Любимите ми фунийки!

  • 13 998
  • 57
Фунийки

3 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. олио
1ч.ч. кисело мляко
1пакетче амонячна сода
1щипка хлебна сода
Брашно колкото за меко тесто,всичко това се смесва до получаване на меко
тесто,разточва се и се режи на лентички след което всяка лентичка се навива
на фунийката и се пече.След като се опекат се пълнят с крема и се поръсват с
пудра захар.Да ви е сладко!
Извинете ме ако случайно вече е пускана тази рецептата.


За крема:

2 яйца
1ч.ч захар
500мл.прясно мляко
1/2п.краве масло
5 супени лъжици брашно


Виж целия пост
# 1
Ауу и на мен са ми любими. Спомням как ги умитахме за нула време като ги правеше баба.
Въпрос имам обаче. Фунийките от какво ги правиш и с тях ли печеш тестото и после го сваляш.
Второ питане: С какво мога да заменя амонячната сода, че тук такова чудо не се намира  newsm78
Виж целия пост
# 2
Ауууууууу!
Нямате срам! Как може такова нещо!
От 1 януари мисля да намалявам храната, а вие продължавате да ме изкушавате, но няма как - ще се пробват
благодаря за рецептата

Много те моля само, редактирай я, като опишеш поне с 2-3 изречения как правиш крема
И пак - благодаря  Hug
Виж целия пост
# 3
bob4enka -фунийките съм си ги копувала от преди 15 години,
незнам сега дали ги има някъде но съм чувала ,че някои ползват капачки от компотен
буркан за фунийки.Всяка лентичка навивам за фунийката и така ги пека до златисто,
след това изчаквам малко да поизтинат за да мога да  извадя по лесно фунийката от
формичката.А за  амонячната сода незнам какво да те посъветвам,на мен специално
ми изпращтат от BG защтото и тук в Канада няма .
galausa -крема го правя така:първо разбивам яйцата със захарта
и брашното,след това слагам прясното мляко с кравето масло на котлона на слаб огън и
постепенно прибавям яйчената смес към млякото като постоянно бъркам до сгъстяване на
крема.
Виж целия пост
# 4
Амонячната сода се заменя с обикновен бикарбонат - 1ч.л. за тези пропорции е ок - аз не използвам амонячна - много бързо ми шупва тестото от нея . Слагайте само бикарбонат - няма да сгрешите . Фунийките си ги свийте от по- твърдо фолио . Крема може да бъди и нишестян с мляко - малина или др. по желание .
Моето тесто :
2 яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч.олио
1/2 ч.ч. кис. мляко с 1 ч.л.сода угасена в него.
брашно - до меко тесто

Прекрасни сладки ! - Браво !
Виж целия пост
# 5
biberon, само да кажа, че амонячна сода и в Канада / Монреал / има. Simple Smile В началото, когато търсех бакпулвер, все на нея попадах.
Виж целия пост
# 6
  Амонячната сода не е ли сода бикарбонат + лимонтозу ?  Thinking
Виж целия пост
# 7
Ами не. Simple Smile Това е бакпулвер.
Виж целия пост
# 8
 Права си.   Embarassed  Хич не са ми ясни, кога се слага сода, кога амонячна, кога бакпулвер... Thinking
 Фунийките изглеждат супер !  Crazy Мисля и аз да ги пробвам, ама да видим на форма как ще ги докарам.   Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Изглежда голяма играчка с това навиване. но време бол. Ще се пробва  Peace, толкова много ги обичам, само ако може някой да ми даде идея за крем, който е без мляко, че сме алергични  newsm78
Виж целия пост
# 10
biberon , моите поздравления, изглеждат перфектно! Hug

 Някой знае ли дали все още се продават някъде форми за фунийките?
Виж целия пост
# 11
ехааа, колко ги обичах!
още утре ще си направя, да си припомня колко са вкусни Simple Smile
имаше и едни сладки орехчета, които бяха страаааааааашни!
Виж целия пост
# 12
Колко гр. е пакетчето амонячна сода?
Виж целия пост
# 13
Преди години правех същите,но след напълването със сметанов крем, ги нареждах в тава и ги сиропирах със студен сироп.Става още по вкусно. Опитай и така.
Виж целия пост
# 14
Метални формички за фунийки има в сладкарската борса в Редута на ул. Кадемлия № 6, обаче са доста скъпички - една е 3 лв. Аз съм си купила една и по нея огъвам капачка от буркан, от тези за компотите с лъскавото от външната страна. направила съм си 50-тина и така си пека цялата доза на два пъти  Peace. Ползвам си ги вече няколко години и ми вършат идеална работа  Wink.
Виж целия пост
# 15
МОЛЯ кажете колко гр. е амонячната сода,че ми се струва моето пакетче амонячна сода от  10 гр. много голямо newsm78
Виж целия пост
# 16
Изобщо не е голямо пакетчето с амонячна сода. Тъкмо за 1 кг брашно. Действай смело! Успех! Grinning
 Фунийките стават и с готово бутер тесто. Скоро ги правих така.
Виж целия пост
# 17
Да допълня - стават много вкусни, ако накрая се топнат в смлени орехи и лешници.
Виж целия пост
# 18
В крема може да добавите какао ... става още по вкусно . Heart Eyes
Виж целия пост
# 19
МММММММММММММММММ станаха невероятно вкусни и красиви.Благодаря много за рецептата  bouquet
Виж целия пост
# 20
А колко фунийки стават от тази доза? Да знам колко капачки да накарам мъжът ми да огъне. Peace
Виж целия пост
# 21
към 60,но на теб ти трябват толкова,колкото ти побира тавата
Виж целия пост
# 22
bistra- 1 п.амонячна сода е 10гр.
gabolina -на мен от една доза ми излизат
от 35 до 40бр.
Биляна -благодаря за поздравлението
Вери -би ли ми показала какво представлчва
опаковката и в кой магазини има амонячна сода тук.Защтото аз за толкова
години неможах да открия и наши приятелите и познати не са намирали.
Ще бъде много полезно за всички ни ако можеш да ни покажеш на снимка
или какво представлява. Naughty

Весело посрещтане на Новата 2008г на всички. .
Виж целия пост
# 23
Ех,защо не видях темата по-рано,имаме такива формички,но са забравени някъде,ще ги изровя за Ивановден да направя. Hug
Виж целия пост
# 24
Вери -би ли ми показала какво представлчва
опаковката и в кой магазини има амонячна сода тук.Защтото аз за толкова
години неможах да открия и наши приятелите и познати не са намирали.
Ще бъде много полезно за всички ни ако можеш да ни покажеш на снимка
или какво представлява. Naughty
Сега се връщам от Fruta Si / Ласал /. Има на фирма Vally- имат много подправки. 75гр, 1.79$. Там, където са наредени всички подправки; има рафтове с разни есенции и ванилията. Там е и амонячната сода в пластмасово шишенце. Simple Smile
Виж целия пост
# 25
Много ги обичам, ще ги пробвам.
Виж целия пост
# 26
Много искам да ги направя но нямам формички.Бихте ли споделили как точно става форма от капачка от компот Praynig Нали става дума за капачките с които затваряме зимнина,то пък какви ли други капачки има(много съм зле).....
Виж целия пост
# 27
Много искам да ги направя но нямам формички.Бихте ли споделили как точно става форма от капачка от компот Praynig Нали става дума за капачките с които затваряме зимнина,то пък какви ли други капачки има(много съм зле).....
Формички можеш да си направиш и от фолио(така ги правеше майка ми преди време). Изрязваш правоъгълна лентичка и я увиваш като фунийка.
Виж целия пост
# 28
Фунийка може да се сгъне и от капачките на кофичките с кисело мляко - те са от по-твърдо фолио.
Виж целия пост
# 29
Фунийка може да се сгъне и от капачките на кофичките с кисело мляко - те са от по-твърдо фолио.
ееееееееееееее вярно,не се сетих за тях  bouquet
Виж целия пост
# 30
Ето така изглежда амонячната сода .За Канада не знам но тук я има почти във всеки магазин за хранителни стоки. Simple Smile
Виж целия пост
# 31
А какво е количеството на брашното,приблизително поне,че като видя "брашно,колкото поеме", и най-интересната рецепта да е ,на момента се отказвам да я изпробвам. Simple Smile Преди години имах една рецепта ,в която пишеше тестото да стане "меко ,като долната част на ухото" newsm78....така си и остана неизпробвана.
Виж целия пост
# 32
...тестото да стане "меко ,като долната част на ухото" newsm78....
   Joy Joy Joy Ще падна, добре не са писали като нещо друго... hahaha
Виж целия пост
# 33
Страхотни бяха Трудно озаптихме народа,покрай нас да не ги нападне преди крема да поеме Между другото варианта с содата бе по добър не се надуват толкова много и се постига по добра форма Да ви е сладко
Виж целия пост
# 34
Фунийките са страхотни.Правих ги за Коледа.Аз ги навивам на фунийки направени от капачки от кисело мляко.Станаха супер ::
Виж целия пост
# 35
Фунийките са страхотни.Правих ги за Коледа.Аз ги навивам на фунийки направени от капачки от кисело мляко.Станаха супер ::


може ли да ми покажете снимка на фунийка от капачки от кисело мляко  Rolling Eyes Embarassed
Виж целия пост
# 36
И аз да питам какви са тези капачки от кисело мляко. Като бях дете имаше буркани с капачки. Сега тук киселото мляко се продава в пластмасови кофички  ooooh!
А обожавам такива десерти с крем. Напомнят ми на моите любими кремки. Уфф, потекоха ми лигите  Crazy
Виж целия пост
# 37
Сваляте внимателно капачката от фолио от кофичката кисело мляко,срязвате с ножица само един разрез до центъра на капачката(1/2 диаметър)и после си завивате фунийките.По същия начин става и с обикновена капачка за буркани,но там трябва предварително да изрежете гумираната лентичка по ръба на капачката, и тогава завивате,даже с тях става по-добре защото не е фолио ,а ламарина и може да си ги ползвате многократно после.
Виж целия пост
# 38
АЙЛЯ,извинявай ,но нямам в момента фотоапарат за да ги снимам.Моите капачки не са срязани.Внимателно ги сваляш от кофичката измиваш и навиваш.Дано да съм ти обяснила правилно.   Grinning
Виж целия пост
# 39
Биберон, благодаря ти за тази  рецепта майка ми ги правеше и имам вкусни спомени  от тях Heart Eyes непременно ще ги направя , започвам да събирам фолиото от киселото мляко, защото от домакинското не стават!
Виж целия пост
# 40
Много ми допадна рецептата, но само да попитам тази амонячна сода не мирише ли? Ако сложа обикновена бикарбонат, или бакпулвер ще стане ли?
Още сега сядам да ги правя, вече ще ми убият, има няколко десерта в нас, и аз още ще правя...
Виж целия пост
# 41
Много ми допадна рецептата, но само да попитам тази амонячна сода не мирише ли? Ако сложа обикновена бикарбонат, или бакпулвер ще стане ли?
Още сега сядам да ги правя, вече ще ми убият, има няколко десерта в нас, и аз още ще правя...

Мирише само докато се пекат, след това изобщо не се усеща  Peace.
Виж целия пост
# 42
И аз съм се присетила за тези фунийки. Но, понеже не мога да меся и точа, се чудих дали няма да станат с лентички, нарязани от бутер-тесто? newsm78
Виж целия пост
# 43
И аз съм се присетила за тези фунийки. Но, понеже не мога да меся и точа, се чудих дали няма да станат с лентички, нарязани от бутер-тесто? newsm78
Стават и с бутер тесто много вкусни. Може да ги намажеш преди печене с яйце и да ги поръсиш със захар.  GrinningСамо трябва да ги пълниш с хладък, а не горещ крем,  Аз напоследък все така ги правя. 
Виж целия пост
# 44
Ако се направят от бутер тесто ,леко се сиропират и след това напълнят със сметана стават мммм smile3508
Виж целия пост
# 45
Супер рецепта, днес ги направих само че сложих 1ч.л. сода бикарбонат и ги напълних с течен шоколад.  bouquet
Виж целия пост
# 46
И аз днес ги направих.Наистина са много хубави.Благодаря за рецептата.  bouquet  bouquet  bouquet
Първо накарах мъжа ми да ми огъне фунийките от капачки за буркани(40бр.).След това тестото го замесих само с 1ч.л. сода бикарбонат
и мисля,че си стана супер. PeaceКремът от рецептата ми се видя малко и го направих със 750мл. прясно мляко , 3 яйца, 1ч.ч. захар, 6с. л.брашно,
1/2пак масло и 1 ванилия   и ми стигна точно.  chef
Виж целия пост
# 47
Ще ги направя. От преди 10 години съм си купила формички и все се каня , но сега наистина ще ги направя. Grinning
Мерси за рецептата  bouquet
Виж целия пост
# 48
С какво режете лентичките / става ли с обикновен нож/? Колко широки ги правите? А самата кора, която разточвате, колко е дебела?
Виж целия пост
# 49
С какво режете лентичките / става ли с обикновен нож/? Колко широки ги правите? А самата кора, която разточвате, колко е дебела?
Гогиева -става с обикновен нож да се режe,около 1 см широки правя лентичките,
а дебелината на кората около 2-3 мм
Виж целия пост
# 50
Мама прави такива фунийки и стават страхотни...особено като престоят 1 ден...Да взема и аз да спретна една дозичка newsm78
Виж целия пост
# 51
Мама прави такива фунийки и стават страхотни...особено като престоят 1 ден...Да взема и аз да спретна една дозичка newsm78
Няма да съжаляваш  Wink
Виж целия пост
# 52
И аз много обичам фунийки. Моите фунийки си ги направих от фолиото, с което са запечатани кутиите с адаптирано мляко, под пластмасовата капачка. Имах си едно наум, че ще си направя от тях фунийки и си ги събирах 2 години.  Mr. Green Станаха доста фунийки и сега имам да раздавам даже. Пробвах и с фолиото от киселото мляко, но то е по-меко и се смачкват по-лесно. А иначе относно направата, изобщо не съм правила никакви разрези по фолиото, направо си го навивам на фунийка, както си е кръгло.
Виж целия пост
# 53
Ох, върнахте ме в детството с тези фунийки   bouquet Ние вкъщи ги наричахме Шилерови къдрици. Нямам идея с каква прическа е бил Шилер, но фунийките са страхотни. Започвам да събирам фолиото от киселото мляко, за да ги направя и аз.
Виж целия пост
# 54
Идеята на vesi_127 за фолиото от кутиите с адаптирано мляко е страхотна!
Само да споделя с вас, че аз имам формички за тези страхотни сладки още от баба ми - тя си ги е правила от капачки за компотени буркани. Нали се сещате - те са по-меки от тези на винт. Изрязала е ръбовете и ги е усукала като фунийки.
Винаги ми стават супер и много ги обичаме.
Виж целия пост
# 55
  chef Майка ми прави подобни , много са вкусни наистина .
Виж целия пост
# 56
когато бях дете ми бяха любими, сега съм ги купувала няколко пъти, но не струват.Явно трябва сама да си ги приготвя.
Виж целия пост
# 57
Врнахте ме много години назад с тези фунийки.Най-редовно ги правех докато бях ученичка и живеех с нашите.Дано тия дни да намеря време за тях.Блягодаря!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия