Примерна схема на захранване (7)

  • 53 599
  • 599
# 420
Само едно допълнение за киселото мляко и маслеността:

В специализираните източници за детско хранене се препоръчва млякото да е:
- до 1 година: нискомаслено
- след 1 година: пълномаслено

Обаче това се отнася най-вече за случая, когато на детенцето са дава кисело мляко от доста по-ранна, но допустима възраст (напр. около 7-8 м.). Съветите на педиатри за кисело мляко с нисък процент вероятно идва от практиката да се разрешава по принцип разредено и подсладено кисело мляко преди 5-6 м. дори. Освен това, ако детенцето е било на кърма, на 10-11 м. съвсем спокойно може да се премине към пълномаслено кисело мляко - кърмата съдържа около 4 г мазнини на 100 мл. Има препоръки например при преход от АМ към кисело мляко след 1 год. първо да се дава нискомаслено мляко (около 2-4 седмици), после пълномаслено. Бебешките продукти преди 1 год. с АМ като каши и прочие също са с обезмаслено мляко. При дечицата на кърма или смесено хранене не е необходимо.

Ако киселото мляко е въведено от 10-11 м.нататък, няма проблем и е добре да бъде пълномаслено.
Виж целия пост
# 421
Здравейте!Скоро ни предстои захранване и ме интересува дали може да се замразяват пюретата-частта която не е изядена,напр. плодовите,и по-късно да се използват за направа на кисел или друго?
Виж целия пост
# 422
косе босе, с това допълнение си обяснявам и препоръката на педиатърката. значи мога вече да му давам и пълномаслено, коет ое добре, понеже малко се притеснявах Peace
Виж целия пост
# 423
Здравейте!Скоро ни предстои захранване и ме интересува дали може да се замразяват пюретата-частта която не е изядена,напр. плодовите,и по-късно да се използват за направа на кисел или друго?
По-добре замразявай пресни плодове. Аз вече имам череши, вишни, сега ми попаднаха и сливи.
Не мисля, че е добра идея да се замразяват отворените пюрета.
Виж целия пост
# 424

Пюрето може да се замрази. Но при едно условие – да е не е докосвано с лъжичката т.е. да не е замърсено с бактерии от устата на бебето.

Предварително се отсипва една част от пюрето, която се предлага на детенцето. Ако не бъде изядено – не се предлага повторно и не се съхранява в хладилник или фризер. Другата част се прибира в хладилник (срокът на съхранение е между 24 и 48 часа за готовите пюрета, до 48 часа за домашните). Може и да се замрази.

Времето за съхранение на плодови пюрета във фризер е 4-6 месеца при температурата поне -18 градуса. Времето за съхранение в хладилна камера е 1-2 седмица при температура между -5 и -15 градуса.


/Ако решиш да изчакаш още малко със захранването, тук ще получиш много подкрепа и насърчение Simple Smile /
Виж целия пост
# 425
Откога може да се дават смлени орехи и алерген ли са?

Орехи
- след 1 год. в общия случай (смлени)
- след 2-3 год. при алергична обремененост
- след 4-6 год. цели ядки

Срещат се и препоръки след 2 год. в общия случай. Зависи от източника на информация. В американските и някои други схеми често се дава препоръката за орехи след 2 год., но те по правило използват по-спекулативно понятието 'алергия'. В списъците с храни топ-алергени фъстъците заедно с другите ядки са начело. Но основна част от тези забранени храни (пшеница, белтък, риба, цитруси и краве мляко) са напълно допустими след 1 год., съответно ядките също. Изключение са фъстъците.

Освен това, орехите и другите ядки често са в списъците със забранени храни до 18 м., 24 м. или 36 м. поради високия риск от задяване. При деца под 4-5 год. ядките трябва да са фино смлени и смесени до хомогенност с друга храна, по-течна и по-лесна за преглъщане.

Проблемът при алергични деца е, че в около 1/3 от случаите те са алергични и към орехи, и към фъстъци (въпреки че ядките са от различно семейство растения и всъщност не става въпрос за типичната кръстосана алергия) – орехите често се изключват превантивно до 3 год. поради тази причина. При неалергични деца обаче възрастта за въвеждане на орехи може да бъде от 1 год. нататък, по преценка.

Общото при всички видове ядки е, че алергията рядко се израства с възрастта, за разлика от доста други храни.
Виж целия пост
# 426
Здравейте,мили мами! Имам питане- с каква температура трябва да е водата за приготвяне на инстантната каша на Хип  от елда? Благодаря!
Виж целия пост
# 427
Aз все още се чудя как да започна newsm78. Чета, че кашите са по-лесно смилаеми. Вероятно първата ще бъде на Милупа. Трябва ли да се притеснявам примерно ако започна с картоф, да го боли корема повече отколкото с кашата??? Той е малко с чувствителен стомах. Confused
Виж целия пост
# 428
Здравейте,мили мами! Имам питане- с каква температура трябва да е водата за приготвяне на инстантната каша на Хип  от елда? Благодаря!

Всички каши се приготвят с хладка вода окло 50 градуса.. По принцип Simple Smile
Ама съм ги правила с всякаква  Mr. Green
Виж целия пост
# 429
Аз винаги топля водичка за кратко Peace
Не измервам температурата и  Party
Виж целия пост
# 430
Косе Босе, благодаря за полезното инфо. Ще изчакам с орехите, защото пак имаме обриви тук-там по ръцете и краката.
Виж целия пост
# 431
Само от любопитство, защото май никой не е споменавал патладжана, нито съм виждала такива пюрета. От кога може да се дава? Предполагам, че доста късно заради никотина в него?
А по същество - може ли да въведа диня и пъпеш едно след друго, без изчакване?
Виж целия пост
# 432
ванилия, аз диня и пъпеш му въведох наскоро, като си го захраних по обичайния до момента начин и не сме имали проблеми Peace
Виж целия пост
# 433
Момичета ако може да ме ориентирате дали има готова каша просо безглутенова на някоя от фирмите и ако няма как се приготвя домашна?
Виж целия пост
# 434
Момичета ако може да ме ориентирате дали има готова каша просо безглутенова на някоя от фирмите и ако няма как се приготвя домашна?
Домашна приготвям като варя просото, после може да пасираш, ако ти е едро. Аз давах на каката като беше по-голяма и добавях сиренце или плод
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия