http://images25.snimka.bg/005770179.jpg
на снимката има 'трохи' защото го рязах топъл, почти горещ. Ако изстине, не се получава така.
Средината става шуплеста и много мека, а коричката тънка и хрупкава. Хлебчето е като 'гъба'. Натискам го и се сплесква до долу, а после се връща обратно - много обичам такива хлябове.
За съжаление, аз все на око, та не мога точна рецепта да дам, но все пак - топла вода 250-300мл. Мая 15-20гр. Натрошавам я, слага щипка захар и водата. Оставям така 15мин да шупне добре. В купа слага брашно + 2/3 щипки сол. Изливам маяната смес и бъркам с вилица интензивно. Добавям пак брашно, ако е необходимо и бъркам. Трябва да стане като гъста, доста гъста каша, но и много по-меко (рядко) от нормално хлебно тесто. Все се каня да снимам тестото за ориентир.
Оставя се да втаса 1 час на стайна температура. Много се надига, става на огромни шупли, дупки, страхотия е. Изсипвам върху масата, която е обилно поръсена (даже покрита) с брашно. То си е една шупнала каша. Леко сгъвам на 2 на 3 с брашнени ръце - събирам от края към средата кашата, всичко с доста брашно наоколо. Оформям топка - много е мека и бързо я слагам в тенджерка, намазана с мас при мен. Ръся отгоре брашно. Втасва на стайна температура 45-50мин. Пека в загрята на 140-150 градуса фурна за 45-50 мин. Не оставям много да се зачервява.
Рецептата на Джеммма е за Чабата, ще я потърся и ще дам линк, тя е по-точна от моята.
Ето линк към на Джемма рецептата
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.msg7244660#msg7244660
Хайде, бухнах си рецептата в 'Моите манджи' - рецепти!