Печена пуйка с домати, талиатели и сос песто
1 кг филе (бяло месо) от пуйка
1 ч.ч. (200 мл) зехтин
400 г дребни домати (или от консерва ако съвсем няма начин да вземете пресни)
2 скилидки чесън
200 г талиатели
1 връзка магданоз
1/2 връзка босилек
30 г кедрови ядки
2 с.л. настърган пармезан
черен пипер
сол
Едната скилидка чесън се счуква и се смесва със сол, черен пипер и 1 с.л. зехтин. Месото се намазва с тази смес и се оставя да престои 30 минути, за да се ароматизира. След това се слага в подходяща тава, залива се с 3 с.л. (30 мл) зехтин и се пече 20 минути в предварително загрята фурна при температура 200 С. Доматите се dobawqt I se peche wsichko oshte 10-15 min. измиват и се цепват отгоре на кръст. Нареждат се около месото и всичко се пече още 10 минути. Талиателите се сваряват в голямо количество подсолена вода. Магданозът и босилекът се измиват, подсушават се и се нарязват на ситно. Слагат се в хаванче и се счукват заедно с кедровите ядки, нарязаната скилидка чесън и 1 ч.л. сол. Добавят се пармезанът, останалият зехтин и малко черен пипер. Пуйката се изважда от фурната и се оставя да престои малко на топло. След това се нарязва на порции и се поднася с доматите, талиателите и соса песто.
Пуйка с бяло вино и гъби
1 бр. пуйка около 3 кг
4 с.л. (40 мл) олио
600 г пресни гъби
40 г масло
1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) сухо бяло вино
2 с.л. брашно
2 с.л. (20 мл) лимонов сок
черен пипер
сол
Измитата и подсушена пуйка се нарязва на порции, които се посоляват, поръсват се с черен пипер, овалват се леко в брашното и се запържват отвсякъде в растителното масло. Заливат се с виното, покриват се плътно с капак или алуминиево фолио и се задушават във фурната до омекване. От време на време месото се обръща и се полива с отделилия се сок. Гъбите се почистват, нарязват се на филийки, напръскват се с лимоновия сок, посоляват се и се задушават в маслото. След това се прехвърлят при месото и всичко се задушава още 10 минути. Задушената пуйка и гъбите се поднасят с ориз или картофи за гарнитура