Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Порцеланови фасети - 2

  • 168 086
  • 598
# 585
Ами да, и аз не мога да си го представя, как върху такива изпилени дупки се залепва фасетата. На 19ти съм на зъболекар и ще разпитам подробно, въпреки, че нямам събраните пари още. Сумата си е сериозна - 800лв на зъб, като се правят минимум 6 горни и 6 долни зъба за да се получи добре. А останалите, които се виждат при усмивка се избелват според цвета на фасетите.
Виж целия пост
# 586
Но се прави един вид нова пломба...
Виж целия пост
# 587
Но се прави един вид нова пломба...
Под фасетата ли?
Виж целия пост
# 588
Пилят се зъбите при слагане на фасети и пломбите също.
И моите бяха целите в пломби и през 2-3год падаха и затова се реших да ги правя.
Виж целия пост
# 589
Мариета говоря за бондинга.
Доли ти къде ги прави и доволна ли си.ако не е проблем да дадеш малко повече инфо за твоя случай?!
Виж целия пост
# 590
Давала съм инфо в темата,потърси от ноември 2017год,тогава ги правих и всичко споделих тук.
Виж целия пост
# 591
Най-доброто решение по принцип е да се доверите на Вашия зъболекар, който след като прецени състоянието на зъбите Ви и евентуално причините за това състояние, ще Ви информира какво е най-подходящо за Вас.

Ако зъбите са счупени и пломбирани, но не са ерозирали, или ако има луфт между зъбите, фасетите са много подходящи. Но при напреднала ерозия и изтрит емайл, фасети не се препоръчват, защото не могат да се закрепят достатъчно здраво (доколкото знам и при шиечни кариеси също, но може да греша).

При изтрит емайл, моята зъболекарка препоръчва коронки от металокерамика. Бондинг да, но само в краен случай, защото и фотополимерът също се изтрива и износва.

Въпреки това, аз избрах бондинга като по-евтиния и по-естествено изглеждащия вариант. Но истината е, че за мен цената беше водеща. Обаче тук подчертавам, че става дума за цената, която беше предложена на мен, защото изрично ми бе подчертано, че е много по-скъпо по принцип.

Скрит текст:
Уловката беше, че моята зъболерка се учеше как се прави бондинг на моите зъби и направи снимки на процеса, които сигурно по-късно е използвала за публикация и/или за доклад. Онова, което ме подразни, беше, че не ме попита дали разрешавам да снима и да публикува зъбите ми. Тоест, изненадата беше доста неприятна. Тя просто е приела, че тъй като съм затруднена финансово, ще се съглася да заменим снимки срещу намалена цена на бондинга, само и само да имам що годе приемлив фронт.

Както вече споменах, след 2 години и половина, бондингът се е поизносил, лъснаха ръбчета, дупчици (които преди са били въздушни мехурчета) и пр. Поканена съм принципно да оправим поне едната по-голяма дупчица, но още не съм отишла, т.к. ми е крайно неприятно и естествено все не намирам време. Но със сигурност знам, че бондингът по принцип се поддържа чрез добавяне на материал и полиране, и несъвършенствата могат бързо и лесно да се коригират, то си е фотополимерна пломба.

За да ми направи бондинга, зъболекарката свали всички съществуващи пломби и ги пломбира наново, после продължи с наслагването на материала, но пломбите бяха само на 2 от 5-те зъба, останалите 3 зъба бяха просто износени и скъсени. Шиечни кариеси не съм имала и не съм наясно какво се прави в тези случаи.

Не помня точно, но пилене май нямаше, докато ми правеха бондинга. Не и в степента, в която се пили за коронка.

За фасетите нищо не знам, освен че зъбите трябва да се поизпилят и че са скъпи. Но те не са подходящи за мен и не съм ги обмисляла.

Дано да съм била полезна, ако нещо съм пропуснала, ще опитам да отговоря по-бързо този път.Stuck Out Tongue Winking EyeStuck Out Tongue Winking EyeStuck Out Tongue Winking Eye
Виж целия пост
# 592
А оцветяване има ли? Потъмняха ли?
Виж целия пост
# 593
Цветът на самия материал не се променя, но все пак при мен нюансирането е близко до цвета и на останалите зъби, тоест бондингът още от самото начало не е бил снежно бял. Обаче има нещо друго, при износването на материала, може да започне да прозира под него цветът на зъбите Ви и това да създаде илюзия, че материалът се променя. Както вече споменах, бондингът не е веднъж завинаги, той си иска поддръжка, а в случая износването се оправя лесно и бързо с наслагване на материал.
Виж целия пост
# 594
От много отдавна следя една дама, която ми се струва, че добре се справя с бондинга -
-Д-р-Мария-Костова- Пловдив
Какво мислите? Доколкото разбрах, може и да се направи модел как ще изглеждат зъбите или поне как да се разботват директно. Впрочем и много евтино работи - 90 лв на зъб за бондинг.
Има и една доста добра зъболекарка в София - др Крачунова. Правила съм пломба на преден зъб - 4 бр при нея и това са единсвените хубави предни зъби, които имам дори и след 4 години от слагането им. Тя обаче работи малко по-скъпо за пломба с хубав материал за преден зъб 120, но такъв педант не съм виждала, а съм ходила при многоооо зъболекари. Почиствах си и зъбен камък при нея пак на тази цена, до сега толкова старателно продължително и ефективно не са ми го правили никъде.
Виж целия пост
# 595
Да, Петя, за повече от 1-2 зъба задължително се прави отливка на челюстта при зъботехник. Тази отливка се съхранява от зъболекаря, в случай че впоследствие се наложат корекции (аз също имам такава отливка).

Колко дълго ще изтрае бондингът, естествено зависи и от това дали е качествено направен, но и от причините за увреждането на зъбите. Например, при скърцане със зъби или повишена киселинност, няма как да остане невредим твърде дълго време - износва се, чупи се и т.н.

Цените на първата зъболекарка са ниски наистина, но аз никъде не ги видях директно заявени, така че не съм сигурна, че още са такива. На въпросите за цена под снимките, д-р Костова отговаря, че е дала телефон за записване на час за преглед.

На втората зъболекарка цените също са ОК, на мен ми беше казано, че на повечето места бондингът струва 150 лв./зъб, и то това са цени от преди 2 години и половина (те май не са мръднали много, де). Моят е направен за доста по-ниска цена. Доволна съм, защото иначе нямаше да мога да си го позволя.

В някоя от темите тук преди време прочетох за цени от 500 лв. на зъб и се потресох, обаче сигурно нещо съм недоразбрала пак. Или пък са направени от платина. То всъщност металокерамиката май е по-скъпа от платината.JoyJoyJoy
Виж целия пост
# 596
Здравейте драги съфорумци. От известно време следя темата и реших да се включа. Винаги съм имал проблем с цвета на зъбите, като този проблем си е реален – т.е. не се лигавя, защото искам холивудска усмивка, а искам да постигна нормален цвят, тъй като в този си вид, зъбите ми влияят доста чувствително в негативен план на социалния ми живот. През главата ми минава мисълта за керамични фасети + коронки, но не знам някой да си е правил „пълен ремонт“, като е подменил всичките си зъби (е сещам се за един бивш футболист, ама не го познавам лично за да го питам Smile). Та въпросът ми е има ли някой, който да е правил нещо подобно за да сподели опит – най-вече при кой стоматолог е извършил процедурата, колко пъти е ходил, имал ли е някакви проблеми, как се чувства към настоящият момент и т.н. Ако не е тайна каква цена е заплатил за услугата .Специално за фасетите, с оглед на формата им отзад, ми е интересно лесно ли се свиква с тях? Колкото до коронките – на жив или на умъртвен зъб са поставени?
Честно казано обаче доста си ме е шубе като чета за всевъзможни гафове на някои стоматолози, с оглед на което първо ми се иска да опитам с избелващи процедури, но не знам доколко ефикасни ще са и колко продължително може да се поддържа постоянен цвят, без да се увредят зъбите.
Тааа колеги ако някои има какво да сподели, ще се радвам да го „чуя“.
Виж целия пост
# 597
... Винаги съм имал проблем с цвета на зъбите, като този проблем си е реален – т.е. не се лигавя...
Тааа колеги ако някои има какво да сподели, ще се радвам да го „чуя“.
А какво точно означава „проблем с цвета на зъбите“? Какъв е цветът? На какво се дължи този цвят? По рождение ли е или имате здравословен проблем, който се отразява на зъбите?

Ако зъбите са напълно здрави и имате оцветен емайл, вследствие на засилена употреба на кафе/вино, тютюнопушене и така нататък, може да използвате избелващи пасти.

Но ако имате ерозирал емайл - не (във вторият случай емайлът е нарушен или изтрит, а под него „лъсва“ дентинът, който е жълтеникав). В този случай няма какво да се избелва, ами трябва зъбите да се покрият.

Относно коронките и фасетите, при здрави зъби (тоест здрави корени) няма необходимост от умъртвяване, тъй и тъй пиленето се извършва под упойка. Съвременните тенденции са за запазване на зъбите живи, докато това е възможно.

Колко ще струва, е много сложен въпрос, защото зависи къде ще го правите. Може някой зъболекар дори да Ви направи отстъпка, ако ще правите над 10 зъба, знам ли. Но средната цена за бондинг щом е 150 лв./зъб, то металокерамичните коронки трябва да са над 200, а фасетите дори още по-скъпи. Последният параграф може да е много неточен, защото наистина нямам реална представа. Дано някой в темата да има и да пише!

Виж целия пост
# 598
... Винаги съм имал проблем с цвета на зъбите, като този проблем си е реален – т.е. не се лигавя...
Тааа колеги ако някои има какво да сподели, ще се радвам да го „чуя“.
А какво точно означава „проблем с цвета на зъбите“? Какъв е цветът? На какво се дължи този цвят? По рождение ли е или имате здравословен проблем, който се отразява на зъбите?

Ако зъбите са напълно здрави и имате оцветен емайл, вследствие на засилена употреба на кафе/вино, тютюнопушене и така нататък, може да използвате избелващи пасти.

Но ако имате ерозирал емайл - не (във вторият случай емайлът е нарушен или изтрит, а под него „лъсва“ дентинът, който е жълтеникав). В този случай няма какво да се избелва, ами трябва зъбите да се покрият.

Относно коронките и фасетите, при здрави зъби (тоест здрави корени) няма необходимост от умъртвяване, тъй и тъй пиленето се извършва под упойка. Съвременните тенденции са за запазване на зъбите живи, докато това е възможно.

Колко ще струва, е много сложен въпрос, защото зависи къде ще го правите. Може някой зъболекар дори да Ви направи отстъпка, ако ще правите над 10 зъба, знам ли. Но средната цена за бондинг щом е 150 лв./зъб, то металокерамичните коронки трябва да са над 200, а фасетите дори още по-скъпи. Последният параграф може да е много неточен, защото наистина нямам реална представа. Дано някой в темата да има и да пише!Благодаря за отговора.
Цвета е жълтеникав. Не пия кафе и алкохол, не пуша и честно казано не знам откъде идва този цвят. Доколкото ми е известно нямам към настоящия момент здравословен проблем, който да влияе на цвета (знам, че като дете често боледувах и пиех доста антибиотици, ако това е оказало някакво влияние), а дали емайлът е ерозирал, също е въпрос на който нямам отговор - досегашния ми стоматолог е от "старата школа" и на практика не признаваше никакви естетични процедури и за него проблем нямаше. Ето защо и спрях  да ходя при него и искам го сменя, но за момента още не мога да намеря специалист на който да се доверя (познати и приятели не могат да ми препоръчат добър стоматолог и единственото място където ми остава да търся е интернет, но това си е избор "на сляпо", с оглед на немалкото рекламни постове и словесни престрелки водещи се в нета). Ако е някакъв ориентир - по принцип нямам проблеми с чувствителността на зъбите (е не е като от време на време да не се появява лек дискомфорт, но и честно казано не съм от хората, които са любители на крайностите - топло и/или студено). Като цяло освен цвета други генерални оплаквания нямам и затова ми е трудно да взема решение за поставянето на фасети и коронки (затова и заради доста реални случаи на несполучливи интервенции за които съм чувал). Колкото до цената - основно ме интересува ориентировъчна цена, защото доколкото знам обикновено когато цените са по-ниски от средните, то е много възможно да се "спестяват" някои неща от процедурата и това да не доведе до желания резултат.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия