Как приготвяте питката за бъдни вечер- със сода или мая?

  • 39 301
  • 139
# 120
ох, ще се възползвам от мохабета да попитам - дрождите в маята за животни ли минават? Thinking newsm78 Confused

Насекоми са! Няма проблем да слагаш от маята Grinning Peace
Виж целия пост
# 121
Ами да, ама народа масово прави содени питки, като че ли постещите са яли 2 месеца само содени питки и не са яли нормален хляб newsm78
Хляба мисля си е постен, от къде идва тази традиция, ако е традиция, кой го е измислил и защо, пише ли го някъде - да не се слага мая в хляба за Коледа newsm78
Виж целия пост
# 122
Даваха точно на Бъдни вечер откъс от манастира "Свети Мина". И на поповете питката си беше с мая, няма начин толкова да бухне със сода и бакпулвер.
Виж целия пост
# 123
В нашето семейство винаги сме "издребнявали" на Бъдни вечер и съм мислела, че и другите го правят Rolling Eyes

"Издребняване" съм употребила в смисъл Е ли толкова важно със сода или мая е питката! Че виждам голям спор се вихри... Всяко семейство решана с какво и как ще нареди трапезата си на Бъдни вечер. Аз за себе си съм решила питката да е содена. Който иска и с пържоли да я нареди вътре.

simplyaven, чудесно е, че слагате само постни ястия на празника. А преди това целите пости ли ги спазвате?
Виж целия пост
# 124
не, преди това не постим  Peace аз за себе си съм решила, че една вечер от уважение можем да минем без животински неща, а който може и пости - само мога да поздравя   bouquet пък и Бъдни Вечер е малко по-особена вечер, нали почитаме Богородица, която е започнала да ражда в този момент, родилните мъки са започнали, та някак като бъдеща майка все ми се струва, че мога да спазя обичая и уважа една друга жена, ако не друго  Peace но аз така съм си отраснала де, все сме спазвали вкъщи и не се замислям по въпроса  Peace
Виж целия пост
# 125
Не е толкова важно питката дали е със сода или с мая. По-важно е да няма животински продукти като яйца и мляко за които споменаваш. Естествено всеки си решава дали да спазва традицията, и аз нямам против ако някой иска да я яде с пържоли.
Постите ги спазват предимно религиозните хора, а постните ястия на Бъдни вечер се спазват масово. Също както великденските пости и боядисването на яйцата.
Виж целия пост
# 126
Аз не споря, просто искам да нзам.
От къде тръгва традицията, питката за Бъдни вечер да е содена?Това аз го чух от форума за първи път, тази година.
Наистина ли има такава традиция?Ако традициите са стари от 'едно време', то от колко време на пазара се предлагат химични набухватели - сода бикарбонат? На село нашите баби така ли са правили?А нашите прабаби?Ако традицията е от 10 века, такава ли е била?Съмнява ме да са правили содени питки?
Изобщо къде да търся логиката?Да е постно, нима маята за хляб е блажна, животински продукт ли е?
Досега никой не ми е отговорил!
Защо маяната питка се сравнява с пържоли?
Виж целия пост
# 127
Oт темата за питката май е време да преминем към темата за традициите.....защото те не само не са това, което са били Wink, ами и всеки географски регион си има своите особености.....айде да се поровим малко в литературата и сигурно там ще си отговорим на въпросите....

ето първият сайт, който ми попадна:
http://margaritta.dir.bg/praznichen/tradicii.htm
сигурно не е изчерпателен.....

Въпреки, че още от малка у нас се празнуваше бъдни вечер, и днес не съм "теоретично подкована" за празника.....pina, аз и за содената питка знам от малка, но точно това не сме спазвали у дома.....
Виж целия пост
# 128
Тането, интересно е, прочетох. Никъде обаче не се споменава питката да е содена.
Щом от малка знаеш за содената питка, дали няма кого да попиташ защо трябва да е содена?Да е някое логично и обосновано мнение, да не е нещо от сорта - Защото така трябва! Tired

Всичко друго ми е ясно  - месо, яйца, мляко - с животински произход са, а е пости.Но маята кому пречи и защо...? newsm78
Виж целия пост
# 129
Заради дрождите в маята. По време на целите пости се яде безквасен хляб.
Само това знам, никога не съм спазвала пости.
Виж целия пост
# 130
хм, ами че аз много малко хора познавам, които постят, ама ядът хляб с мая.. Thinking

А и каква ли е логиката да е безквасен хляба?То може да се направи кисела закваска, в нея няма дрожди, но пак някакви бактерии тръгват, то няма как. И как ли ще изглежда този безквасен хляб?
Все пак дрождите не са животни, нали? Thinking
Виж целия пост
# 131
Приеми, че е традиция. Както боядисването на червени яйца за Великден... но традицията с времето търпи изменения и сега се боядисват всякакви яйца.
Ако пък толкова те интересува, питай някой поп.

П.С. Сега намерих информация с Гугъла, че безквасния хляб се прави за здраве.
Виж целия пост
# 132
да, може да питам някой поп наистина! Те май и поповете си противоречат понякога.

Зачудена съм, защото освен, че в маята не виждам нищо животинско, ами и содената питка да е традиция ми е странно.. Thinking
Все пак бабите и селата преди 300 години, да кажем, не ми се връзват със сода бикарбонат!
Виж целия пост
# 133
Е то и в Библията пише за безквасен хляб, но нямам идея как са го приготвяли.
Виж целия пост
# 134
аз помня прабаба ми как месеше - без никакви набухватели и я печеше на огнище  Peace естествено си беше плоска питка, но много вкусна  Hug според мен такъв е бил хляба преди мнооого години, а содата после вече сигурно е възприета като продукт, в който няма нищо животинско, дори и бактерии  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия