Черен списък на храни и хранителни продукти - 2

  • 97 042
  • 722
# 15
на мен ми прави впечатление срока на годност на пресните млека, например Вереята срока е около 20 дена, а на Меглето 4 месеца. Не мога да си го обясня, нали технологията е една и съща, освен вторите да добавят нещо консервиращо. newsm78

Не е една и съща технологията. Тези млека, които имат по няколко месеца годност се правят със стерилизация, нямат консерванти.
Виж целия пост
# 16
На мен пък не ми се вижда нормално да купувам пр. мляко със срок на годност над 20 дни... newsm78. Каквато и да е технологията след 20 дни, то няма да е прясно, а достатъчно престояло.
Олио Калиакра не е ли вече румънско? Може там да се крие ключа за влошеното качество Twisted Evil
Виж целия пост
# 17
Добре де какво мляко купуваш с по-малък срок на годност?

По темата, краве масло "Сердика". Преди около 2 месеца си беше хубаво масло, твърдо и с добър вкус. Последно като купувах стои като маргарин меко Sick, а го съхранявам в хладилник все пак  .
Виж целия пост
# 18
Лелееееееее дошло време за втора тема - много некачествена стока много нещо ooooh!
Т Маркет ............. Много внимавам ,ако ми се наложи да купя нещо от там...

И аз така. Трябва не знам какво да стане та да влезна там Sick. Пкъ като влезна се въртя 15 минути и най често си излизам Sickили купувам веро, прах за пране.........такива неща
Купувала съм олио Папас и няколко пъти смърдеше на риба  Sick
И на мен ми е случвало - но то не май само с това олио - кажете кое от гръцките е добро, да взема да пробвам и аз newsm78
Виж целия пост
# 19
Извинявам се и се коригирам, не бях забелязала, че олиото не е гръцко, а турско. От половин година го купувам и съм много доволна от него. На опаковката пише, че е без холестерол, дали е истина, не знам, но е много добро, т.е., не правят никакви цигании Simple Smile
Купувала съм и от царевичното им олио, също е много добро. Цената мисля че беше 3.20лв. Аз съм много доволна от всичките им продукти. Ето това им е сайта, със същите етикети са бутилките и тук в магазините http://www.kirlangic.com.tr/yeni/eng_urn_aycicek.html
Дано това да не се сметне  за реклама, просто споделям, може на някой да му е от полза.
Виж целия пост
# 20
Доколкото знам, холестерол се съдържа само в животинските продукти. Така че е напълно нормално в олиото да няма - то все пак е с растителен произход. Нека по-запознати от мен да споделят, защото не съм много сигурна.
Виж целия пост
# 21
Аз от ориза на Иззи не съм доволна, както и да се опитам да го направя - става на каша  Rolling Eyes Вярно, че пробвах само с 2 пакета, но ... достатъчно, карам на Панино засега и съм доволна  Peace
Виж целия пост
# 22
Това открих за холестерола, имало го в малки количества и в растенията http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%8 … D1%80%D0%BE%D0%BB
Виж целия пост
# 23
Здравейте и от мен! Simple Smile
Аз на Иззи абсолютно нищо не купувам. А на скоро толкова ми се беше дояло крема сиренето на Милмекс и си купих две, отварям едното с излизането от магазина...е няма такъв вкус...отврат- то горчеше и имаше вкус на найлон и какво ли още не...
Виж целия пост
# 24

Не е една и съща технологията. Тези млека, които имат по няколко месеца годност се правят със стерилизация, нямат консерванти.
[/quote]

дъщеря ми е с разстройство от АБ, но бабата и дала прясно мляко пършевица и познайте какво??? на детето нищо му нямаше??? какво има вътре, за бога?! със сигурност не и мляко!!! #2gunfire
Виж целия пост
# 25
Забелязах на българския пазар следното: Една стока докато е нова и рекламирана има що годе хубаво качество, но след няколко месеца, след като привлекат необходимата клиентела, ВСИЧКО свършва! Цената уж е на промоция, но стоката вече е кофти.
Виж целия пост
# 26
Здравейте,
прочетох цялата тема и съм шокирана от повечето от нещата.Останах с впечатлението обаче,че повечето от вас мислят,че това се случва само в Бег и гледат едва ли не с възхищение и вярват почти безпрекословно на стоките внесени от "развитите" страни.Генералното настроение е,че едва ли не в Бег няма никакъв контрол,а на запад всичко е проверено и безвредно.Да,ама не.
Не искам да разбивам представите ви,но мисля че е по-добре да знаете,от колкото да живеете в заблуда и както от край време в Бег е модерно да се мисли,че всичко българско е лошо,а вносните неща и изобщо "на вън" всичко е хубаво и перфектно.
Ето малко за четене:
Статията е от един от най-големите канадски ежедневници La Presse

Канадската агенция за инспекция на храните потвърждава,че много несигурни стоки могат да бъдат открити по рафтовете на магазините.Министерството на земеделието,риболова и храните се притесняват от липсата на контрол над вносните стоки.Експертите потвърждават,че хранителната ни верига е уязвима.Трябва ли да треперим над чиниите си?
През последните три години,Канада трябваше да извърши десетки и десетки прибирания на продукти,за които се предполага,че са заразени....
Канадската агенция за инспекция на храните (ACIA) в сряда пусна едновременно две предупреждения за салмонела:бактерия,която може да причини сериозни заболявания,дори и смърт.Намерена е в черен пипер внесен от Пакистан и пъпеши от Хондурас,два продукта,които са разпространени в Канада.
И това не са изолирани случаи.През последните три години ACIA е поръчала повече от 50 отдръпвания на продукти,евентуално заразени със салмонела и още десетки други предупреждения за храни съдържащи опасни бактерии,стъкло,метал и дори химични дезинфектанти."Възможно е днес по рафтовете на магазините да има стоки,които не са сигурни."-потвърждава Мишел Лаброс,директор на контрола на вноса,към ACIA.В страната няма правилник за безвредността на хранителните стоки,подчертава той.
"Хората мислят,че правителството контролира всичко,че има проверяващи,които опитват всичко,което влиза в страната.",но това не е така,даже обратно.ACIA е орган за  регламентация ,напомня нейния президент."В идеалните случай,ние трябва да проследяваме продукта от полето до чинията",обяснява той.Практически това се случва с месото и яйцата,но за зеленчуците или преработените продукти,който се продават в магазините са оставени на честността и коректността на вносителите и техните бизнес партньори.
Т.е. сигурността е оставена в ръцете на вносителите.Които са честни в 98% от случаите,казва М.Лаброс,."Може би има едни 2%,които искат да заобиколят правилата.Но тези 2%,са 98% рискови.И това са хората,в които трябва да се прицелваме".
В Сащ,се констатира същото.През изминалата година,консуматорите с изненада прочетоха в голям американски ежедневник,че само 1% от храната е тествана.Тук в Канада,ACIA успява да инспектира от 2% до 5% от хранителните стоки."Хранителната ни верига е много уязвима",съгласява се Марион Нестле,професор от Нюйоркския университет."Серията с храната за животни,съдържаща меламин от последната година е идеалния пример."М.Нестле е автор на книгите Безопасна храна и Хранителна политика.Тя вярва,че нашата хранителна система,както и тази в САЩ е пълна с дупки през които се промушват много бактерии и други притеснителни субстанции.
Преди две години,трима американци умряха след консумацията на спанак заразен бактерията Е.coli.Още близо 200 човека бяха болни.

--------------------------------
Всяка седмица,ACIA пуска предупреждение за отдръпване на храни,които са разпространени на канадския пазар.Голяма част от тях засягат присъствието на необявени алергени.Други пък са по-скоро за открити нежелателни субстанции,понякога много опасни.Ето една извадка.
Салмонела
Аншоа,спанак,пъпеши,бадеми в шоколади,чеснови крутони,сирене,охлюви,сусам и различни колбаси,именно тези неща бяха обрани от канадските магазини.Салмонелата може да причини леки неразположения,повръщане,но също така сериозни артритни проблеми и смъртоносни усложнения.Старите хора,малките деца и бременните жени са с най-голям риск.
E. coliВ повечето случаи се намират в говежда кайма,но също така в салатните смеси,спанак и телешко смляно.Консумирането на храни заразени с Е.коли може да провокира конвулсии и инциденти с опорно-двигателната система,много други сериозни болести,дори
смъртоносни.
Арсен
Съвсем скоро беше открит арсен в сок от круши предназначен за деца,внесен от Турция.Това беше третата тревога за последните 18 месеца,другите два случая се отнасяха за минерална вода.Консумирането на този тежък метал може да провокира повдигане,повръщане,също така дихателни проблеми,стомашно-чревни,бъбречни и неврологични.В дългосрочен план може да предизвика определени видове рак.
Антибиотици
През декември 2006 беше открит chloramphénicol в мед внесен от Украйна.Става дума за антибиотик,които в Канада не се предписва на животните,които са предназначени за за хранителната верига,той води до заболяване на кръвта.Скоро беше открит и нитрофуран в
панирани скариди.Това е друго лекарство забранено в Канада,понеже е канцерогенно.
Ботулизъм
Токсините на ботулизма бяха открити в сок от моркови през 2006.Clostridium botulinum е по-скоро не офанзивна бактерия,докато не си даде възможност тя да започне да произвежда токсини.Консумиран орално,токсина може да парализира мускулите с витална функция.За
съжаление точно това застигна една американка.Тогава от пазара бяха оттеглени чили и маслини,съдържащи токсина.
Оцветители
Оцветителя Судан беше открит във внесено къри на прах.Неговата употреба в Канада е забранена,понеже при опитите с животни е причинило рак.
Химични продукти
През март 2005 в сос внесен от Виетнам бяха открити химически заразени канцерокени от семейството на хлоропропанолите.Същата година химичен дезинфектант беше открит в шоколадово мляко в Онтарио и друг опасен химически продукт беше намерен в канадските
торти през лятото на 2006.
Стъкло,пластмаса и др.
ACIA прибира от пазара също и храни съдържащи нежелателни частици.През последните три години бяха открити парченца пластмаса в житните каши за бебета и в шоколадови яйца,стъкло в бурканчета с херинга,метални частици в зеленчукови смеси,както и в шоколадови
бисквити.Опаковки от спринцовки бяха открити във една онтарийска фабрика за шунка.Опасенията бяха за умишлено заразяване,месото
което беше излязло от този завод,беше прибрано от хранителната мрежa.

Ето и линкове към статията,за тези които знаят френски.
А аз лично не претендирам за професионален превод,така че се извинявам за тромавостта на текста,но просто исках генерално да ви запозная с това което става на запад.
La Presse
http://www.cyberpresse.ca/article/20080401/CPACTUALITES/804010631
http://www.cyberpresse.ca/article/20080401/CPACTUALITES/804010630

Всеки от вас има познати които са ходили на разни студентски бригади за бране на разни неща или в друга работа свързана с храните,разпитайте ги да ви кажат и там как се случват нещата.На мен най-пресния ми случай е с позната,която беше на бригада за бране  на ягоди.Тя ми е разказвала как едни и същи ягоди се етикетират с различни етикети едните обикновени,а други за биологично чисти.
Мога още много да пиша по въпроса,но все пак темата е за бг стоките,така че да не разводнявам темата.
Виж целия пост
# 27
Кашкавал "Дядо Либен"! Ужасна лепкава смес, далеч от мисълта за кашкавал!
 newsm78

съгласна съм!
А и не е особено евтин кашкавал, за да е с такъв вкус!
Виж целия пост
# 28
Непременно се записвам за новата тема, интересна е!
За кашкавала - аз гледам да го избирам по твърдост вече, и по хомогенност, обикновено взимам или НДН (ако това му беше името), или един друг, за чиято марка също не се сещам Blush - знам ги по картинките...
А сирене ако има, взимам на ЕлБи и досега винаги ми е харесвало, но последният път имаше един такъв... доста презрял вкус, на какво ли се дължи?
Виж целия пост
# 29
Като стана дума за кашкавал слагам тук кашкавал Витоша.Преди най-много ми харесваше,но сега няма нищо общо с кашкавал.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия