В кухнята на педагогически захранващите =2=

  • 27 602
  • 289
# 105
Спретнах Попайска спаначена супа в комплект със спанак  с ориз и кремчето на Бунгичка
 Сега си заплювам домашния конфитюр  Party
Виж целия пост
# 106
Най-после и аз да се включа - днес всички ядохме зеленчукова крем супа   chef  закуската беше овесени ядки.
Виж целия пост
# 107
Айде и аз да кажа днес какво ядохме.Въпреки че сме малко болни  Confusedмъчим се малко ама няма как..
Сутрин:Макарони с прясно мляко и канела/сладки/.
Сваряват се макароните и се добавят къ също свареното предварително прясно мляко/подсладено с 3 л.захар/.Накрая се добавя канела.
На обяд:Пиле фрикасе.Добавих малко чесън и стана превъзходно. Peace
Следобедна закуска:.Мляко с ориз/много оскъдно яде  Confused/
Вечеря :Пилешка яхния..
Виж целия пост
# 108
   Облагороден и олекотен вариант на домашния конфитюр:
Сушени кайсии (нарязани на четвъртинки) + бадеми (цели)
се накисват във вода за през нощта и после се пасират леко.
Наподобява на вкус сладко от смокини. (В рецептата имаше
и лавандула, и мед, както и микровълнова фурна...
И без тях се получи чудесно).
Виж целия пост
# 109
Здравейте,момичета!   bouquet
Някой беше споменал за елда със зеленчуци,моля ви кажете как я готвите!
На каката съм я правила на пюре с банан и си "облизваше пръстите",но искам нещо различно.
Виж целия пост
# 110
bini, елдата просто замества ориза и може да се добави вместо него към зеленчукови супички и други яденета със зеленчуци (например със спанак). Важното е, че се накисва от предишната вечер, за да се неутрализира фитиновата киселина, и 5-10 минути са й достатъчни да се свари. Тя е богата на желязо и "иска" вит.Ц, за да се усвои максимално. Ако добавяш сирене, калцият измества желязото, но пък със спанак и сирене става много вкусно.

За банана знам, че е добре да се консумира самостоятелно и да не се комбинира с други храни, особено плодове.

Виж целия пост
# 111
Важното е, че се накисва от предишната вечер, за да се неутрализира фитиновата киселина, и 5-10 минути са й достатъчни да се свари. Тя е богата на желязо и "иска" вит.Ц, за да се усвои максимално. Ако добавяш сирене, калцият измества желязото, но пък със спанак и сирене става много вкусно.

Ауу, сериозно ли така се случва с калция и желязото?
Виж целия пост
# 112
За банана знам, че е добре да се консумира самостоятелно и да не се комбинира с други храни, особено плодове.
Стига бе,че аз значи много съм била в грешка!Поправям се!
Мерси,че ме  "светна" за елдата!Винаги съм се чудила на какво би могла да се оприличи,пък то като ориза била.
Виж целия пост
# 113
Важното е, че се накисва от предишната вечер, за да се неутрализира фитиновата киселина, и 5-10 минути са й достатъчни да се свари. Тя е богата на желязо и "иска" вит.Ц, за да се усвои максимално. Ако добавяш сирене, калцият измества желязото, но пък със спанак и сирене става много вкусно.

Ауу, сериозно ли така се случва с калция и желязото?

Ами да, но не е грешно. Просто, ако искаш да се "нажелЕзиш" трябва да внимаваш как комбинираш желязосъдържащите храни Simple Smile
Виж целия пост
# 114
Винаги съм се чудила на какво би могла да се оприличи,пък то като ориза била.
По скоро на лещата може да се оприличи (от едно семейство са),но това е подробност.
Виж целия пост
# 115
   За мен, елдата на нищо не прилича - има много специален вкус. Simple Smile
У нас се тачи само със спанак, но внимавайте, че запича.  Laughing
Виж целия пост
# 116
Винаги съм се чудила на какво би могла да се оприличи,пък то като ориза била.
По скоро на лещата може да се оприличи (от едно семейство са),но това е подробност.
...пък мирише на слънчоглед.Както и да е,сега е важно да се "нажелезим",както се е изразила Грейс.
Ей,супер сте!С вас нямам място за чудене,какво да сготвя днес.
Виж целия пост
# 117
Аз елдата я правя с настъргана ябълка (вит.Це), добавям и малко зехтинче, за да се повиши хранителната стойност. Мммм дилишъс Simple Smile

Хайде да пусна едно инфо за желязото от съседната тема, което съм си запазила на компа, щом искате да се нажелезвате Simple Smile

Зърнени храни
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Просо                     6.8
Елда                       3.9
Ечемик (глутен)     6.0
Овес (глутен)         4.6
Пшеница (глутен)  3.1

Усвояемостта на желязото от пълнозърнестите храни е доста ниска най-вече поради фитатите и фибрите (напр. вареното просо съдържа около 1.0 мг желязо).
Усвояемостта може да бъде подобрена по няколко начина: прием едновременно с витамин С; накисване на зърната; отделна консумация на продукти, богати на калций.


Месо
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Телешко месо           3.1
Пуйка (тъмно месо)  2.4
Пуйка (светло месо) 1.2
Пиле (тъмно месо)    1.6
Пиле (светло месо)   1.2

Желязото от месото (хемовото желязо) се абсорбира най-лесно, за разлика от желязото в листните зеленчуци (нехемовото желязо).

Зеленчуци
Съдържание на желязо (на 1 чаша):
Цвекло                        2.8
Леща (сварена)          6.6
Спанак (сготвен)        6.4
Грах (сварен)              1.2
Броколи (варени)       1.1
Брюкс. зеле (варено) 1.1

Усвояването на желязото от растителен произход е до 10%. Когато се консумират едновременно храни с хемово и нехемово желязо се оптимизира усвояването на желязото. Витамин С също подобрява абсорбцията му.

Виж целия пост
# 118
Христос Воскресе!
Да сте живи и здрави!
Ние си хапнахме козунак, домашен, естествено!За обяд агнешко - малкият също ще опита!

Весел празник!
Виж целия пост
# 119
Здравейте Simple Smile Имам 2 въпросчета Някой правил ли е бисквитки без яйца, който да са подходящи за 8 месечно бебе и родителите му? Фруктовата захар, която споменавате в някои от рецептите след каква възраст е подходяща?
Иначе менюто днес - закуска: овесени ядки с банан; обед: зеленчукова крем супа; вечеря: печени картофи с розмарин и чесън.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия