Къде бъркам при готвенето на ориз?

  • 6 247
  • 31
# 15
И аз го правя 4:1 вода ориз,не го пържа и го вадя преди да е попил всичкия бульон.Навън от фурната ориза си го поема и не става сух или хрупкав
Виж целия пост
# 16
Повече вода и се вади преди да е попил всичката, той си я поема докато изстива.
Виж целия пост
# 17
С годините и аз му хванах "цаката".Не запържвам ориза,но слагам много мазнина.Заливам в съотношение ориз-вода 1:2,5 щом е на фурна.Малко преди да е съвсем готов и все още се вижда водата изключвам и оставям тавата вътре.Избирам тава според количеството-готовата продукция да не е повече от два пръста .Има и още нещо-никога не го разбърквам докато се пече.
Виж целия пост
# 18
Освен всичко казано дотук, оризът се пече при предварително загрята, но не много силна фурна /150 гр./. Това и Иван Звездев го каза преди няколко дни.
Виж целия пост
# 19
Ама как така 1 към 3 пропорция, та даже и повече вода. newsm78
Ние в къщи обожаваме ориз и то приготвен като в китайски ресторант.
Мъжа ми го прави страхотен, но освен че го запържва с повече мазнина до златисто, слага 1ч.ч ориз към 2ч.ч вода+ 1 бульонче.
Като заври намалява да не е на силен огън и така го оставя, докато стане готов като от време на време го бърка лекичко.
Е, по-хубав ориз и в ресторант не съм яла.
Това с повечко вода не става защото се разкашва, особено, ако търсиш ефекта на ризото. Hug
  bouquet
Виж целия пост
# 20
Купувам жасминов ориз за ризото. На опаковката си пише 1:2 и приготвен така си е идеален. Ако се сложи повече вода става на каша.
Но при останалите видове ориз /купувам обикновено италиански и гръцки на Панино/ съотношението е 1:3.
Майка ми го прави 1:4, но тя предпочите да има и малко сосче Grinning
Та извода е, че всеки вид ориз изисква определено количество вода. Peace
Виж целия пост
# 21

Това с повечко вода не става защото се разкашва, особено, ако търсиш ефекта на ризото. Hug
  bouquet
Много си права damayanti .

Моята технология за хубав делящ се ориз е: Измива се много  ама много добре ориза, след това се пържи докато стане стъклен/в повечко мазнина / . Водата е 1:3 , слагам я да заври и вряща я изсипвам при ориза. Намалявам доста котлона и преди да е извряла всичката вода махам от котлона слагам една кърпа и отгоре капака и така да изстине. Откакто го правя по този начин никога не ми се е кашвал  Naughty Преди купувах само бланширан ориз поради тази причина , но сега ползвам всякакъв без проблем. Peace
Виж целия пост
# 22
И аз го правя 4:1 вода ориз,не го пържа и го вадя преди да е попил всичкия бульон.Навън от фурната ориза си го поема и не става сух или хрупкав
  chef newsm10 smile3521
Виж целия пост
# 23
И аз имах същия проблем, но наскоро разбрах къде бъркам. Съотношението вода ориз трябва да е 1-2. Когато слагаш повече вода става слепен.
Аз лично не пържа ориза. Ето как го правя задушен, за гарнитура:
Слагам водата (или бульон) да заври със сол. Изсипвам ориза, разбърквам леко и когато пак заври намалявам котлона на най-слабата степен (всъщност готвя на газ). Оставям да се вари точно 15 мин., под капак, без да го разбърквам (трябва да остане съвсем малко вода, която след това оризът поема). Изгасям котлона и мятам върху тенджерата кърпа или одеяло, за да се задуши. Оризът става перфектен!
По същия начин се процедира и когато се пържи, просто важното е да се вари на слаб огън, да не се разбърква и тенджерата да е похлупена с капак.
Виж целия пост
# 24


 Вчера коментирахме с колежките тайната на  сочният ориз Simple SmileОказа се, че не трябва да се пести мазнината.Аз винаги слагам повече вода от посочените спрямо ориза 3 части.И вадя от фурната преди цялата да е попила в ориза.Като изстине не става като камък и водата попива в ориза.
това е тайната Peace
Виж целия пост
# 25
Аз слагам 3:1 вода-ориз, но разбърквам хубаво, малко преди да стане ориза, тъкмо когато започне да набъбва, така се омесват меките и не готови зрънца падат отдолу и става без твърда коричка, т.е. не остават зрънца без вода!   Peace
Виж целия пост
# 26
Момичета, основната разлика в количеството вода идва от начина на приготвяне, не само от вида на ориза! Ако се прави в тенджера или уок на котлона - и 1:2 ще му стигне. Но ако го сложите във фурната, че пуснете и вентилатора на всичко отгоре,  и 1:4 ще е малко. Това за мазнината също е вярно - повечко мазнина- по-вкусен ориз.
Още нещо за да не стане сух - по-добре в по-малък, но по-дълбок съд, от колкото в широоока плитка тава - така оризът е на по-дебел слой, и дори отгоре да хване коричка, отдолу е сочен и прекрасен.
Друга тайна за вкусен ориз е да се вари с бульон, а не с вода, най- добре домашно приготвен.
И на края - вида ориз също е много важен - примерно с жасминов или басмати трудно ще направите вкусно ризото или пък сърми.
Обратното - Арборио или перления ориз не стават за приготвяне на фурна според мен.
Виж целия пост
# 27
Благодаря, момичета! Златни сте!  bouquet
Виж целия пост
# 28
Завии тавата с фолио и няма да имаш такъв проблем/да хваща коричка/
Виж целия пост
# 29
Никога не ми е ставал хрупкав и сух ориза newsm78
Пробвала ли си различни сортове?
Или да слагаш повече вода и мазнина?
И последното, за което се сещам е просто да намалиш горното печене на фурната
Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия