Препоръчайте ми марка зехтин

  • 38 124
  • 40
# 15
Помас или помаче е от най-нискокачествените зехтини - ето тук има малко по темата: http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.4079.html

Ако ще се купува зехтин, и то за салата, само екстра върджин, т.нар. първа преса. От доста време аз вземам само на Olitalia - той ни допада като вкус най-много - зеленикав е и има аромат на маслини.
Виж целия пост
# 16
Ползвали сме доста марки, но най-вече сме се спрели на San Lazaro Extra virgin, както и на балсамовия оцет на тази марка.
И аз напоследък него купувам - португалски е.
Като се купува зехтин е добре да се гледа да е extra virgin.
Виж целия пост
# 17
Ето полезна информация за видовете зехтини и качествата им:
http://www.antoniy.com/index.php?option=com_content&task=view&id=24
Виж целия пост
# 18
Бях пускала подобна тема... Ако искаш я потърси.
И сега по твоята.
Тук, в БГ така и не попаднах на читав зехтин (да не ми мирише).
Като имаме път до Гърция, си купувам 1 тенекия от 20л. и с нея караме по 1г.
А в последно време никаква мазнина не ползвам и дори си мисля, че и занапред така ще правя. Язък, че имам още няколко литра от гръцкия.
Виж целия пост
# 19
Аз ти препоръчвам Минерва - гръцки, екстра върджин, страхотен е.  Hug
Виж целия пост
# 20

И аз харесвам този. И да е екстра върджин  Peace!
Виж целия пост
# 21
MINERVA  или  ALTIS Това са два от най хубавите гръцки зехтини.На мене ми го изпращат от Гърция.А може и да си поръчате от превозвачите които возят гурбетчиите или им прекарват колетите които изпращат до България  всяка седмица

 Peace Това наистина са най-добрите марки гръцки зехтин. Аз редувам от години само тях двете. Ароматът им е точно на маслини, а цветът е зелен.
Виж целия пост
# 22
Момичета вчера гледах тази тема и реших, че зехтин с марката San Lazaro Extra virgin е доста предпочитан. Купих и снощи си направих салатата от домати краставици с него.
Но малко нагарча. Дали съм сложила повече или е от зехтина.
Инче има вкуса на маслинка, много хубав цвят-зелиникаво-жълт, не е развален.
Питам нормално ли е да има такъв леко нагарчащ вкус или съм сложила повечко?
Виж целия пост
# 23
Момичета вчера гледах тази тема и реших, че зехтин с марката San Lazaro Extra virgin е доста предпочитан. Купих и снощи си направих салатата от домати краставици с него.
Но малко нагарча. Дали съм сложила повече или е от зехтина.
Инче има вкуса на маслинка, много хубав цвят-зелиникаво-жълт, не е развален.
Питам нормално ли е да има такъв леко нагарчащ вкус или съм сложила повечко?
Не е нормално да нагарча, на мен даже ми сладни.
Може би не е съхраняван правилно - на студено и тъмно място. newsm78
Виж целия пост
# 24

този зехтин, за мен е най-най-най, ама най-гадния  Sick
Може и аз да не съм случила, но няма такава гадост  Sick
Виж целия пост
# 25
Ние сме се спрели на Монини и Коста д'Оро.
Последния път обаче от близко магазинче си купих една симпатична бутилка зехтин екстра върджин с марка Basso. Хареса ми, определено  Peace


Виж целия пост
# 26
Доброто качество на зехтина се разбира като за начало от неговата киселинност - тя трябва да е под 1%. Обикновено производителя не пропуска да го отбележи  на етикета, ако е в тази норма.
А относно готвенето със зехтин - той е по-издръжлив от олиото на пържене, защото загаря при над 200 градуса, но французите, които са всепризнати кулинари отричат готвенето със зехтин и аз им се доверявам.  Wink
Виж целия пост
# 27

А относно готвенето със зехтин - той е по-издръжлив от олиото на пържене, защото загаря при над 200 градуса, но французите, които са всепризнати кулинари отричат готвенето със зехтин и аз им се доверявам.  Wink

kloi - много любопитна информация. А защо отричат готвенето със зехтин  newsm78 У дома го ползваме основно за салати, но понякога и готвя с него.
Виж целия пост
# 28
Доброто качество на зехтина се разбира като за начало от неговата киселинност - тя трябва да е под 1%. Обикновено производителя не пропуска да го отбележи  на етикета, ако е в тази норма.
Да, така е на Сан Лазаро киселинността е 0,8%. Хубав, наситен зелен цвят.

А за Pomace - ами това изобщо не е зехтин:

Зехтините са четири категории – Extra Virgin Olive Оil, Virgin Olive Oil, Olive Oil и Olive Pomace Oil, според Международния съвет на зехтина. Особеност на пазара в България е, че най-нискокачественият зехтин – Olive Pomace Oil, има много висок дял в страната, по-висок, отколкото в средиземноморските страни например. Вносители отдават това освен на факта, че той е с най-ниска цена, и на незнание, и на липса на традиции в потреблението. Според тях от значение е също, че за него се е наложило подвеждащото название салатен зехтин. Под същото наименование, което е "български патент", се крият и всякакви нискокачествени смески от олио и зехтин. Така, от една страна, този тип евтини продукти печелят пазарен дял благодарение на имиджа на зехтина като здравословен продукт, от друга, не помагат на този имидж поради недостатъчно високото си качество. Т.нар. салатен зехтин е един от горещите въпроси на пазара.

Pomace се произнася по различни начини на български – помас, памис, помаче, в зависимост от това на какъв език се чете. "Pomace Oil се получава чрез рафиниране на остатъчните продукти от студеното пресоване на маслината. Но той е несравним като качествени показатели и полезни съставки със зехтин екстра върджин, защото при технологията на подгряване се губят ценните свойства.

http://www.regal.bg/show.php?storyid=533460
Виж целия пост
# 29
Информацията ми е от това списание за гурме култура :
http://www.elemag.bg/magazine/Elemag-Magazine-2009-08.pdf

А ето и международната класификация на зехтина:

Retail grades in IOOC member nations
As IOOC standards are complex, the labels in stores (except in the U.S.) clearly show an oil's grade:

Extra-virgin olive oil comes from cold pressing of the olives, contains no more than 0.8% acidity, and is judged to have a superior taste. There can be no refined oil in extra-virgin olive oil.
Virgin olive oil has an acidity less than 2%, and judged to have a good taste. There can be no refined oil in virgin olive oil.
Pure olive oil. Oils labeled as Pure olive oil or Olive oil are usually a blend of refined olive oil and one of the above two categories of virgin olive oil.
Olive oil is a blend of virgin oil and refined oil, containing no more than 1.5% acidity. It commonly lacks a strong flavor.
Olive-pomace oil is a blend of refined pomace olive oil and possibly some virgin oil. It is fit for consumption, but it may not be called olive oil. Olive-pomace oil is rarely found in a grocery store; it is often used for certain kinds of cooking in restaurants.
Lampante oil is olive oil not used for consumption; lampante comes from olive oil's ancient use as fuel in oil-burning lamps. Lampante oil is mostly used in the industrial market.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия