуместно да се използва за постите, които замного от нас са време да се обърнем към онова по-добро у себе си, което е необходимо да вземе връх у нас и да бъде в услуга на околните Peace

Именно, или по-кратко казано - ако съдиш хората по постите, няма да имаш време да ги обичаш.  Peace
Виж целия пост
# 101

Ще ми кажеш ли откъде го намираш този праз, за да потърся и аз? И евентуално под какво име да го търся? Благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 102
croco1,
На англ е leek
На фр е poureau
Аз го намирам във всички супермаркети.
Виж целия пост
# 103
Бихте ли ми казали как правите житото? Praynig
Виж целия пост
# 104
На Бъдни вечер слагам на трапезата:
постна питка с паричка
пълнена тиква
пълнени червени чушки с боб на фурна
постни зелеви сърмички
ошав или компот
плодове
орехи(цели за разчупване)
чесън
мед
********
Да уточня, че рецептата за тиквата е от този готварски форум и обрах точките с нея!
Питиетата не ги броя към менюто, но естествено , че има винце и ракийка!
Весели празници!!!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия