Черен списък на храни и хранителни продукти - 2

  • 97 224
  • 722
# 555
Това не е новина.Много отдавна се използва палмово масло за сирене и кашкавал.На етикетите си пише ,че продукта е от растителен произход.


а дали е от маргарин, или от палмово или друго растително масло,няма никакво значение
Виж целия пост
# 556
Прочетох статията,потресена съм!Вече не знам какво ще давам на детето си от тук нататък  ooooh!.Дали има някаква гаранция,ако купувам сирене от овче или козе мляко...
Виж целия пост
# 557
Прочетох статията,потресена съм!Вече не знам какво ще давам на детето си от тук нататък  ooooh!.Дали има някаква гаранция,ако купувам сирене от овче или козе мляко...

Не, разбира се.
Виж целия пост
# 558
meriditka, къде я намираш тази гръцка фета?Аз съм купувала датска и е ужасно солена,а и си пише,че съдържа растителна мазнина(аз помислих,че това е маргарин,а то било палмова мазнина).Преди време бях чела някъде,че бълг.сирене Дунавия съдържало свинска мас.
иначе купувам вакуумирано сирене Забърдо,ама дали е истинско?
Мисля,че за черния списък са и всички български масла вече или поне онова в сребърната опаковка,на Родопея,на Жълтуша,на Клевър.

Гледам, че си от Пловдив и незнам дали ще мога да ти помогна, но я има в Хит и Пикадили. Опакована е в нещо като вакумна опаковка, и отгоре има снимка на гръцка салата с паренца фета. За съжаление в момента нямам вкъщи, за да видя кой е производителя.

Само за информация- повечето от гръцката фета също съдържа растителни мазнини, но те са фракции от производството на зехтин

Съгласна съм, но поне няма тебешир или извлечения от свинско шкембе, мас, и т.н.
Виж целия пост
# 559
Понеже не разбирам от технологии, поразпитах и ето какво научих...
Никой не може да каже какво слагат ГР или БГ производителите на сирене, защото мине ли през ХОМОгенизатора, сместа става еднородна и само лабораторни проби дават състава на микса...
Същото е и при колбасите- Вкарват всичко в КУТЕР (машина за мелене с много спираловидно разположени ножове на един вал, с въртяща се чиния и тн- там няма значение какво слагаш кожи, вътрешности или сланина с малко добавки имаме вълшебството наречено салам кренвирш или др. - миризми и оцветители колкото щеш...

Приятели от провинцията ми донесоха сирене в Пластмасови кутии от Търговищкото с.Давидово и с.Белица пак там някъде в района фирмата е БУЛДЕКС ООД имат страница в нета http://www.buldex-bg.com сиренето им е хубаво, киселото мляко също за кашкавала имам резерви...
Виж целия пост
# 560
Това за сиренето е ужас! Аз доскоро не купувах сирене, защото свекърва ми правеше козе и ми пращаше редовно, но в момента козичките чакат яренца  Simple Smile и не могат да се доят, та се налага да купувам от магазина.
За колбасите - отдавна не купувам нищо мляно, само филета.

И тъй като по-нагоре в темата прочетох желания за рецепта за суджук - ето нашата фамилна рецепта за луканка:
Свинско и телешко месо в съотношение 1:1,1 /например 5 кг свинско и 5,5 кг телешко месо/
На 10 кг. месо - 1 кг твърда сланина
И сега подправките: сол - от 25 до 28 г на кг /ние слагаме 26 г/
захар - 2 г на кг
кимион - 7 г на кг
черен пипер - 3,5 г на кг /може и по-малко/

Трябват ви още и черва, но там количеството не мога да го кажа точно, защото червата са с различен диаметър. Червата отначало се киснат в смес от оцет и вода, после се измиват добре отвътре и отвън, маха се лойта, ако има такава, обръщат се с вътрешната им страна навън - т.е. месото като се напълни контактува с външната страна на червата.

Технологията: смила се месото общо - т.е първо се нарязва на парчета, омесват се добре парчетата и след това се смилат свинското, телешкото и сланината заедно. Подправките също се смесват добре и заедно със смляното месо се омесва всичко добре. Оставя се да престои 24 часа, като се размесва добре още 2 пъти. Непосредствено преди пълненето каймата се омесва още веднъж.
Червата се нарязват на желаната дължина. Пълненето осъществяваме с фуния отпред на нормална машинка за мелене на месо, като не се слагат ножчето и решетката /от миналата година имаме кухненски робот с машинка за мелене на месо и пълним с нея/.
След като се напълнят червата, се  завързват от двете страни /най-добре с тънък канап/ и се окачват да съхнат.
На следващия ден леканките се валират /аз го правя с бутилка и ги разточвам като с точилка  Laughing/ леко - не се натиска много, за да не се спукат червата /въпреки това тази година дадохме 2 жертви/.
Окачват се отново. Валират се по същия начин още два-три дни. При валирането се следи дали има попаднал въздух в червата и мехурчетата се пукат с много тънка игличка.
След около 5 дни започват да се натискат луканките - слагат се между две плоскости, като отдолу и отгоре ние слагаме по един стар чаршаф. Отначало тежестите са по-малки, постепенно се увеличават.
Луканките стоят затиснати през нощта, през деня ги окачваме на въздух. Това се прави поне 3 пъти - за да се придобие характерния сплеснат вид на луканките. След това вече може да се оставят само до си се сушат на въздух до готовност.  При нас  всеки път се получава отличен резултат.
Виж целия пост
# 561
здравейте -и аз четох статията в 24 часа -не че вече нещо може да ме изненада но всичко това някакси вече започва да минава всякакви граници-в саламите няма месо  месата пък са тъпкани с химии за окрехкотяване защото не се знае на коя крава прабаба й са заклали- цял свят ни знае с киселото ни мляко и ако земем да им обясняваме на хората че вече използваме нова технология и всъщност не слагаме мляко в млякото има да се пуляти да ни се чудят-плодовете и зеленчуците внос пък третират с разни химикали да издържат по-дълго то да е седяло складирано със седмици ама пък като го видиш си викаш -късмет искарах гледай колко е прясно и свежо -а като стигне до устата---- а сега и това сирене-снощи имахме на масата -лапна си парченце а то направо ми се затъква ама като погледна по-оптимистично си викам това е добре за мен и тялото ми -няма да ми се налага да пазя диета няма да давам пари за фитнес   и  вече ще изглеждам добре Mr. Green
Виж целия пост
# 562
Ние вкъщи вземамаме от млечните продукти на фирма Роса - сирене и кашакавал. До сега сме доволни и дано да си остане така и за напред, че просто не знам какво да купувам . Накрая ще нрябва сами да си го подквасваме млякото и да си правим сиренето в къщи  #Crazy
Виж целия пост
# 563
Ето част от статията на 24 часа тукooooh!

 Sick
Виж целия пост
# 564
Бях си харесала Фибела 2 %, но от известно време и това кисело мляко става тебеширено като консистенция след престой в хладилника. Cry
Виж целия пост
# 565
Гледам, че сте дискутирали проблема със сиренето, аз лично не вярвам производителите да си признаят, както се вика и да ги задължат да продават продукцията си на специален щанд.Аз вече не се учудвам, защо имам алергия при ядене на сирене, сладолед или мляко,а то какво било.Аз съм доволна от Фибела 2%, ние само такова вземаме.
Виж целия пост
# 566
От вчера минахме на вакумирано краве сирене за над 9 лв кг, но не знам дали и това е гаранция
Виж целия пост
# 567
запис да видя какво да не взимам в къщи
Виж целия пост
# 568
запис да видя какво да не взимам в къщи

Почти не остана какво  да взимаш  Confused
Виж целия пост
# 569
почти и аз до този извод стигнах
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия