Агнешко с ананас и палмови сърцевинини с гарнитура кокосов ориз ( моя рецепта)
Продукти:
За агнешкото
1 кг агнешко месо
1 кутия палмови сърцевини
1/2 пресен ананас
1 ч.л сух фжинджифил
2/3 ч.ч ситно нарязан лук
4 малки моркова ( на кръгчета)
4 с.л сусамово олио
черен пипер, сол на вкус
За соса
1 с.л соев сос
1/2 ч.ч. пресен лимонов сок
2 с.л настъргана лимонена кора
2 с.л бренди
1/2 ч.л горчица
1/2 ч.ч мед или кленов сироп
За кокосов ориз
2 ч.ч jasmine ( дългозърнест) бял ориз
3 с.л растителна мазнина ( олио)
3 ч.ч вода
2 ч.ч кокосово мляко
1/2 ч.л сол
1 ч.л захар
2 с.л ситен настърган кокос
Използвайки много остър нож филирайте месото, задушете го в сусамовото олио докато си смени цвета и леко покафевее по ръбчетата ( не прекалявайте обаче, не трябва да е сухо!). Наредете месото в йенска тава, поръсете със сол и черен пипер. Загрейте фурната до 350 градуса.
В същият тиган задушете лука, морковите, ананаса и палмовите сърцевини и разпределете равномерно в/у агнешкото.
В друг дълбок тиган комбинирайте меда, горчицата, лимоновата кора, лимоновия сок и соевия сос. Разбъркайте на слаб огън до получаване на еднородна смес, след това поръсете в/у месото в тавата. Пече се под алуминиево фолио около 1 час на 180 С.
Запържете ориза в олиото докато зърната придобият стъклен вид, тогава добавете настъргания кокос и разбъркайте. Добавете косовото мляко, водата, солта и захарта. Разбърквайте докато заври, след това намалете на най-слабата степен на котлона си и оставетео 10-15 ( зависи от котлона) мин да се задуши под капак. След като е готово разбъркайте леко с вилица и сервирайте внимателно.
* Нормално е този ориз да стане леко лепкав, имайте предвид, но все пак не би трябвало да е на топки!
Снимки стъпка по стъпка тук: http://tandoorisjourney.blogspot.com/2008/03/pineapple-and-palm- … s-baked-lamb.html
Да ви е сладко!