Лукът се предлага задължително термично обработен поне до 1-1.5 год., включително пресния лук.
След 8 м. може всякакъв лук: обикновен, пресен (зелената и бялата част), праз (без зелената част), дори чесън.
Винаги в малко колчество.
Доста тежка храна.
още едно въпросче ,може ли да слагам всеки ден лук в яденето и пресен магданоз.
За количеството краставица – съображението е, че тя не е толкова ценна откъм витамини и минерали и има малко калории. Добре е да се предлага като допълнение към друга храна, примерно не повече от ¼ от общото количество за едно ядене. Може да се предложи и на възраст около 10 м. При по-злояди дечица обаче е по-добре след 1 год. или по-късно, защото калориите и витамините й не са никак много, а в случая всяка хапка е ценна.
За количеството домат – съображението, е че те са киселинни и това може да предизвика обриви около устата (и под памперса) т.е. непоносимост към киселината в тях, не алергия. Затова е добре да не прекалява с количеството в началото, може просто да се добави малко настърган домат към храната около 1 год. Ако детенцето не показва признаци на непоносимост, може да се дава повече домат. Ако се появят обриви от по-голямото количество, доматът се спира, след време се пробва отново, за да се види дали детето може да толерира малко количество.
За количеството лук – преди 1 год. се добавя само за опитване, тежка храна. След 1 год. може и всеки ден, но като подправка. Иначе в по-голямо количество до 1-2 пъти седмично – лукът е трудносмилаем.
За количеството чушка – тя е много полезна, съдържа 2-3 пъти повече витамин С от зелените чушки и бета-каротин. Освен това има сладникав вкус и не е с тежка целулоза, така че ограничение за количеството няма. Все пак едно наум, тъй като понякога червените плодове и зеленчуци могат да предизвикват обриви заради пигментите.
За количеството магданоз – няма ограничение, може всеки ден.
Но не бих го използвала по няколко причини.