(много вкусно ястие, което приготвях лятото и с лапад, и за което ме подсети въпрос на една мама от форума. Снимки по-късно, като го спретна.)
- пиле 1,2-1,5 кг
- 350-400 гр спанак приблизително
- 4-5 скилидки чесън
- сол
- смлян чер пипер
- кубче бульон
- 2-3 с.л кисело мляко
- 3-4 с.л зехтин (или олио)
- 0,7- 1 л вода
Режете пилето на порции и слагате в маринада от:
Пресния спанак измивате, наситнявате в комбайн или на ръка, много наситно, почти на пюре, добавяте малко сол, смления чер пипер, чесъна и зехтина/олиото, киселото мляко и хубаво разбърквате. Слагате пилешките порции в тая смес, хубавичко ги обърквате, покривате с фолио и оставяте в хладилник поне 30 мин., а може и два часа да я забравите, ако имате време. Може и лютивичко да добавите, ако обичате.
След като мине времето, изваждате пилешките порции, слагате ги в нагрята суха тенджера и бързо с лопатка поразбърквате да се позапържат 1-2 мин. След това сипвате и маринадата. Добавяте кубчето бульон и около 2 ч.ч. вода, приблизително 500 мл, не повече. Оставяте да кипне на огъня, намалявате го и задушавате под капак до готовност. В зависимост от пилето това може да са 20 мин, може и 30-35. По време на задушаването доливате по малко от останалата вода. Получава се ароматен сос и крехко ароматно пилешко. За гарнитура може да се направи бял ориз.
На снимката спанакът е заменен с коприва.
източник